Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Η ηθοποιός Εφη Παπαθεοδώρου είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει Νέα Αριστερά

Είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στέκεται στο πλάι του...

Σάσα Μπάστα: Ποιους τσάκωσε ο φακός στα γενέθλια της τραγουδίστριας

Glamorous γενέθλια για τη Σάσα Μπάστα. Η γνωστή τραγουδίστρια...

Η μάχη της Τζ. Ντεντς

Η αποκάλυψη της 80χρονης ηθοποιού για τα μάτια της.


Πλησιάζει τα 80 της χρόνια, αλλά εξακολουθεί να παίζει δυνατά το σκληρό παιχνίδι της επιβίωσης στον χώρο του θεάματος και μάλιστα με αξιώσεις! Η Τζούντι Ντεντς, που με την ερμηνεία της στην ταινία «Philomena» εξασφάλισε την έβδομη υποψηφιότητά της για Οσκαρ, αν και κατάφερε να ανατρέψει τα ηλικιακά κλισέ του Χόλιγουντ, δεν τα καταφέρνει το ίδιο καλά στη μάχη με τη φθορά που φέρνει ο χρόνος στα μάτια της.


Η Ντεντς αποκάλυψε σε συνέντευξή της στο Hollywood Reporter ότι πάσχει από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία της έχει «κλέψει» το μεγαλύτερο μέρος της όρασής της, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει σε αυτή τη νόσο, που βασάνιζε και τη μητέρα της, να βάλει τέλος στην καριέρα της. «Δεν θέλω να το κάνω μεγάλο θέμα, αλλά είναι δύσκολο. Πολύ, πολύ δύσκολο» εξομολογείται και προσθέτει: «Δεν μπορώ να διαβάσω πια. Δεν μπορώ να ζωγραφίσω όπως παλιά. Προσπαθώ να βλέπω ταινίες, αλλά είναι πολύ δύσκολο. Αυτά είναι όλα αρνητικά, όμως δεν θέλω να τα σκέφτομαι. Ο,τι μπορώ να το κάνω το κάνω και με κάποιο τρόπο τα καταφέρνω». Ενδεικτικό της κατάστασής της είναι το γεγονός ότι για τον ρόλο της στην ταινία «Philomena», όπου υποδύεται μια μητέρα που ψάχνει τον γιο της που έχει αποχωριστεί από τη γέννα, τα λόγια τα έμαθε με τη βοήθεια του ηθοποιού Στιβ Κούγκαν που της τα διάβαζε.


Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η νόσος που δυσκολεύει την Τζούντι Ντεντς να ακολουθήσει με τον δυναμισμό που της υπαγορεύει η νεανική ψυχή της τη δουλειά της, «χτυπά» συνήθως ανθρώπους άνω των 50 και έχει αποτέλεσμα την απώλεια της όρασης στο κέντρο του οπτικού πεδίου, δηλαδή της ωχράς κηλίδας, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς και είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση. Τα συμπτώματα της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι η μειωμένη ή θολωμένη κεντρική όραση ή η εμφάνιση τυφλού σημείου. Επίσης τα χρώματα φαίνονται ξεπλυμένα και θαμπά, ενώ οι ίσες γραμμές -για παράδειγμα αυτές στο σταυρόλεξο- δείχνουν κυματιστές ή καμπύλες.


Κατά κύριο λόγο την προκαλεί η ηλικία. Στο 10% των ασθενών από 66 έως 74 ετών γίνεται διάγνωση της νόσου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ηλικιακή ομάδα από 75 έως 85 ετών αυξάνεται σε 30%. Επίσης, όπως και στην περίπτωση της Τζούντι Ντεντς, ρόλο παίζει και το οικογενειακό ιστορικό. Ο κίνδυνος εκδήλωσης σοβαρής μορφής της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι 50% για τους ανθρώπους που έχουν συγγενή με αυτό το πρόβλημα, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στον γενικό πληθυσμό είναι 12%. Οι έρευνες των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει επίσης ότι ο τρόπος ζωής μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τον κίνδυνο. Η χοληστερίνη και το κοιλιακό λίπος, ειδικά στους άνδρες, είναι παράγοντες επικινδυνότητας, όπως και το κάπνισμα.


Τα φάρμακα


Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αντιμετωπίζεται με την έγχυση στα μάτια ειδικών αντιαγγειογενετικών φαρμάκων. Αυτά τα φάρμακα επιτυγχάνουν κατά κανόνα τη σταθεροποίηση της όρασης, ενώ σε ένα μικρό ποσοστό επιτυγχάνεται και βελτίωσή της. Επιπλέον, επειδή η περιφερειακή όραση δεν επηρεάζεται από τη νόσο, οι πάσχοντες μπορούν να μάθουν να την εκμεταλλεύονται για να εξισορροπούν την απώλεια της κεντρικής όρασης.


Η Τζούντι Ντεντς παραδέχεται ότι εκμεταλλεύεται την ευγένεια των συνεργατών της από τότε που η όρασή της άρχισε να την προδίδει, επειδή πάντα απολάμβανε να ακούει από τους άλλους να διαβάζουν. «Υποθέτω ότι αυτό οφείλεται στο παιδί που κρύβω μέσα μου. Πιστεύω ότι είναι ακαταμάχητο να έρχεται κάποιος και να σου λέει μια ιστορία» σχολιάζει στη συνέντευξή της στο Hollywood Reporter. Οσο για τη λέξη «σύνταξη», ξεκαθαρίζει ότι είναι «η πιο αγενής λέξη στο λεξικό της».


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...