Μια κάλπη στο χωριό και άλλη μια στην πόλη

Η μεγάλη ταλαιπωρία (κυρίως) για ετεροδημότες.

Στις 18 Μαΐου θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών και ο δεύτερος, όπου χρειαστεί, θα διενεργηθεί παράλληλα με τις ευρωεκλογές την Κυριακή 25 Μαΐου. Οπως όλα δείχνουν, σε πολλούς δήμους θα υπάρξει δεύτερος γύρος. Αυτή η διαδικασία, αν και θα βρισκόμαστε στην καρδιά της άνοιξης, συνεπάγεται για χιλιάδες ετεροδημότες ψηφοφόρους μεγάλη ταλαιπωρία. Και εξηγούμαστε: τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών θα κληθούν να ψηφίσουν σε δύο διαφορετικά σημεία, πιθανόν σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων μεταξύ τους. Στο χωριό ή στην πόλη όπου είναι εγγεγραμμένοι ως δημότες για την ανάδειξη δημάρχου ή περιφερειάρχη και στον τόπο διαμονής τους για τις ευρωεκλογές. Και η αλήθεια είναι ότι οι Ελληνες είμαστε συναισθηματικά δεμένοι με τον τόπο καταγωγής μας, με αποτέλεσμα να διατηρούμε το εκλογικό μας δικαίωμα εκεί.


Τις τελευταίες ημέρες κατατίθενται πολλές αιτήσεις για ετεροδημότευση, εφόσον η σχετική προθεσμία λήγει στις 14 Μαρτίου, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία στις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών. Οι αιτούντες θα πρέπει να ξέρουν ότι μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους για την Ευρωβουλή, αλλά για δήμαρχο ή περιφερειάρχη χρειάζεται απαραίτητα να μεταβούν στον δήμο όπου είναι εγγεγραμμένοι. Δηλαδή, την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών οι ψηφοφόροι πρέπει να μεταβούν στον δήμο τους. Τη δεύτερη Κυριακή, οπότε θα διεξαχθούν ταυτόχρονα ο β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών και οι ευρωεκλογές, οι ψηφοφόροι πρέπει να ταξιδέψουν στην πόλη ή στο χωριό τους για να επιλέξουν αυτοδιοικητικούς άρχοντες, ωστόσο, εφόσον έχουν δηλώσει ετεροδημότες, θα πρέπει να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές στον τόπο κατοικίας τους. Αυτό, γιατί ως ετεροδημότες δεν θα είναι εγγεγραμμένοι στους αντίστοιχους καταλόγους στους τόπους καταγωγής τους.


Τι πρέπει να κάνουν λοιπόν οι πολίτες για να μην ταλαιπωρηθούν; Οι πολίτες που για να ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα μεταβούν στον τόπο καταγωγής τους και τη δεύτερη Κυριακή είναι καλό να έχουν ζητήσει να διαγραφούν από τους καταλόγους των ετεροδημοτών ώστε να ψηφίσουν στο ίδιο σημείο και για τις ευρωεκλογές.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ