Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες...

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...

«Next please» μόνο τα Σαββατοκύριακα

Τέλος η Αννίτα Πάνια τις καθημερινές από το ψυχαγωγικό...

Η Ναταλία ετοιμάζει εκπλήξεις για το «Secret song»

H Ναταλία θα δείξει τη δύναμή της! Ονόματα πρώτης...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της...

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Γιατί πέφτει στο… Ποτάμι

Εκπληξη-βόμβα από τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Με ένα εννιασέλιδο «διάγγελμα» ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε την ίδρυση μιας νέας πολιτικής κίνησης που θα συμμετέχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου: Το Ποτάμι, όπως ονομάζεται το ιντερνετικό κόμμα, φιλοδοξεί να αποδείξει ότι μπορεί να υπάρξει «πολιτική χωρίς κομματικό παρελθόν» και καλεί τους πολίτες να βουτήξουν στα «νερά» του για να αλλάξουν την Ελλάδα.

Ο γνωστός δημοσιογράφος αποφάσισε, λοιπόν, να δοκιμάσει τις δυνάμεις τους στον πολιτικό στίβο. Μαζί του, όπως λέει ο ίδιος, είναι και άλλοι «επαγγελματίες της ζωής», δηλαδή άνθρωποι που είναι νέοι στην πολιτική και δεν έχουν υπηρετήσει σε υπουργεία και αρχηγικά γραφεία: «Φοιτητές, διανοούμενοι, οικονομολόγοι, εργάτες, καλλιτέχνες, άνεργοι, έμποροι, γιατροί, αρχιτέκτονες. Μια ομάδα που έχει μυαλό και δύναμη, τη δύναμη της λογικής και του δίκιου».

Διαβάζοντας τις 2.072 λέξεις της ιδρυτικής διακήρυξής του είναι ξεκάθαρο ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης απευθύνεται μεν σε όλους τους Ελληνες, αλλά στοχεύει κυρίως στους νέους, ευελπιστώντας ίσως να αποσπάσει μέρος της «πίτας» που προσδοκά ο ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένη κατηγορία ψηφοφόρων. Στο επίκεντρο της σκέψης του βρίσκονται οι φοιτητές, οι πιτσιρικάδες που του «τηλεφωνούν από τα Χανιά», οι μαθητές που έχουν καταλάβει ότι οι «μεγάλοι» ενδιαφέρονται μόνο για το προσωπικό τους συμφέρον και όχι για το κοινό καλό, οι άνεργοι, οι νέοι επαγγελματίες που ασφυκτιούν οικονομικά και οι νέοι επιστήμονες, οι οποίοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να βρουν στον ήλιο μοίρα.

Επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα «Πώς φτάσαμε έως εδώ;», ο δημοσιογράφος απαριθμεί ορισμένα από τα «ατελείωτα» παράλογα του ελληνικού κράτους: το φορολογικό σύστημα που αλλάζει κάθε μήνα, την απελπιστική καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, την αναξιοκρατία στο Δημόσιο, την απαγόρευση λειτουργίας ιδιωτικών ΑΕΙ, την ώρα που «εξάγουμε» φοιτητές σε Αλβανία και Ρουμανία κ.ά., «αντί να κάνουμε εδώ τις σχολές, δίπλα σε καλά, ισχυρά δημόσια πανεπιστήμια».

Σύμφωνα με τον Σταύρο Θεοδωράκη, πίσω από τα αναρίθμητα στραβά της ελληνικής πραγματικότητας βρίσκεται το πολιτικό-κομματικό σύστημα της οικογενειοκρατίας και των επαγγελματιών πολιτικών. «Τα τελευταία τριάντα χρόνια έχω γνωρίσει από κοντά όλους τους πολιτικούς ηγέτες. Ολοι μπορούσαν μόνοι τους. Ελεγες στον ένα “βοήθα να γίνει αυτό” και σου απαντούσε “όχι τώρα, όταν θα γίνω πρωθυπουργός» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Ανθρωποι χωρίς κανένα δείγμα γραφής, πουθενά, να τους ακούς να λένε “όταν θα έρθω στα πράγματα, θα τα αλλάξω όλα”. Πώς; Δούλεψες; Εχεις ανεβάσει έστω ένα ρολό μαγαζιού στη ζωή σου; Κατάφερες ποτέ κάτι μόνος σου; Οχι! Εχουν όμως το κληρονομικό χάρισμα της πολιτικής».

Ωστόσο το σημαντικότερο ζήτημα είναι τι πρέπει να γίνει τώρα. Εδώ ο δημοσιογράφος προτείνει, κατ’ αρχάς, μια σειρά μεταρρυθμίσεων που αφορούν τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος: α) Μικρότερη Βουλή. β) Οι πολίτες να μπορούν να ψηφίζουν εκτός από το κόμμα της επιλογής τους, και τον υποψήφιο της περιοχής τους από ενιαία λίστα. γ) Κατάργηση όλων των ειδικών προστατευτικών διατάξεων για τους πολιτικούς. δ) Εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια, ώστε να μη βρισκόμαστε σε «μόνιμη» προεκλογική περίοδο.

Σε ό,τι αφορά επιμέρους κοινωνικά προβλήματα, ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρει ότι πρέπει να τα δούμε «χωρίς δογματισμούς και αγκυλώσεις». Για τους μετανάστες, π.χ., λέει ότι «δεν είναι κακοί, αλλά δεν χωράνε όλοι» και υποστηρίζει ότι όσοι από αυτούς ζουν εδώ θα πρέπει να ψηφίζουν στις τοπικές εκλογές και τα παιδιά τους να σηκώνουν τη σημαία στο σχολείο, αν το αξίζουν.

Ομως, εκείνο που απασχολεί τους πάντες στην Ελλάδα δεν είναι άλλο από την οικονομική κρίση. Για τον ιδρυτή του Ποταμιού την Ελλάδα μπορούν να σώσουν «το χώμα, ο ήλιος και η θάλασσα», δηλαδή η γεωργία, η ενέργεια και ο τουρισμός, εφόσον «επενδύσουμε έξυπνα και δυναμικά σε αυτά». Στο σημείο αυτό δεν παραλείπει να «καρφώσει» κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για την πολιτική τους στο θέμα των επενδύσεων, τονίζοντας ότι «αυτοί που κυβερνούν φοβίζουν κάθε μέρα όσους ακόμα επενδύουν σε αυτή τη χώρα και αυτοί που θέλουν να κυβερνήσουν τρομοκρατούν και τους επόμενους».

Από το «διάγγελμα» δεν θα μπορούσε να λείπει αναφορά στον στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας, όπου αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. «Στην Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα, εχθροί μας είναι οι λαϊκιστές, οι εθνικιστές, οι ευρωσκεπτικιστές (…) Πρέπει να συγκρουστούμε με κάποιους “γέρους θείους”, να σκίσουμε κάποια παλιά κιτάπια και να συντάξουμε νέα. Δεν θα φύγουμε, όμως, ούτε θα το παίζουμε μουτρωμένοι».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης κλείνει τονίζοντας ότι νέα πνοή στην Ελλάδα δεν μπορούν να δώσουν ούτε τα κόμματα που κυβέρνησαν για δεκαετίες και την οδήγησαν σε αδιέξοδο ούτε κι εκείνοι που είναι δέσμιοι ξεπερασμένων θεωριών. «Αυτό που προέχει τώρα είναι να σπάσουμε τη ρουτίνα της πολιτικής. Να ταράξουμε λίγο τα λιμνάζοντα νερά φέρνοντας νερό από το Ποτάμι» λέει και προσθέτει: «Δεν είναι εύκολο, το ξέρω, να αλλάξουμε συνήθειες, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να αλλάξουμε ζωή».

Δώστε 10 ευρώ και… σώστε

Η κάθοδος στις εκλογές προϋποθέτει προεκλογική καμπάνια, που με τη σειρά της προϋποθέτει χρήματα.

Σύμφωνα με τον Σταύρο Θεοδωράκη, η χρηματοδότηση του Ποταμιού θα ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ «αφού παραμέρισε τους δυνατούς του χρήματος και ζήτησε τα λίγα δολάρια των πολλών».

Η νέα πολιτική κίνηση θα ακολουθήσει, λοιπόν, τη δημοφιλή στο ίντερνετ μέθοδο του crowd funding, ζητώντας ένα έως δέκα ευρώ από κάθε υποστηρικτή της. «Προς το παρόν ετοιμάστε τα δέκα ευρώ – και όχι το ένα, ελπίζω» λέει ο δημοσιογράφος και παραπέμπει στην ιστοσελίδα (topotami.gr) για  πληροφορίες.

Περισσότερες λεπτομέρειες για Το Ποτάμι θα γίνουν γνωστές την Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου.

«Στην Ευρωβουλή εγώ δεν πρόκειται να πάω, δεν ξέρω ξένες γλώσσες! Αν αποτύχω, θα γυρίσω στη δημοσιογραφία»

Οταν κάποια στιγμή είχε ρωτηθεί για το τι είδους άνθρωποι είναι οι Κρητικοί, η απάντησή του ήταν: «Απρόβλεπτοι, λένε». Ο Σταύρος Θεοδωράκης επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό που ο ίδιος είχε δώσει στους συμπατριώτες του, με την κίνησή του να πει «αντίο» στη δημοσιογραφία και να πολιτευτεί. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, τότε δεν θα έχει πρόβλημα να επιστρέψει -σαν τον… κατεργάρη- στον πάγκο του.

Αυτό έχει άμεση συνέπεια το τέλος των «Πρωταγωνιστών». Ετσι, αν και το Mega μάς πληροφόρησε πως η επόμενη εκπομπή του έχει προγραμματιστεί για τις 14 Μαρτίου, η ανακοίνωση του δημοσιογράφου δεν αφήνει περιθώρια.

«Εγώ δεν θα πάω στην Ευρωβουλή. Δεν έχω ίσως τα προσόντα. Δεν ξέρω ξένες γλώσσες. Θα μείνω, λοιπόν, στην Ελλάδα. Το τι θα κάνω θα εξαρτηθεί από εσάς. Αν πάμε καλά στις ευρωεκλογές, μετά θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε και στις εθνικές εκλογές. Αν αποτύχουμε τότε, μετά τις ευρωεκλογές θα προσπαθήσω να γυρίσω στη δημοσιογραφία. Μέχρι τότε την εγκαταλείπω. Που σημαίνει ότι σταματάω τους “Πρωταγωνιστές” και δεν θα έχω ενεργή συμμετοχή στο Protagon. Και εδώ θέλω να ζητήσω μία μεγάλη συγγνώμη από τους συνεργάτες μου στην τηλεόραση, στο Protagon και στην εφημερίδα».

Το… παράξενο, βέβαια, είναι ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε δηλώσει πως «οι δημοσιογράφοι μπήκαν πολύ στα σαλόνια της εξουσίας. Υπερηφανεύτηκαν πάρα πολύ για τη συνύπαρξή τους με το πολιτικό σύστημα. Γενικά, η κοινωνική και η πολιτική ελίτ της χώρας είχε πολλούς δημοσιογράφους μέσα της». Ο ίδιος βέβαια υπήρξε συνδαιτυμόνας του Γιώργου Παπανδρέου και «προστατευόμενος» του συστήματος Σημίτη. 

Αν και μέσα από τις συνεντεύξεις που κάνει παρουσιάζει λεπτομερώς τους ανθρώπους που έχει απέναντί του, για εκείνον δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα. Μόνο τα απολύτως απαραίτητα: είναι παντρεμένος με τη Νίκη (που είναι εφοριακός στο επάγγελμα) και μαζί έχουν μία κόρη, την Αργυρώ, όπως είναι και το όνομα της μητέρας του. Την οικογένεια συμπληρώνει το 25χρονο κορίτσι που απέκτησε η σύζυγός του από τον πρώτο της γάμο. Επίσης, ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει τρεις αδερφές, περιτριγυρίζεται δηλαδή από γυναίκες, και αυτό τον έχει κάνει να έχει πολλές «κολλητές», οι οποίες μάλιστα τον συμβουλεύονται για τα ερωτικά τους!

Του αρέσει να περπατά ξυπόλητος στα Χανιά, να κολυμπάει στη δύση του ηλίου, να αγοράζει κρητικά μπαστούνια, απολαμβάνει πολύ τα αφεψήματα και είναι συνέχεια με μια κούπα στο χέρι πίνοντας τα αγαπημένα του βότανα. Ο αγαπημένος του ήρωας είναι ο Ρομπέν των Δασών. Τα δύο επαγγέλματα που ήθελε να κάνει είναι του κηπουρού, καλλιεργώντας αμπέλια στην Κρήτη, και του ξυλουργού.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης γεννήθηκε το 1963 στο χωριό Δραπανιάς Χανίων και μεγάλωσε στην Αγία Βαρβάρα της δυτικής Αττικής. Εχει κάνει πολλές δουλειές του ποδαριού: αφισοκολλήσεις, διανομές κιβωτίων, υπήρξε πωλητής κουλουριών στα δικαστήρια. Δουλειές που όπως λέει ο ίδιος: «Σου μαθαίνουν τον αληθινό κόσμο».  

Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία το 1984 από το Τέταρτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Εχει δουλέψει από τον 902 Αριστερά στα FM μέχρι το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, από την εφημερίδα «Πρώτη» μέχρι τη «Μεσημβρινή», την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», το «ΚΛΙΚ», το «ΜΕΝ», «Το Βήμα». Για δύο χρόνια (1985-1987) ασχολήθηκε με την επιμόρφωση των Ρομ (Τσιγγάνων). Εχει εκδώσει τρία βιβλία με τις εκδόσεις Ποταμό, τις «Εξομολογήσεις Πρωταγωνιστών», «Οι άνθρωποί μου» και το «Αυτό που ζούμε». Το 2000 ξεκίνησε τους «Πρωταγωνιστές» στη ΝΕΤ και από το 2006 τούς συνεχίζει στο Mega. Παράλληλα, κάθε Σάββατο παρουσιάζει στα «Νέα» και το δισέλιδο που φέρει τον τίτλο της τηλεοπτικής του εκπομπής, «Πρωταγωνιστές».

Τον Σεπτέμβριο του 2005 δημιούργησε το κρητικό μαγαζί Αλάτσι (πίσω από το «Χίλτον»), για να μάθουν οι Αθηναίοι τις γεύσεις της ιδιαίτερης πατρίδας του. Η ιδέα «γεννήθηκε» ένα βράδυ που πήγε με μια παρέα σ’ ένα κρητικό μαγαζί, αλλά δεν έμειναν ευχαριστημένοι από το φαγητό. Πάντως, στην κουζίνα του Αλάτσι δημιουργεί η μητέρα του Θεοδωράκη, η κυρία Αργυρώ.

ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΕΟΥ

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...

Φωτογράφος ήρθε μια ανάσα με τον φακό της με το φερόμενο ως τέρας του Λοχ Νες

Την πιο καθαρή και πιο κοντινή φωτογραφία από το...