Καλούν τους Κύπριους να σβήσουν το κράτος

Ο Καμμένος σε πλήρη αντίθεση με την Κοινή Διακήρυξη.

Την αντίθεση των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην Κοινή Διακήρυξη για το Κυπριακό εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος σε επίσκεψή του στην Κύπρο, λέγοντας: «Είναι η πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά που καλείται ένας λαός να συμφωνήσει να καταργηθεί το κράτος του.


Η διακήρυξη οδηγεί σε απαράδεκτη συνομοσπονδία, στην τριχοτόμηση του νησιού και σε συνδιαχείριση και με την Τουρκία των αποθεμάτων του φυσικού αερίου. Με την Κοινή Διακήρυξη δεν διασφαλίζεται η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δημιουργείται ένα μόρφωμα συνεταιρικά με τους κατακτητές του νησιού».


«Οι Ελληνες πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όταν τα έθνη παίρνουν αποφάσεις, είναι αποφάσεις που δεν γυρνούν πίσω» είπε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Στη διήμερη επίσκεψή του, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, ο Π. Καμμένος είχε επαφές με κόμματα και προσωπικότητες του νησιού που διαφωνούν με την Κοινή Διακήρυξη. Ανάμεσα στους συνομιλητές του ήταν ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας και ο Βάσος Λυσσαρίδης. Ανέφερε ότι οι ΑΝ.ΕΛ. ζήτησαν να συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, «για να συμφωνήσουμε σε μια κοινή εθνική γραμμή τόσο στο Κυπριακό όσο και στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων», αλλά, όπως είπε, «δυστυχώς, το αρνήθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς». Ο κ. Καμμένος τόνισε επίσης:


«Οι ΑΝ.ΕΛ., σε συνεργασία με τα κόμματα και εκείνες τις προσωπικότητες της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας που λένε “όχι” στην Κοινή Διακήρυξη, θα επιτελέσουμε την εθνική μας υποχρέωση να διαμορφώσουμε την εθνική μας θέση».


Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του («Καθημερινή») ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τονίζει ότι αν επαναληφθούν παραβιάσεις της ΑΟΖ από τουρκικά σκάφη, θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες για το Κυπριακό. «Οι υδρογονάνθρακες είναι καθοριστικός παράγοντας και με τη λύση του Κυπριακού διανοίγονται ευρύτατοι ορίζοντες. Η Τουρκία έχει ανάγκες, το Ισραήλ έχει ανάγκες, η Κύπρος έχει ανάγκες» σημειώνει ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ