Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Αέρινη η Ελενα Τοπαλίδου για το brand Kourbela

Η Ελενα Τοπαλίδου έκλεψε την παράσταση και ως μοντέλο...

Η North Star Entertainment παρουσιάζει τα σχέδια του Project VORIA του νέου...

Τα επίσημα σχέδια και τη στρατηγική της για το...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Σίμος βλέπει την φωτογραφία του Ντίνου

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Η… σαμουράι που δημιουργεί τέχνη με χαρτί

Η Μυρτώ Δημητρίου αποκαλύπτει τα μυστικά της ιαπωνικής τέχνης της χαρτοδιπλωτικής Οrigami και μιλάει για το ρεκόρ Γκίνες που έσπασε.

Το 2012, με τη δημιουργία ενός πρωτότυπου μωσαϊκού που απεικόνιζε τον Λευκό Πύργο, τον οποίο αποτελούσαν σαράντα χιλιάδες χάρτινα διπλωμένα νούφαρα, κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ Γκίνες στην κατηγορία του Origami, το οποίο μέχρι τότε κατείχαν οι Κινέζοι.


Τώρα η Μυρτώ Δημητρίου είναι αποφασισμένη να ξεπεράσει τον εαυτό της, κατασκευάζοντας τη μεγαλύτερη χάρτινη κουκουβάγια από 50.000 νούφαρα φτιαγμένα με την ιαπωνική τέχνη της χαρτοδιπλωτικής. Οι Ιάπωνες τη θεωρούν πρέσβειρα του Origami στην Ελλάδα, καθώς εδώ και μία δεκαετία που η Μυρτώ Δημητρίου ασχολείται εντατικά με την τέχνη της χαρτοδιπλωτικής, έχει καταφέρει να συμπεριληφθεί στη λίστα με τους διασημότερους instructor origami του κόσμου.


«Ο δημιουργός μπορεί να δώσει με χαρτί όποιο σχέδιο φανταστεί. Η ονομασία προέρχεται από τις λέξεις oru (διπλώνω) και kami (χαρτί). Στη δική μας κουλτούρα αντίστοιχα είναι το καραβάκι και η σαΐτα» αναφέρει στην «Espresso» η Μυρτώ Δημητρίου. «Για τους Ιάπωνες η χαρτοδιπλωτική είναι ολόκληρη φιλοσοφία που έχει τις ρίζες της τον 6ο αιώνα. Εδώ και μία δεκαετία έχω φτιάξει μια σειρά από έργα που έχουν αποσπάσει σημαντικές κριτικές και αισθάνομαι υπερήφανη. Το έργο μου “Dragon boat” βρίσκεται στο μουσείο Origami στο Τόκιο, ενώ πριν από λίγα χρόνια με κάλεσαν από πανεπιστήμια του Τόκιο και της Χιροσίμα να διδάξω την τέχνη σε νέους φοιτητές».


Το Origami αναπτύσσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, ενώ βοηθάει στη χαλάρωση, γι’ αυτό χρησιμοποιείται ακόμη και για θεραπευτικούς σκοπούς. «Στα παιδιά διδάσκει τη χαρά της δημιουργίας, ενώ τα βοηθά να συντονίζουν μικρές κινήσεις με τα χέρια τους. Στους μεγαλύτερους φαίνεται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ!» αναφέρει η δημιουργός και συνεχίζει: «Αγαπώ όλα τα έργα μου, μικρά και μεγάλα, εύκολα ή πολύπλοκα.


Ολα κρύβουν τη δική τους δυσκολία, ενώ για κάποια ξόδεψα αρκετούς μήνες μέχρι να τα τελειοποιήσω, όπως τους δράκους». Ανάμεσα στα έργα της, που εκτίθενται στο πολιτιστικό κέντρο Κάτω Πετραλώνων, ξεχωρίζουν τα σχέδια που είναι εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία, αλλά και πίνακες της Αμαλίας Μεγαπάνου που βρίσκονται στο Μουσείο Μπενάκη.


«Ηθελα να ενώσω τις τέχνες των δύο λαών, έτσι συνδύασα την ελληνική λαογραφία με την ιαπωνική τέχνη αναπαριστώντας μοτίβα ελληνικών κεντημάτων από τη συλλογή της Αμαλίας Μεγαπάνου. Μια σειρά έργων είναι εμπνευσμένη από τη μυθολογία, όπως η Μέδουσα και η Λερναία Υδρα» λέει η Μυρτώ Δημητρίου. Ηδη ετοιμάζεται πυρετωδώς για την κατάρριψη του ρεκόρ Γκίνες στις 18 Μαρτίου στο γήπεδο του Μετς, όταν θα καθοδηγήσει 20.000 άτομα για να διπλώσουν μαζί 50.000 χάρτινα νούφαρα.


«Θα δημιουργήσουμε το μωσαϊκό μιας πελώριας κουκουβάγιας -σύμβολο της σοφίας και έμβλημα της πόλης των Αθηνών- σε έκταση 500 τ.μ. Στόχος είναι η κατάρριψη του δικού μας -από τις 31 Μαΐου 2012- ρεκόρ, όταν στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή 10.000 ατόμων σχηματίσαμε στην πλατεία Αριστοτέλους την εικόνα του Λευκού Πύργου σε 403 τ.μ. με 40.000 χάρτινα λουλούδια» καταλήγει η Μυρτώ Δημητρίου.


ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ – Φωτ.: ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΗΝΑΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...