Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συμμορίες Ρομά έχουν ρημάξει τους τελευταίους μήνες την ανατολική Θεσσαλονίκη

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες οι κλοπές,...

Η Κατερίνα Βρανά γιορτάζει την ημέρα που σχεδόν πέθανε

Είναι μια μαχήτρια της ζωής και δεν ξεχνά ποτέ...

Ο Μουζουράκης αποκάλυψε πως βάφτισε την κόρη του χωρίς να το πάρει...

Ο Πάνος Μουζουράκης δήλωσε πως βάφτισε την κόρη του...

Ορθοπεταλιές για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Ο Ιταλός καθηγητής Luca Lo Sicco θα ταξιδέψει με ποδήλατο από το Βρετανικό Μουσείο μέχρι την Αθήνα με σύνθημα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.


«Δεν χρειάζεται να είσαι Ελληνας για να έχεις ελληνική καρδιά» λέει ο Ιταλός καθηγητής Πανεπιστημίου Dr. Luca Lo Sicco -εκφράζοντας μέχρι και τον Τζορτζ Κλουνεϊ- και με δυσκολία κρύβει την ανυπομονησία του να έρθει επιτέλους ο Ιούλιος. Ολους αυτούς τους μήνες προετοιμάζεται για έναν σκοπό: το ταξίδι του από το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο μέχρι το Μουσείο της Ακρόπολης με μέσο ένα απλό ποδήλατο και στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο όπου ανήκουν. Στην Ελλάδα!


Διδάκτωρ Οικονομικών, Marketing και Management στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον της Βρετανίας και συνιδρυτής της Οργάνωσης Greece Needs Love (Η Ελλάδα χρειάζεται αγάπη), ο Dr. Luca Lo Sicco, αυθεντικός φιλέλληνας, ανήκει στους ανθρώπους που αγαπούν με πάθος και δεν διστάζουν να παλέψουν για τις ιδέες και τα πιστεύω τους. Διαμένοντας τα τελευταία χρόνια στην Αγγλία, μάχεται με πρωτοφανή ζήλο για να ξεσηκώσει τους Αγγλους και ολόκληρη την Ευρώπη υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στην κοιτίδα τους. Το ταξίδι του θα αρχίσει την Τρίτη 1 Ιουλίου 2014, ακριβώς έξω από το Βρετανικό Μουσείο. Με ορθοπεταλιές σχεδιάζει να διασχίσει τη Γαλλία και την Ιταλία, να περάσει με πλοίο στο λιμάνι της Πάτρας και από κει να τερματίσει έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης.


«Η επιστροφή των Μαρμάρων στην Αθήνα αποτελεί ιστορική και ηθική υποχρέωση όλων μας» λέει ο ίδιος και ανοίγοντας την καρδιά του στην «Espresso της Κυριακής» εξομολογείται τον αθεράπευτο έρωτά του για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, τα σχέδιά του για το μαραθώνιο ποδηλατικό ταξίδι «London to Athens Bike Tour 2014», αλλά και το όνειρό του να συνταξιοδοτηθεί και να μείνει στο νησί που του έχει πάρει το μυαλό, την Ανάφη.


«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Παλέρμο της Σικελίας. Από μικρό παιδί θαύμαζα το αρχαίο θέατρο και τον ελληνικό πολιτισμό. Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο του Bocconi στο Μιλάνο και για αρκετά χρόνια εργάστηκα στη βιομηχανία της μόδας. Οταν έφυγα από εκεί έζησα για έναν χρόνο στο Παρίσι και για πέντε χρόνια στη Νέα Ζηλανδία. Τα τελευταία 15 χρόνια ζω στην Αγγλία και σήμερα διδάσκω στο Winchester School of Art του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, ενώ είμαι μέλος της Διεπιστημονικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Πέρυσι, σε συνεργασία με τον καθηγητή David Boyd-Carrigan, ιδρύσαμε την οργάνωση Greece Needs Love έχοντας ως στόχο την ευαισθητοποίηση όλου του κόσμου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, αλλά και τη συγκέντρωση χρημάτων για τους σπουδαστές τέχνης στην Ελλάδα. Αλλωστε ένα από τα μελλοντικά σχέδιά μου είναι η διοργάνωση μιας έκθεσης ταλαντούχων Ελλήνων καλλιτεχνών στο Λονδίνο, ένα είδος ελληνικής Μπιενάλε τέχνης. Για τον σκοπό αυτό θέλω να πιστεύω ότι θα συνεργαστούμε στενά με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης».


Ερασιτέχνης ποδηλάτης, ο Ιταλός φιλέλληνας έχει ταξιδέψει στο παρελθόν από το Λονδίνο ως το Μπράιτον και επίσης μέχρι το Παρίσι! Ωστόσο καμία από αυτές τις διαδρομές δεν μπορεί να συγκριθεί με το ταξίδι που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει. Προκειμένου να τα καταφέρει δηλώνει ότι σκοπεύει να τραβάει πετάλι καθημερινά από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 4.00 το απόγευμα, έτσι ώστε να ολοκληρώσει τη διαδρομή σε περίπου πέντε ημέρες. «Το μπάτζετ είναι πολύ περιορισμένο, αλλά ελπίζω ότι θα τα καταφέρω. Κάποια στιγμή μιλούσα με έναν φίλο και του έλεγα για το κόστος του ταξιδιού και το μπάτζετ που διαθέτω. Αφού με άκουσε μου είπε “για να φτάσεις στην Ελλάδα, θα πρέπει να τρως μία μπανάνα την ημέρα”! Γέλασα πολύ γιατί σε έναν βαθμό έχει δίκιο»!


Φτάνοντας στην Αθήνα ο Dr. Luca Lo Sicco έχει σκοπό να συναντηθεί με τον διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης και να δωρίσει το ποδήλατό του ως ένδειξη αγάπης, σεβασμού και εκτίμησης. «Είμαστε όλοι πολίτες της Ευρώπης. Είμαστε αδέρφια! Πρέπει να στηρίζουμε, να βοηθάμε και να ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλο, ειδικά στις δύσκολες στιγμές» λέει με πάθος και προσθέτει: «Τα τελευταία τρία χρόνια της ζωής μου έχω περάσει πάρα πολλά και έχω καταφέρει να αντεπεξέλθω και να αντιμετωπίσω τεράστια εμπόδια. Το μόνο άγχος μου είναι μήπως και δεν καταφέρω να περάσω το μήνυμα που θέλω. Και το μήνυμα είναι σαφές: Τα Μάρμαρα που υπάρχουν στο Βρετανικό Μουσείο πρέπει να επιστρέψουν αμέσως στην Ελλάδα. Η θέση τους είναι στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η Ελλάδα πρέπει να βρεθεί ξανά στο επίκεντρο της δημοσιότητας όχι για την κρίση, αλλά για την τέχνη και τον πολιτισμό».


Η αγάπη του Dr. Luca για τη χώρα μας είναι τόσο μεγάλη που αντανακλάται σε κάθε του λέξη και πράξη. Ο ίδιος άλλωστε ονειρεύεται να μείνει για πάντα εδώ, σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά του Αιγαίου. «Στην Ελλάδα έχω έρθει πάρα πολλές φορές, αλλά υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά μέρη που θέλω να επισκεφτώ. Υπάρχει όμως ένα μικρό νησάκι όπου ελπίζω ότι θα καταφέρω να μείνω για πάντα, όταν συνταξιοδοτηθώ. Πρόκειται για την Ανάφη. Αυτό το νησί το αγαπώ και το έχω πάντα μέσα στην καρδιά μου».


Αφορμή από ένα μαγκάλι


Πότε και για ποιο λόγο ο Ιταλός φιλέλληνας πήρε την απόφαση να προσπαθήσει αυτό το τόσο τολμηρό εγχείρημα; Η απάντησή του είναι συγκλονιστική: «Το 2008, όταν η οικονομική κρίση χτύπησε την Ελλάδα, τα κακόβουλα και αρνητικά δημοσιεύματα που ήθελαν τη χώρα να ευθύνεται για όλα τα δεινά του κόσμου, με εξόργισαν. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι αυτοί που ευθύνονται για την οικονομική κρίση είναι οι τραπεζίτες και οι διεφθαρμένοι πολιτικοί. Αργότερα διάβασα ένα άρθρο για τους φοιτητές που έχασαν τη ζωή τους από αναθυμιάσεις, επειδή δεν είχαν χρήματα και προσπαθούσαν να ζεστάνουν το σπίτι τους με ένα μαγκάλι.


Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση άρχισε να κόβει τις επιδοτήσεις για την παιδεία. Τότε ένιωσα ότι το ποτήρι είχε ξεχειλίσει και αποφάσισα να μη μείνω με σταυρωμένα χέρια και να περάσω στη δράση. Σκέφτηκα λοιπόν να κάνω κάτι που θα ευαισθητοποιούσε την κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και τη στήριξη των φοιτητών στις σχολές τέχνης των ελληνικών πανεπιστημίων. Ετσι αποφάσισα να οργανώσω το ποδηλατικό ταξίδι από την Αγγλία στην Ελλάδα».


«Καμπάνια» από σταρ του Χόλιγουντ


Την ώρα που σε ψηφοφορία του «Guardian» το 88% ζητεί την επιστροφή των Μαρμάρων και τα γυρίσματα της ταινίας «Πρόμαχος» με αντικείμενο την προσπάθεια δύο ανθρώπων να ξαναφέρουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα εξελίσσονται, το Χόλιγουντ φαίνεται να φτιάχνει το δικό του ισχυρό κίνημα υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών. Ο Τζορτζ Κλούνεϊ έκανε τη νέα αρχή ανοίγοντας «μέτωπο» με τους Βρετανούς, ο Ματ Ντέιμον τάχθηκε στο πλευρό του και ο Μπιλ Μάρεϊ ξεκαθάρισε:


«Στο Λονδίνο επικρατεί συνωστισμός, στην Ελλάδα υπάρχει πολύς χώρος». Η ισχυρή αυτή τριανδρία του Χόλιγουντ έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των σταρ διεθνούς εμβέλειας που «υπογράφουν» την επιστροφή των Μαρμάρων: ο Ντάνιελ Ντέι Λούις έχει κάνει δηλώσεις για το θέμα, ο Βρετανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Στίβεν Φράι κρατάει μπροστάρης την παντιέρα, καθώς έχει ξεκινήσει πραγματική εκστρατεία από το 2012, ενώ πολύ νωρίτερα πήραν θέση υπέρ της Ελλάδας ο σερ Σον Κόνερι, η Βανέσα Ρεντγκρέιβ, η Τζούντι Ντεντς και η Τζοάνα Λάμλεϊ.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...