Εφτιαξαν τζελ «ασπίδα» για την καρδιά!

Μειώνει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο της προσβολής.

Μια μέθοδο που φαίνεται ότι θα προστατεύει τον άνθρωπο από την καρδιακή προσβολή, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο που διατρέχουν όσοι ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.


Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ν. Καρολίνα δημιούργησαν ένα τζελ που περιέχει κυρίως υαλουρονικό οξύ και προστατεύει την αριστερή κοιλία της καρδιάς, η οποία σε περιπτώσεις καρδιακού επεισοδίου είναι πιο ευάλωτη. «Η καρδιά αποτελείται από τέσσερις κοιλότητες, από τις οποίες η μία λέγεται αριστερή κοιλία και παρέχει αίμα με οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα» εξηγεί ο δρ Francis Spinale στην επιστημονική έκθεση.


«Οι αλλαγές στο σχήμα της είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που εξετάζουν οι γιατροί στους ασθενείς ύστερα από καρδιακή προσβολή. Το στρες που προκαλείται από το καρδιακό επεισόδιο ενισχύει τη δράση των προβληματικών ενζύμων που καταστρέφουν τον ιστό, ενώ παράλληλα μπλοκάρει τη δραστηριότητα των ενζύμων που βοηθούν τον οργανισμό».


Σύμφωνα με τον δρα Spinale, το αποτέλεσμα είναι να φουσκώνει η αριστερή κοιλία αλλάζοντας σχήμα, γεγονός που οδηγεί στη δομική της κατάρρευση, γι’ αυτό η καρδιά χάνει την ικανότητά της να στέλνει αρκετή ποσότητα αίματος σε ολόκληρο το σώμα. Σε όλη αυτή την κατάσταση βασίστηκε ο τρόπος σκέψης των επιστημόνων για την ανάπτυξη του τζελ, καθώς, όπως αναφέρουν, με την παρασκευή του πέτυχαν μια ισορροπία ανάμεσα στα δύο παραπάνω είδη ενζύμων, ώστε να αποφεύγονται οι μεταβολές στο σχήμα και τη δομή της αριστερής κοιλίας ύστερα από καρδιακό επεισόδιο.


Η νέα μέθοδος έχει δοκιμαστεί μέχρι στιγμής μόνο σε ενήλικους χοίρους, η καρδιά των οποίων είναι παρόμοια με την ανθρώπινη, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα έχουν δείξει ότι η χρήση της είναι επιτυχής και πως θα είναι εξίσου αποτελεσματική και στον άνθρωπο. Εξάλλου, παλαιότερες μελέτες απέδειξαν ότι η χρήση αυτών των τζελ στον άνθρωπο είναι ωφέλιμη αλλά και αρκετά ασφαλής. Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine».

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ