Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Ο Ρενό Λαβιλενί νέος τσάρος των αιθέρων

«Πέταξε» στα 6.16 μέτρα και κατέρριψε το στοιχειωμένο παγκόσμιο ρεκόρ του Μπούμπκα (από το 1993) στο άλμα επί κοντώ!

Γάλλος είναι ο νέος… τσάρος των αιθέρων και μάλιστα εκθρονίζοντας το μεγάλο ίνδαλμά του. Ο Ρενό Λαβιλενί τρέλανε το κοινό με την κατάρριψη του στοιχειωμένου παγκόσμιου ρεκόρ του 51χρονου σήμερα Σεργκέι Μπούμπκα στο άλμα επί κοντώ!


 Με ιστορική επίδοση 6.16μ. στο μίτινγκ κλειστού στίβου στο Ντόνετσκ, ο 28χρονος Γάλλος αθλητής άφησε πίσω του ό,τι πέτυχε παλιότερα ο Ουκρανός στο ίδιο γήπεδο. Ο Μπούμπκα κρατούσε την ιστορική επίδοση 6.15μ., επίσης από το μίτινγκ του Ντόνετσκ (21/2/1993), και παράλληλα το 6.14μ. (31/7/1994) σε ό,τι αφορά τον ανοιχτό στίβο (μίτινγκ του Σεστριέρε). Ολα αυτά ξεπεράστηκαν πανηγυρικά από τον Λαβιλενί και μάλιστα με αυτή την εξέλιξη το παγκόσμιο ρεκόρ επέστρεψε σε «τρικολόρ» κατοχή, 30 χρόνια μετά την επίδοση (5.91μ.) του Τιερί Βινιερόν.


Για τον Λαβιλενί ήταν όνειρο και στόχος ζωής το να ανέβει στην κορυφή. Κάτι που φάνηκε και στο μίτινγκ της Ουκρανίας, το οποίο, σημειωτέον, διοργανώνει ο ίδιος ο Μπούμπκα! Μπροστά στα μάτια του σπουδαίου παλαίμαχου αθλητή, στο ίδιο του το σπίτι, στο μίτινγκ που έχει εμπνευστεί ο ίδιος, ο Λαβιλενί απέδειξε ότι είναι ο απόλυτος και ιδανικός διάδοχός του. Αρχισε τον αγώνα ξεπερνώντας άνετα τα 5.76μ., τα 5.81μ., τα 5.86μ. και τα 5.91μ. Οι δύο αποτυχημένες προσπάθειες στα 6.01μ. δεν τον πτόησαν στον δρόμο για την πρωτιά.


Ο Λαβιλενί, που μετρά άλλες τρεις διαδοχικές νίκες στο Ντόνετσκ, είχε δείξει τις διαθέσεις του σε πρόσφατα μίτινγκ (Ρουέν, Μπίντγκοζ). «Μετά το δεύτερο άλμα στα 6.01μ. μού είπε ότι θα πετύχει το παγκόσμιο ρεκόρ» εξομολογήθηκε ο αδελφός του Βαλεντίν, που είναι και εκείνος αθλητής του επί κοντώ. Ηταν τέτοια η λαχτάρα του Λαβιλενί να βρεθεί ακόμη ψηλότερα, που έβαλε τον πήχη ακόμη και στα 6.21μ. Και ας μην τα κατάφερε, και ας έφυγε από το στάδιο με τραυματισμό.


«Ηταν φανταστικό αυτό που είδαμε. Ιστορία να γράφεται σε νέες σελίδες. Είμαι ευτυχισμένος που ο Ρενό το πέτυχε εδώ, στο Ντόνετσκ, την πόλη μου. Είμαι χαρούμενος γιατί η δουλειά μου είναι να βοηθώ τους αθλητές» δήλωσε περήφανα και ιπποτικά για τον Λαβιλενί ο Μπούμπκα, που είχε καταρρίψει 35 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ, 17 στον ανοιχτό και 18 στον κλειστό στίβο. «Θα χρειαστώ αρκετό χρόνο για να προσγειωθώ στη γη. Ηταν ένα μυθικό ρεκόρ. Γνώριζα πως είχα τις δυνατότητες για να το προσπαθήσω, αλλά το να καταφέρω να το καταρρίψω ήταν κάτι άλλο. Είναι απίστευτα συναισθήματα» τόνισε ο Λαβιλενί, γιος παλιού αθλητή του επί κοντώ και χρυσός ολυμπιονίκης το 2012 στο Λονδίνο.


Οταν ο Χρήστος  Παπανικολάου πέρασε τα 5,49 μ. στο Καραϊσκάκη


Το παγκόσμιο ρεκόρ του Σεργκέι Μπούμπκα άντεξε 21 χρόνια, αλλά για να φτάσει ο «Τσάρος των αιθέρων» στα 6.14 τον Ιούλιο του 1994, υπήρξε μία αλληλουχία διαδοχικών παγκόσμιων ρεκόρ από το 1912. Ανάμεσά τους κι ένας Ελληνας, ο Χρήστος Παπανικολάου, ο οποίος στις 24 Οκτωβρίου του 1970 πέρασε στο επί κοντώ τα 5,49 μ. και έσπασε το παγκόσμιο που κατείχε ο Βόλφγκανγκ Νόρτβινγκ από την Ανατολική Γερμανία με τρία εκατοστά λιγότερα. Ηταν επίσης ο πρώτος αριστερόχειρας επικοντιστής που έκανε παγκόσμιο. Μάλιστα ο Παπανικολάου είχε ζητήσει να τοποθετηθεί το όριο στα 5,47 μ., αλλά όταν πέρασε τον πήχη έγινε επαλήθευση της καταμέτρησης (αφού επρόκειτο για ρεκόρ) και προέκυψε ότι το πραγματικό ύψος ήταν τα 5,49 μ.!


Το ρεκόρ έγινε στο Καραϊσκάκη και η επίδοση αυτή καταρρίφθηκε στις 8 Απριλίου 1972 από τον Σουηδό Κίελ Ισακσον. Εμεινε όμως επί 22 ολόκληρα χρόνια πανελλήνιο ρεκόρ, έως ότου το σπάσει το 1992 ο Χρήστος Παλλάκης με 5.52 μ.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...