Αμαρτωλές ΜΚΟ για προσλήψεις ανέργων

Μεσολαβούσαν για προώθηση των ανέργων στους δήμους.

Το ΣΔΟΕ συνεχίζει να «ξεσκονίζει» ΜΚΟ που έχουν «ροκανίσει» δημόσιο χρήμα χωρίς το παραμικρό παραστατικό, ενώ στη σειρά μπαίνουν και εκείνες οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που είχαν αναλάβει το καθ’ όλα νόμιμο έργο να προσλαμβάνουν ανέργους και να τους προωθούν σε δήμους.

Για το θεάρεστο έργο τους λάμβαναν προμήθεια 5% το «κεφάλι». Υπάρχει λοιπόν μέγα πολιτικό θέμα. Η δραστηριότητα αυτή ξεκίνησε από το 2006 και συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια. Και θα ήταν θεάρεστο, αν δεν υπήρχε προμήθεια για κάθε πρόσληψη. Βάσει νόμου, οι ΜΚΟ μέσω των οποίων θα γίνονταν οι προσλήψεις σε 1.300 έργα, θα έπαιρναν προμήθεια 5% του ποσού των 188 εκατομμυρίων.

Ετσι κάποιες ΜΚΟ «φύτρωσαν» μόνο για τον λόγο αυτό. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε και το 2011, ως ανάχωμα στην ανεργία. Μάλιστα προκειμένου να μπει σε λειτουργία η διαδικασία στα τέλη Μαρτίου του 2011 συνεδρίασε διυπουργική επιτροπή υπό τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Τα προγράμματα απασχόλησης των ανέργων (αφορούσαν 55.000 άτομα) ήταν πεντάμηνης διάρκειας και προορίζονταν για συγκεκριμένη εργασία, π.χ. καθαρισμός δασών, ποταμών κ.λπ.

Η πρόσληψη έγινε από αναγνωρισμένες ΜΚΟ, οι οποίες θα συνέπρατταν με τους δήμους, τις περιφέρειες ή άλλους φορείς του Δημοσίου και τα κριτήρια πρόσληψης των ανέργων ήταν προσαρμοσμένα στο σύστημα μοριοδότησης του ΑΣΕΠ. Με τη διαδικασία αυτή ετέθη μέγα πολιτικό θέμα. Με ποια λογική υπήρχαν μεσάζοντες στις προσλήψεις αυτές;

Αποκαλύψεις για το θέμα έχει κάνει η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη (φωτό), η οποία είπε ότι μέσα σε δύο χρόνια, από το 2006 έως το 2007, δαπανήθηκαν τα 38,5 εκατομμύρια σε 707 ΜΚΟ για να γίνουν… προσλήψεις. 38,5 εκατ. ευρώ για να βρουν δουλειά σε 1.826 άτομα. Δηλαδή, «ταρίφα» 21.000 ευρώ για να βρει δουλειά ένας άνεργος.

«Και πώς να μην έχει κόστος η εύρεση εργασίας, όταν οι ΜΚΟ είχαν ρόλο μάνατζερ και έπαιρναν ποσοστό 5%.; Ηταν ακόμη ένας τρόπος εξαγοράς ψήφων» τόνισε στο Newsit ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ