Στο χωριό των αιωνόβιων!

Στην Αγία Παρασκευή Αμαρίου Ρεθύμνου οι κάτοικοι διεκδικούν τα πρωτεία για τη μακροζωία.

Οι… Μαθουσάλες της Κρήτης ζουν στην Αγία Παρασκευή, ή αλλιώς το «χωριό των αιωνόβιων», μια ημιορεινή περιοχή του Αμαρίου Ρεθύμνου, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι βαδίζουν στη δέκατη δεκαετία της ζωής τους! Αν και το χωριό των μόλις τριάντα κατοίκων έγινε γνωστό ως η γενέτειρα του Στυλιανού Παττακού, διεκδικεί τα πρωτεία για τη μακροζωία των κατοίκων του, αλλά κι εκείνων που δεν μένουν πλέον εκεί. Ο συνταξιούχος ταχυδρόμος Στέλιος Παπουτσάκης από την Αγία Παρασκευή, που τώρα διαμένει στο Ηράκλειο, είχε πει πριν από μερικά χρόνια: «Δεν ποθαίνω παρά μετά που θα ποθάνει ο Χριστόδουλος και ο Μητσοτάκης». Ο πρώτος αποδήμησε, ο δεύτερος ζει και ο κ. Παπουτσάκης πορεύεται πεισματικά στη ζωή υπερβαίνοντας πλέον τον αιώνα.

Η Αγία Παρασκευή έχει παράδοση να γεννά αιωνόβιους και ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση της Μαρίας Παττακογιωργάκενας, μητέρας του Παττακού, η οποία έφυγε από τη ζωή στα 105 της χρόνια (για άλλους στα 107). Κάποια από τα οκτώ παιδιά της πήραν τα χρόνια της, όπως ο Στυλιανός που είναι 102 ετών και ζει στην Αθήνα, η κόρη της Στέλλα που πάτησε τα 100 και μένει στην Αμερική και ο άλλος της γιος Αλέκος, που έχει συμπληρώσει τα 98 του χρόνια. Εκτός όμως από τα τρία παιδιά της Παττακογιωργάκενας και τον συνταξιούχο ταχυδρόμο, τα χρονάκια τους τα έχουν και άλλοι Αγιοπαρασκευιώτες. Σύμφωνα με το madeincreta, οι Βασίλης Σοφιολάκης, Μαρίκα Παπουτσάκη, Ολυμπία Κεραμιανάκη και Καλλιόπη Μαλλιαρού έχουν πατήσει τα 94, ενώ οι Γιάννης Παττακός και Γιάννης Καλογεράκης τα 88.

Εναν χρόνο μικρότερος είναι ο Κώστας Φουντουλάκης, ενώ στα 86 τους είναι οι Στέλιος Καλογεράκης, Μαρία Μελιδονιώτη ή Ζαχαρίενα και η Βαγγελιώ Ζαχαριουδάκη. Στα 85 βρίσκονται οι Παντελής Παττακός, Μιχάλης Φουντουλάκης, Ηλίας Κανακάκης και κάτω των 85 και μέχρι τα 80 υπάρχουν και άλλοι πολλοί, που είναι διασκορπισμένοι ανά την Ελλάδα. Ο 87χρονος Κώστας Φουντουλάκης αποδίδει το μέγιστο της ζωής των κατοίκων στις κλιματολογικές συνθήκες του χωριού και στη διατροφή τους, αφού τα κυριότερα προϊόντα που παράγουν είναι οι ελιές, τα χαρούπια και τα σιτηρά.

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ