Καθησυχάζουν (;) αλλά η βόμβα μένει

Προκλητική απάντηση από τον OPCW στις ανησυχίες των Κρητικών για την καταστροφή των χημικών όπλων.

Η Μεσόγειος «δεν θα γίνει ο υγρός τάφος των αποβλήτων που θα προκύψουν από την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας».


Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW), που χαρακτήρισε μάλιστα «αβάσιμες» τις ανησυχίες για απόρριψη επικίνδυνων ουσιών στη θάλασσα. Δεν δίστασε ακόμα να αναφερθεί υποτιμητικά στους Ελληνες επιστήμονες, καλώντας τον λαό της Κρήτης να σταματήσει να τους ακούει!


Η διαδικασία της υδρόλυσης με την οποία θα καταστραφούν εκατοντάδες τόνοι τοξικών χημικών θα πραγματοποιηθεί εν πλω για πρώτη φορά στην ιστορία και έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αναστάτωση στην Μεγαλόνησο, αφού θα γίνει στη Μεσόγειο, δυτικά του νησιού.


Η ιστοσελίδα ekriti.gr απέστειλε επιστολή στον OPCW εκφράζοντας τις ανησυχίες των κατοίκων. Στην επιστολή απάντησε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του οργανισμού Κριστιάν Σαρτιέ, που πρώτη φορά διέψευσε επίσημα και κατηγορηματικά το σενάριο περί ρίψης χημικών στη θάλασσα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη γίνει η υδρόλυση στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης. «Είναι άγνωστο ακόμη το πού πάνω στη θάλασσα (και όχι μέσα στη θάλασσα) θα γίνει πράγματι η καταστροφή» διευκρίνισε.


Επιπλέον εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι «ούτε χημικά προϊόντα ούτε απόβλητα από την καταστροφή τους θα απορριφθούν μέσα στη θάλασσα και δεν θα υπάρξει καμία απελευθέρωση χημικών ουσιών στο περιβάλλον». Ο κ. Σαρτιέ υποστήριξε ότι «η καταστροφή των χημικών ουσιών στη θάλασσα θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», που μεταξύ άλλων απαγορεύει την απόρριψη ρύπων στα νερά των ωκεανών.


Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες χημικές ουσίες που απομακρύνονται από τη Συρία και τα απόβλητα που θα παραχθούν από την υδρόλυση επί του αμερικανικού πλοίου, ο εκπρόσωπος του OPCW ανέφερε ότι θα καταστραφούν σε εμπορικές εγκαταστάσεις της Βρετανίας και της Γερμανίας, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει αν οι δύο χώρες θα δεχθούν το σύνολο των αποβλήτων. Εντύπωση προκαλεί η υποτιμητική -έως προσβλητική- αναφορά του κ. Σαρτιέ στον επιστημονικό κόσμο της χώρας μας.


«Οι συμπατριώτες σας Κρητικοί μπορούν απλώς να σταματήσουν να ακούν τους λεγόμενους Ελληνες επιστήμονες» έγραψε στην απαντητική του επιστολή.


Παρά τις διαβεβαιώσεις του OPCW, το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του ΤΕΕ και οι Σύλλογοι Διπλωματούχων Μηχανικών της περιοχής εκφράζουν την αντίθεσή τους στο «σχεδιαζόμενο οικολογικό έγκλημα» της εξουδετέρωσης των χημικών όπλων στο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου: «Ακόμα και υψηλού βαθμού ασφαλείας μέθοδοι επεξεργασίας τοξικών ουσιών (…) δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα κρίσιμου ατυχήματος (π.χ. από διαφυγή αερίου) ή πρόκλησης θαλάσσιας ρύπανσης. Εκτός από το αμέσως υποκείμενο θαλάσσιο περιβάλλον το οποίο θα καταστραφεί μόνιμα, τα θαλάσσια ρεύματα θα επεκτείνουν τη ρύπανση» επισημαίνουν.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ