Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Η Μαρίνα Σάττι μίλησε για όλους και για όλα πριν από...

«Ζαριά» με τους δημοσιογράφους έριξε η Μαρίνα Σάττι και......

Το φιλί στο στόμα της Βίσση και του ΛεΠα στην πίστα 35...

Η φιλία, η σχέση, η εκτίμηση και ο σεβασμός...

«Επίσημη» Μαλέσκου στο Open

Σας έλειψε η Μαλέσκου; Αν ναι, τότε θα δείτε...

Βασάλος και Αγγελόπουλος «μονομαχούν» για το ριάλιτι «Exathlon» που έρχεται στην TV

Kαλέ, τι μονομαχία είναι αυτή για το νέο ριάλιτι...

Πώς έστησαν το χρυσό κόλπο με το λαθραίο πετρέλαιο

Οι πλασματικές μετρήσεις, οι δεξαμενές που ήταν γεμάτες με… αέρα ή νερό και η παρέμβαση στα ηλεκτρονικά συστήματα.


Δεξαμενές γεμάτες με… αέρα κοπανιστό ή νερό και πλασματικές μετρήσεις, με παρέμβαση εκ των προτέρων στο λογισμικό των ηλεκτρονικών συστημάτων της γεφυροπλάστιγγας, ώστε να διασφαλίζεται το επιθυμητό αποτέλεσμα! Απίστευτα κι όμως αληθινά τα όσα αποκαλύπτονται στο κατηγορητήριο σε βάρος των λαθρεμπόρων καυσίμων.


Τη δράση μιας δομημένης και με διαρκή δραστηριότητα εγκληματικής ομάδας, η οποία αποτελούνταν από 23 μέλη και έξι αλλοδαπούς, στοιχεία των οποίων είναι άγνωστα στις Αρχές, περιγράφει -κατά πληροφορίες- το κατηγορητήριο σε βάρος των λαθρεμπόρων καυσίμων! Σκοπός των μελών της σπείρας, που καθοδηγούνταν από τρεις αρχηγούς, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της εταιρίας ΕΤΕΚΑ και της ΠΑΕ Ατρόμητος, Γιώργος Σπανός (κρίθηκε προφυλακιστέος το Σάββατο), ήταν μέσω της τέλεσης βαρύτατων κακουργηματικών πράξεων (απάτη και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) να μην καταβάλουν νόμιμους φόρους, δασμούς ή άλλες επιβαρύνσεις κατά την εμπορία του πετρελαίου και να παρακρατούν ικανές ποσότητες καυσίμου ώστε να το πωλούν στη συνέχεια εκ νέου ως πετρέλαιο κίνησης-θέρμανσης.


Ο Γιώργος Σπανός, στον οποίο αποδίδεται διευθυντικός ρόλος στην οργάνωση, δεν κατάφερε κατά τη διάρκεια της τρίωρης απολογίας του να πείσει ανακριτή και εισαγγελέα για την αθωότητά του.


Σε αυτήν αρνήθηκε κάθε σχέση με το λαθρεμπόριο καυσίμων και προσκόμισε διά μέσου του συνηγόρου του έγγραφα που κατά τον ίδιο αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει ούτε εγκληματική οργάνωση αλλά ούτε και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.


Ετσι μαζί με τρεις συγκατηγορουμένους του (έναν υπεύθυνο εγκαταστάσεων, έναν τελωνειακό και έναν μηχανικός πλοίου) κρίθηκε προφυλακιστέος. Μία ακόμη κατηγορουμένη, συνιδιοκτήτρια πρατηρίου υγρών καυσίμων, απολογήθηκε και αφέθηκε ελεύθερη με καταβολή εγγυοδοσίας 20.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα.


Η απόφαση των δικαστικών χαρακτηρίστηκε «άδικη και αυστηρή» από τους συνηγόρους υπεράσπισης του κ. Σπανού. Επεισόδια δημιουργήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στα Δικαστήρια του Πειραιά από συγγενείς κατηγορουμένων και εργαζομένους στην ΕΤΕΚΑ μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση.


Συνολικά, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης νομιμοποίησαν με τις παράνομες δράσεις τους, διαθέτοντας στην αγορά ποσότητες ναυτιλιακού καυσίμου ως πετρελαίου κίνησης- θέρμανσης, το ποσό των 662.080 ευρώ. Η μεθοδολογία της δράσης τους, η οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- περιγράφεται αναλυτικά στο κατηγορητήριο της υπόθεσης, σοκάρει! Τα μέλη της σπείρας φέρεται να ενεργούσαν με σχέδιο και οργάνωση, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα τεχνάσματα προκειμένου να πετύχουν τους εγκληματικούς τους σκοπούς, ενώ είχαν υπολογίσει και την παραμικρή λεπτομέρεια για να μην πάει κάτι στραβά.


Στα κατηγορητήρια περιγράφεται, ακόμα, ότι σε προσυνεννόηση με συγκεκριμένο χειριστή γεφυροπλάστιγγας (περιλαμβάνεται στη λίστα των κατηγορουμένων), τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πετύχαιναν πλασματικές μετρήσεις, με παρέμβαση εκ των προτέρων στο λογισμικό των ηλεκτρονικών συστημάτων της γεφυροπλάστιγγας ώστε να διασφαλίζεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο χειριστής της γεφυροπλάστιγγας έπαιρνε ως αμοιβή για την κάθε διαφορά που διασφάλιζε 150 ευρώ!


Επιπλέον, οι οδηγοί των βυτιοφόρων φέρεται να γέμιζαν με νερό κάποιο από τα διαμερίσματα της δεξαμενής του βυτιοφόρου, προκειμένου να προσμετράται μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμου. Σε κάποιες περιπτώσεις τα μέλη του κυκλώματος φέρεται να «έκοβαν» τους υπευθύνους των πλοίων για την παραλαβή του καυσίμου και όταν διαπίστωναν ότι η κατάσταση ήταν υπό τον σχετικό έλεγχό τους, επέβαιναν στις αντλίες και διοχέτευαν στις δεξαμενές του πλοίου αέρα, ενώ οι μετρητές του βυτιοφόρου κατέγραφαν ποσότητες πετρελαίου.



Δεν προκύπτει σύνδεση  Γ.Σπανού με στημένους αγώνες ποδοσφαίρου


Δεν προκύπτει τελικά σχέση του προέδρου της ΕΤΕΚΑ και της ΠΑΕ Ατρόμητος Γιώργου Σπανού με την «οσμή παράγκας» και στημένων αγώνων ποδοσφαίρου που αναδύεται από συγκεκριμένα τηλεφωνήματα εμπλεκομένων στο κύκλωμα λαθρεμπορίας πετρελαίου, που «έπιασε» ο κοριός της ΕΥΠ.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο να υπάρχει σχέση του Γιώργου Σπανού με το ύποπτο τηλεφώνημα τελικά δεν προέκυψε από τις έρευνες και πλέον ο ισχυρός άνδρας της ΕΤΕΚΑ και της ΠΑΕ Ατρόμητος κατηγορείται μόνο για τη συμμετοχή του στο κύκλωμα λαθρεμπορίας πετρελαίου.


Αντιθέτως, η έρευνα που διεξάγεται από την Ασφάλεια έχει να κάνει με τηλεφώνημα ατόμου, που είναι αφανής ιδιοκτήτης πρατηρίων υγρών καυσίμων σε Αθήνα και Πειραιά, με 23χρονο ποδοσφαιριστή ομάδας της Α’ Εθνικής στην Αθήνα, ο οποίος «ακούγεται» από τον κοριό να προτρέπει τον νεαρό να έχει συγκεκριμένη απόδοση σε επικείμενο -εκείνη την εποχή- αγώνα, ώστε να κερδίσει το στοίχημα κι έτσι να «ισοφαρίσουν» χρηματικό χρέος του ποδοσφαιριστή προς τον αφανή ιδιοκτήτη των πρατηρίων.


Ηδη ο νεαρός ποδοσφαιριστής κλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. να δώσει κατάθεση και σύμφωνα με δήλωσή του, η κουβέντα που είχε με τον ιδιοκτήτη των πρατηρίων ήταν γενική: «Με τον άνθρωπο αυτό είχα μια γενική κουβέντα και έδειχνε ότι ήθελε να μου ζητήσει κάτι περίεργο. Είμαι 23 χρόνων και σε καμία περίπτωση δεν θέλω να συνδεθώ με κάποια ύποπτη συναλλαγή» είπε χαρακτηριστικά ο νεαρός ποδοσφαιριστής. Στο μεταξύ, η Ασφάλεια ήδη έχει διαβιβάσει τον φάκελο με την ύποπτη συνομιλία στην Εισαγγελία αλλά και στις αρμόδιες για το ποδόσφαιρο Αρχές, ώστε να ελεγχθεί αν σε αυτό τον αγώνα υπήρξε κάτι ύποπτο, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθεί ώστε να δώσει κατάθεση και ο συνομιλητής του νεαρού ποδοσφαιριστή.


ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π.ΠΑΝΟΥ



Προφυλακιστέος κρίθηκε χθες και ο συνδικαλιστής


Με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ο συνδικαλιστής και τμηματάρχης της Διεύθυνσης Εποπτείας Διαχείρισης Πετρελαιοειδών του ΥΠΕΚΑ, Εμμανουήλ Χατζόπουλος. Με την απόφαση να οδηγηθεί στις φυλακές ο κ. Χατζόπουλος γίνεται ο πέμπτος κατηγορούμενος που κρίνεται προφυλακιστέος για την υπόθεση της λαθρεμπορίας καυσίμων. Ανάλογη τύχη είχαν το Σάββατο ο πρόεδρος της ΕΤΕΚΑ και της ομάδας του Ατρόμητου, Γιώργος Σπανός, και άλλοι τρεις εμπλεκόμενοι (ένας υπεύθυνος εγκαταστάσεων της ΕΤΕΚΑ, ένας τελωνειακός υπάλληλος και ένας μηχανικός πλοίου).


Οι υπόλοιποι έξι κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν χθες για την υπόθεση αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Πρόκειται για τέσσερις οδηγούς φορτηγών, έναν εργάτη και έναν πρατηριούχο. Σε κάποιους εκ των κατηγορουμένων επιβλήθηκαν μόνο οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης στο Α.Τ., ενώ μερικοί είχαν και τον όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους από 3.000 έως 7.000 ευρώ.


Μέχρι και χθες το βράδυ για την υπόθεση είχαν απολογηθεί 12 άτομα, ενώ σήμερα ενώπιον του ανακριτή Πειραιά αναμένεται να βρεθούν τρεις ακόμα κατηγορούμενοι: ο υπεύθυνος γεφυροπλάστιγγας του ΟΛΠ και δύο πρατηριούχοι. Αμέσως μετά την απόφαση για την προφυλάκισή του ο συνδικαλιστής υποστήριξε στους δημοσιογράφους ότι είναι αθώος, έκανε λόγο για αίμα που έπρεπε να χυθεί εν όψει των εκλογών και χαρακτήρισε έωλο το εις βάρος του κατηγορητήριο, καθώς -όπως τόνισε- αναφέρει λανθασμένα τη θέση του στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...