Πειράματα με «ανθρώπινο» πνεύμονα

Αν λειτουργήσει, θα δώσει λύση στην έλλειψη μοσχευμάτων.

Ενα τεράστιο βήμα για την αντιμετώπιση των σοβαρών παθήσεων των πνευμόνων, που επιπλέον θα δώσει λύση στο πρόβλημα της έλλειψης μοσχευμάτων, έκαναν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας. Οι επιστήμονες κατάφεραν πρώτη φορά να αναπτύξουν τεχνητό ανθρώπινο πνεύμονα σε συνθήκες εργαστηρίου, ο οποίος αν αποδειχθεί ότι λειτουργεί κανονικά, θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη μοσχευμάτων που θα βοηθήσουν χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι χρειάζονται μεταμόσχευση.


Η καινοτομία πραγματοποιήθηκε από επιστημονική ομάδα υπό την καθοδήγηση του δόκτορος Joaquin Cortiella και της δόκτορος Joan Nichols, οι οποίοι έκαναν και τη σχετική ανακοίνωση στον αμερικανικό Τύπο. Οπως περιγράφουν σε αυτήν, ο τεχνητός πνεύμονας αναπτύχθηκε από τους πνεύμονες δύο εφήβων που είχαν χάσει τη ζωή τους. Οι επιστήμονες αφαίρεσαν από τον πρώτο πνεύμονα όλα τα κύτταρα, αφήνοντας μόνο μια «βάση» ελαστίνης και κολλαγόνου. Στη συνέχεια αφαίρεσαν τα υγιή κύτταρα από τον πνεύμονα του άλλου δότη και τα τοποθέτησαν στον πρώτο πνεύμονα, τον οποίο αργότερα βύθισαν σε γυάλινο δοχείο που περιείχε ειδικό διάλυμα με θρεπτικά συστατικά.


Ο πνεύμονας παρέμεινε μέσα στο διάλυμα για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, κατά τις οποίες αναπτύχθηκαν νέα κύτταρα. Ωστόσο, για να βεβαιωθούν ότι αυτή η τεχνική είναι όντως τόσο αποτελεσματική, οι επιστήμονες την εφάρμοσαν και στους άλλους πνεύμονες των δοτών.


Οπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, μέχρι στιγμής δεν είναι βέβαιοι για το αν ο πνεύμονας θα λειτουργεί κανονικά, αν μεταμοσχευτεί στον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο γνωρίζουν ότι βρίσκονται στον σωστό δρόμο για την ανάπτυξη μοσχευμάτων τα οποία μελλοντικά θα αντικαθιστούν τους πνεύμονες που έχουν καταστραφεί. Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί τουλάχιστον σε δώδεκα χρόνια, ενώ χιλιάδες ασθενείς θα αποφεύγουν την αναμονή μηνών για την εύρεση του κατάλληλου μοσχεύματος, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο.


Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι η ανάπτυξη και η μεταμόσχευση πνευμόνων σε χοίρους, ώστε να διαπιστώσουν αν η λειτουργία τους είναι φυσιολογική.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ