Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ξεκινούν έλεγχοι σε 600 ΜΚΟ για 135.000.000 ευρώ!

Πού επικεντρώνονται τώρα οι έρευνες από την Οικονομική Αστυνομία για τα λεφτά που δόθηκαν.

Δεν έχουν τελειωμό οι αποκαλύψεις για τις… γενναίες χρηματοδοτήσεις εκατοντάδων Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που την περίοδο από το 2000 μέχρι το 2010 έλαβαν από τα κρατικά ταμεία αστρονομικά ποσά, τα οποία ξεπερνούν τα 135 εκατομμύρια ευρώ!

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε με την «αμαρτωλή» ΜΚΟ Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης, η οποία μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια «ροκάνισε» 9.000.000 ευρώ από κονδύλια της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών για την πραγματοποίηση προγραμμάτων αποναρκοθέτησης σε τρίτες χώρες, η Οικονομική Αστυνομία στρέφει τις έρευνές της σε περίπου 600 ΜΚΟ οι οποίες δραστηριοποιήθηκαν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας περισσότερα από 135 εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες επικεντρώνονται σε 150 ΜΚΟ που είχαν χρηματοδοτηθεί με ποσά μεγαλύτερα των 70.000 ευρώ. Οι έλεγχοι στα άδυτα των εκατοντάδων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας χωρίς να λογοδοτούν για τα τεράστια ποσά που λάμβαναν από το ελληνικό Δημόσιο ξεκίνησαν το 2011, όταν κόπηκαν οι χρηματοδοτήσεις και η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κλήθηκε να διερευνήσει την υπόθεση και να εκδώσει σχετική έκθεση.

Την ίδια στιγμή, έκπληξη αλλά και εύλογα ερωτήματα προκύπτουν για τον εξοπλισμό της υπερπολυτελούς βίλας του προέδρου της ΜΚΟ Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης, Κώστα Τζεβελέκου, στους πρόποδες του Φιλερήμου Ρόδου.

Το αξίας 800.000 ευρώ «κάστρο» του πρώην δημοσιογράφου του εκκλησιαστικού ρεπορτάζ στην «Εξόρμηση», που έχει ήδη προφυλακιστεί, ήταν εξοπλισμένο με πανάκριβα και τελευταίας τεχνολογίας συστήματα φύλαξης, κάμερες, ειδικά ραντάρ εντοπισμού επισκεπτών στην αυλή και ειδικό κουβούκλιο με αλεξίσφαιρα τζάμια για τη φρουρά!

Η πολυτελής έπαυλη, όπως και η πολυκατοικία στους Αμπελοκήπους, δεσμεύτηκαν μετά την προφυλάκιση του Κώστα Τζεβελέκου και την άσκηση δίωξης σε βάρος της συζύγου του, ενός τέως δημοσίου υπαλλήλου, τριών εν ενεργεία διπλωματικών υπαλλήλων και τριών συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούσαν στην ΥΔΑΣ.

Ολοι κατηγορούνται κατά περίπτωση για τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, της ψευδούς βεβαίωσης και απιστίας σχετικά με την υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και εντός του πλαισίου του νόμου 4022/2011 «Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος δημοσίου συμφέροντος και άλλες διατάξεις».

Ο Αλεξ Ρόντος δηλώνει «έκπληκτος»

Μεταξύ των εμπλεκομένων ξεχωρίζει το όνομα του στενού συνεργάτη και συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου, Αλεξ Ρόντου, που βρίσκεται στο Νότιο Σουδάν ως εντεταλμένος ειδικός σύμβουλος της Ε.Ε. και σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία για απιστία και ψευδή βεβαίωση, αφού ως διευθυντής της ΥΔΑΣ φέρεται να υπέγραφε ώστε τα χρήματα να πηγαίνουν στη ΜΚΟ Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης.

Ο ίδιος ωστόσο δηλώνει «έκπληκτος» για την εμπλοκή του στην υπόθεση και υποστηρίζει πως δεν του ζητήθηκε ποτέ από τις Αρχές να καταθέσει σχετικά με τη ΜΚΟ! Πάντως, στο ΦΕΚ της 6ης Σεπτεμβρίου του 2000 υπάρχουν όλες οι αρμοδιότητές του ως διευθυντής της ΥΔΑΣ και προσδιορίζεται σαφώς ότι ήταν υπεύθυνος για την «απορρόφηση των κοινοτικών πόρων και την ορθολογική τους αξιοποίηση».

Η απάντηση από τον Γιώργο Παπανδρέου

Για προσπάθεια εμπλοκής του ονόματός του στο μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο με τη ΜΚΟ Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης κάνει λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το γραφείο Τύπου του πρώην πρωθυπουργού, αναφέρεται πως την περίοδο κατά την οποία ηγείτο του υπουργείου Εξωτερικών ο Γιώργος Παπανδρέου -με δική του πρωτοβουλία- τέθηκε τέλος σε ένα καθεστώς που αξιολογούσε τις ΜΚΟ χωρίς καθορισμένα κριτήρια και ανοιχτές διαδικασίες και προωθήθηκε θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει έκτοτε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ.

«Η προσπάθεια ορισμένων ΜΜΕ να εμπλέξουν διά της πλαγίας τον Γιώργο Παπανδρέου με την υπόθεση δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα. Και σε κάθε περίπτωση, είναι περισσότερο από εμφανές γιατί κόπτονται περί διαφάνειας εκείνοι που την καταπατούν καθημερινά, λόγω και έργω. Αλλά και αυτή τη φορά, όπως και όλες τις προηγούμενες, εκτίθενται…» τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...