Παιδαγωγοί με γαβ γαβ!

Ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως η φροντίδα ενός κατοικιδίου από παιδιά και κυρίως εφήβους ενισχύει σε μεγάλο βαθμό την κοινωνικότητά τους.

Ενα επιχείρημα λιγότερο θα έχουν στο εξής οι γονείς που έρχονται αντιμέτωποι με τα παρακάλια των παιδιών τους για την απόκτηση κατοικιδίου. Αμερικανοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι οι έφηβοι που έχουν μάθει να ενδιαφέρονται και να φροντίζουν κάποιο ζώο έχουν την ικανότητα ανάπτυξης ισχυρότερων κοινωνικών δεσμών. Συγκεκριμένα, από την έρευνα που πραγματοποίησε η επιστημονική ομάδα του Tufts University, προέκυψε πως η φροντίδα ενός ζώου συμβάλλει και στην ενίσχυση της σχέσης των εφήβων με τις κοινωνίες στις οποίες ζουν.


«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι δεν έχει τόση σημασία αν είναι παρόν στη ζωή κάποιου ένα ζώο, αλλά η ποιότητα της σχέσης που υπάρχει ανάμεσά τους» δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης και αναπτυξιακή ψυχολόγος Μέγκαν Μίλερ, προσθέτοντας ότι οι έφηβοι που συμμετείχαν στην έρευνα και είχαν αναπτύξει ισχυρό δεσμό με τα κατοικίδιά τους είχαν τη δυνατότητα να βιώσουν μεγαλύτερο δέσιμο σε όλη την γκάμα των σχέσεών τους.


Από τους περίπου 500 συμμετέχοντες στην έρευνα προέκυψε ότι οι νεαροί ενήλικες που νοιάζονταν για τα ζώα συμμετείχαν περισσότερο στα κοινά, με τη μορφή προσφοράς υπηρεσιών στις κοινότητές τους, βοηθούσαν περισσότερο φίλους και συγγενείς και ανέπτυσσαν ηγετικές συμπεριφορές, συγκριτικά με όσους δεν είχαν αναλάβει τη φροντίδα κάποιου ζώου. Οσο πιο ενεργή ήταν μάλιστα η συμμετοχή τους στη φροντίδα του κατοικιδίου τόσο εντονότερη ήταν και η αλληλεπίδρασή τους με άλλα μέλη του κοινωνικού συνόλου. Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι το μεγάλο συναισθηματικό δέσιμο με ένα ζώο, κατά τα τέλη της εφηβείας και τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης του ατόμου, τείνει να του προσφέρει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να το καθιστά περισσότερο πονόψυχο απέναντι στους γύρω του.


Την ίδια στιγμή, Αυστριακοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η σχέση ανάμεσα σε ιδιοκτήτες και τα σκυλιά τους δεν διαφέρει πολύ από αυτή που αναπτύσσεται ανάμεσα σε γονείς και παιδιά. Οπως ανακάλυψαν, τα σκυλιά αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και αυτοπεποίθηση παρουσία του ιδιοκτήτη τους, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τα παιδιά όταν βρίσκονται κοντά στους γονείς τους.


ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ