Αμφισβητήσεις, παζάρια και μια συμφωνία με την τρόικα

Η τρόικα ήρθε στην Αθήνα αποφασισμένη να πιέσει για την πιστή τήρηση του προγράμματος και να αμφισβητήσει το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Εκτός όμως από το πλεόνασμα, την τιμή του γάλακτος, των φαρμάκων και των βιβλίων, ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα παραμένουν το θέμα της διαθεσιμότητας, των απολύσεων τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα και των ελλειμμάτων των Ταμείων.
Η τρόικα ζητεί επιτακτικά από την ελληνική πλευρά την παρουσίαση του προγράμματος τόσο για τις 12.500 διαθεσιμότητες όσο και για τις 11.000 απολύσεις που πρέπει να γίνουν εντός του 2014, αλλά και δείγμα των φορέων που θα αποτελέσουν τις δεξαμενές για την επιλογή των προς αποχώρηση από το Δημόσιο.

Χθες στο υπουργείο Οικονομικών, όπου έγινε η συνάντηση τρόικας – υπουργού Εργασίας, έπεσε στο τραπέζι το θέμα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και το ζήτημα της μείωσης κατά 3,9% των εργοδοτικών εισφορών. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, οι δύο πλευρές φέρεται ότι βρίσκονται σε συμφωνία για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες.

Ετσι δημιουργείται χρηματοδοτικό κενό στα Ταμεία που εκτιμάται από το υπουργείο Εργασίας στα 500.000.000 ετησίως. Η μείωση των εισφορών σχεδιάζεται για το καλοκαίρι, πιθανότατα από τον Ιούλιο και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι εφάπαξ. Για τις ομαδικές απολύσεις οι δύο πλευρές δεν έχουν βρει κοινό σημείο συμφωνίας.

Το ΥΠΟΙΚ θα προχωρήσει σε εσωτερικό δανεισμό από οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου που έχουν περισσότερα έσοδα παρά έξοδα, ώστε να μειωθεί το χρηματοδοτικό κενό της χώρας για την προσεχή διετία τουλάχιστον και να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις της τρόικας για νέα μέτρα. Στο Γενικό Λογιστήριο υπολογίζουν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων αυτών μπορούν να ξεπεράσουν και τα 4 δισ. ευρώ τον χρόνο.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ