Νέο μπρα ντε φερ για κυβέρνηση – τρόικα

Ο Αντ. Σαμαράς έδωσε αυστηρές οδηγίες στους υπουργούς του.

Με διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, που συγκάλεσε χθες το απόγευμα ο Αντώνης Σαμαράς, επιχείρησε η ελληνική πλευρά να καλύψει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με την τρόικα, κυρίως όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, λίγες ώρες πριν από τις πρώτες κρίσιμες συναντήσεις με τους επικεφαλής.


Η σύσκεψη ήταν διευρυμένη, καθώς πέρα από τον Γιάννη Στουρνάρα, συμμετείχε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Ο πρωθυπουργός έφθασε πολύ νωρίτερα στο υπουργείο και περίμενε τους υπουργούς, στους οποίους εν συνεχεία έδωσε αυστηρές οδηγίες.


Τα συναρμόδια υπουργεία αναζήτησαν -και κατ’ αρχήν βρήκαν- μεταξύ τους πεδίο συνεννόησης για τις αλλαγές που αφορούν τη διάθεση του φρέσκου γάλακτος, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των βιβλίων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις της τρόικας, που βρίσκεται στην Αθήνα από χθες και ξεκινά διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση σήμερα.


Το βάρος των διαπραγματεύσεων θα πέσει  στα «εργαλεία»  που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στους φόρους υπέρ τρίτων, στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, στο κλείσιμο φορέων του Δημοσίου, στις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και στις αποχωρήσεις από τον δημόσιο τομέα.


Στόχος της κυβέρνησης είναι οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν μέχρι το Eurogroup της 10ής Μαρτίου, για να φθάσει η Ελλάδα να λάβει τη διπλή δόση των 8,8 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη, με την οποία θα εξυπηρετήσει τα ελληνικά ομόλογα, αξίας 9,2 δισ. ευρώ, που ωριμάζουν τον Μάιο.


Κομβικής σημασίας χρονικά είναι το Eurogroup που θα διεξαχθεί στην προεδρεύουσα Αθήνα την Πρωταπριλιά, ημερομηνία ορόσημο για την τελική απόφαση εκταμίευσης της δόσης.


Στο πρωταπριλιάτικο Eurogroup στην ελληνική πρωτεύουσα τα μέλη του Eurogroup θα δώσουν το «πράσινο φως» για να εκταμιευθούν τα 3,1 δισ. ευρώ που σχετίζονται με την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου 2013 και τα 5,7 δισ. ευρώ που αφορούν την αξιολόγηση του πρώτου τριμήνου του 2014.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ