Παίρνουν μέτρα στο γόνατο οι οικονομικοί

Γιατί ζητεί παρέμβαση από Σαμαρά ο Κ. Μίχαλος.

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού για την καθιέρωση ενός «νέου, απλού, αποτελεσματικού και δίκαιου φορολογικού συστήματος» ζητεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, με επιστολή προς τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρόεδρος της ένωσης, αφού εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον πρωθυπουργό για τις προσωπικές του παρεμβάσεις ώστε να διορθωθούν αδικίες που απορρέουν από προσφάτως ψηφισθέντες φορολογικούς νόμους, κάνει λόγο για αποφάσεις που λαμβάνονται από το οικονομικό επιτελείο «χωρίς εμπεριστατωμένες μελέτες, με καθαρά εισπρακτική λογική και χωρίς αναπτυξιακή διάσταση ή ακόμη και με προχειρότητα».

Ως παράδειγμα αναφέρει ότι «για τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, που είναι σε ισχύ μόλις έναν χρόνο, έχουν εκδοθεί περισσότερες από 70 αποφάσεις και εγκύκλιοι, ενώ τείνει να παγιωθεί η τακτική των τροποποιήσεων πρόσφατων ψηφισθέντων νόμων με προσωπικές παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, προς διόρθωση των λανθασμένων».

Αν και βρισκόμαστε στα τέλη Φεβρουαρίου, οι φορολογουμένοι δεν γνωρίζουν ποιες αποδείξεις θα πρέπει να συγκεντρώσουν το 2014. Το οικονομικό επιτελείο δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις, παρά μόνο με non paper ενημερώνει για τις προθέσεις του.

Μετά τις αντιδράσεις των λογιστών και του επιχειρηματικού κόσμου, η κυβέρνηση αναγκάζεται να τροποποιήσει τα τσουχτερά πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων. Κανονικά, οι αλλαγές αυτές θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Τα λογιστήρια των επιχειρήσεων δεν γνωρίζουν ακόμα πώς θα κάνουν την παρακράτηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών για τα εισοδήματα του 2014. Δύο μήνες έχουν περάσει, και άκρη δεν έχει βρεθεί ακόμα για το τι θα γίνει με τον φόρο υπεραξίας ακινήτων, ενώ ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει με τον φόρο υπεραξίας μετοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έντυπο Ε1, αν και δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες, θα έχει νέες αλλαγές. Επίσης σύγχυση προκαλεί στους φορολογουμένους το νέο έντυπο Ε9.

Αν και ο νόμος ορίζει ότι οι τόκοι καταθέσεων θα πρέπει να δηλώνονται από το πρώτο ευρώ, εξετάζεται και φέτος το να δηλωθούν τόκοι άνω των 250 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ