Καταδικάζουν, αλλά κουβέντα για λεφτά

Οι γερμανικές αποζημιώσεις φτάνουν μέχρι τη… συγγνώμη.

Την επόμενη εβδομάδα, στις 5 Μαρτίου και ενώ το μείζον θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων βρίσκεται σε εκκρεμότητα, έρχεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ, προσκεκλημένος του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Οι δύο άνδρες θα μεταβούν σε έναν από τους τόπους της ναζιστικής θηριωδίας, στο μνημείο των Λιγκιάδων στην Ηπειρο, για να αποτίσουν φόρο τιμής.


Ο Γιόαχιμ Γκάουκ προ ημερών παραδέχτηκε ότι η «Γερμανία φέρθηκε αποτρόπαια στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», ζήτησε συγγνώμη και μέχρις εκεί… Η Γερμανία, τόσο διά στόματος του προέδρου της όσο και διά στόματος Μέρκελ, αρνείται να συζητήσει αυτό το θέμα. Για τον Κάρολο Παπούλια η επίσκεψη του ομολόγου του είναι μια ευκαιρία να θέσει το θέμα των αποζημιώσεων και να αποσπάσει μια δήλωση που να δικαιώνει το δίκαιο αίτημα της Ελλάδος.
Στο μεταξύ, έως το τέλος του 2014 θα πρέπει να έχει υποβάλει την έκθεσή της η Ειδική Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε ομόφωνα η Ολομέλεια.


Η Ειδική Διακομματική Επιτροπή θα έχει 19 μέλη. Το αίτημα για τη συγκρότηση της Επιτροπής είχε υποβληθεί αρχικά από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια από τον βουλευτή Μανώλη Γλέζο. Πάντως πρέπει να πούμε ότι η σύσταση επιτροπής είναι ακόμη ένα εμπόδιο για τη δικαίωση της ιστορίας μας.


Την προηγούμενη εβδομάδα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ολομέλεια τη συγκρότησή της και έτσι το Σώμα ενέκρινε τη σχετική εισήγηση. Ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε εκφράσει (προκαλώντας ερωτήματα) την εκτίμηση ότι το πόρισμα που του παρέδωσε η ομάδα εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) για τις αποζημιώσεις δεν είναι επαρκές. Ενημερώνοντας τα μέλη των Επιτροπών Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος της Βουλής, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου να τοποθετηθεί επί του πορίσματος και να συνεργαστεί για το θέμα με την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Εξωτερικών.


Κ. ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ