Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η Τραϊάνα Ανανία για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα

Tην ώρα που η αγωνία για την υγεία του...

Χρήστος Τσικνιάς: Αγωνία για τον μίμο της πίστας

Δύσκολες ώρες για τον καλλιτέχνη Χρήστο Τσικνιά, ο οποίος...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Ανήλικος & gentleman

O 16χρονος Αλέξης Λινάρδος πιλοτάρει εδώ και δύο χρόνια με ιδιαίτερη μαεστρία μονοκινητήρια αεροπλάνα.


Οι κινήσεις του στο πιλοτήριο είναι αποφασιστικές και σταθερές. Το βλέμμα του γεμάτο ενθουσιασμό και ψυχραιμία. Ο Αλέξης Λινάρδος «διαβάζει» τα φωτάκια που αναβοσβήνουν και πατά τα κουμπιά με αέρα εκπαιδευμένου πιλότου. Μπορεί να είναι μόλις 16 ετών, αλλά έχει ήδη αρκετή εμπειρία, αφού έκανε την πρώτη του πτήση πιλοτάροντας αληθινό αεροσκάφος στα…14 του χρόνια!


Το να πετάς δεν είναι καθόλου εύκολο, ακόμη και με εξομοιωτή πτήσης, κάτι που ξέρουν πολύ καλά όσοι το έχουν δοκιμάσει. Ο Αλέξης από μικρός, όταν κοιτούσε τον ουρανό και έβλεπε αεροπλάνο να πετάει, να χάνεται στα σύννεφα ή να «ακουμπάει» τον ήλιο, μαγευόταν. Με το παιδικό του μυαλουδάκι -όπως και πολλοί συνομήλικοί του- θεωρούσε τους πιλότους θαυματοποιούς και ευχόταν κάποτε, όταν μεγαλώσει, να μπορέσει να κυβερνήσει ένα αεροσκάφος σαν κι αυτούς. Δεν μπορούσε τότε να φανταστεί πως δεν θα χρειαζόταν να… μεγαλώσει και πολύ ώσπου να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο.


Με καταγωγή από τη Λακήθρα Κεφαλλονιάς, ο μικρός έδειξε πολύ νωρίς τη λατρεία του για τα αεροπλάνα και προτού ακόμα τελειώσει το δημοτικό σχολείο άρχισε να μελετάει τα πάντα γι’ αυτά: πώς φτιάχνονται και κυρίως πώς έχουν την ικανότητα να πετούν στον αέρα σαν τα πουλιά. Αρχισε την εξάσκησή του σε ηλικία 11 ετών και τρία χρόνια αργότερα έκανε την πρώτη του πτήση με αεροπλάνο τύπου Savannah, σε ιδιωτικό αεροδρόμιο των βορείων προαστίων της Αθήνας. Σήμερα έχει ήδη συμπληρώσει 2.000 ώρες πτήσης σε προσομοιωτή με διαφορετικούς τύπους αεροπλάνων.


«Γεννήθηκα στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών, στα σύνορα με το Νιου Τζέρσεϊ και μέχρι τα τρία μου χρόνια έζησα εκεί» λέει στην «Εspresso της Κυριακής» και συνεχίζει μιλώντας με πάθος: «Μέχρι τότε ταξίδευα πολύ συχνά, αφού τα καλοκαίρια κυρίως ερχόμασταν για διακοπές στην Κεφαλλονιά. Eπειτα μείναμε για λίγο στο νησί και στη συνέχεια μετακομίσαμε στην Αθήνα, όπου ζω με την οικογένειά μου μόνιμα. Τα συχνά ταξίδια ΗΠΑ – Ελλάδα με έκαναν να θέλω να ασχοληθώ με το επάγγελμα του πιλότου. Eβλεπα από τα παραθυράκια τον ουρανό, το αεροπλάνο που χανόταν μέσα στα σύννεφα, κοιτούσα κάτω τις πόλεις που φαίνονταν τόσο μικροσκοπικές και όλο αυτό με μάγευε. Δεν αισθάνθηκα ούτε για μια στιγμή φόβο, αντίθετα ένιωθα ενθουσιασμό».


Στο τέλος της έκτης δημοτικού ο Αλέξης άρχισε να κάνει θεωρητική έρευνα για τα αεροπλάνα. Οταν οι φίλοι του έπαιζαν στις πλατείες, εκείνος «έγραφε» ώρες εξάσκησης σε προσομοιωτή που ανταποκρίνεται σαν αληθινό αεροπλάνο και όπου κάνουν εξάσκηση όλοι οι πιλότοι πριν κυβερνήσουν αεροσκάφος. «Στα 14 κατάφερα αυτό που ήθελα: πέταξα για πρώτη φορά με κανονικό αεροπλάνο, ένα μονοκινητήριο Savannah, με το οποίο έκανα πτήση γύρω από τα βόρεια προάστια της Αθήνας. Ημουν στη θέση του κυβερνήτη και είχα δίπλα μου κάποιον να με επιτηρεί, που όμως δεν χρειάστηκε να παρέμβει καθόλου».


Προγραμματισμένος για πιλότος


Εχοντας χαράξει ήδη την πορεία του, ο Αλέξης είναι «προγραμματισμένος» να συνεχίσει την εξάσκηση μέχρι να τελειώσει το σχολείο. Παράλληλα παρακολουθεί ένα δύσκολο και απαιτητικό πρόγραμμα που θα μετατραπεί στο «εισιτήριό» του για τις ανώτερες σπουδές που απαιτούνται ώσπου να πραγματοποιήσει τον σκοπό του. «Δεν έχω φοβηθεί ούτε στιγμή στο πιλοτήριο. Σκοπός μου είναι να σπουδάσω πιλότος στο εξωτερικό και γι’ αυτό ακολουθώ το πρόγραμμα IB (International Baccalaureate). Είναι δυσκολότερο και απαιτητικότερο πρόγραμμα, το οποίο όμως θα με προετοιμάσει καλύτερα για τις σπουδές μου στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αγγλία. Τα μαθήματα είναι πολλά και παραδίδονται στα αγγλικά. Αφοσιώνομαι σε αυτά που χρειάζομαι για το επάγγελμα που θέλω να ακολουθήσω, όπως τα μαθηματικά και η φυσική». Ο Αλέξης Λινάρδος είναι μοναχοπαίδι και όπως μας είπε, οι γονείς του τον στηρίζουν προκειμένου να καταφέρει να κάνει πραγματικότητα το όνειρο της ζωής του: «Εύχομαι μια μέρα να δουλεύω ως πιλότος και να κάνω πτήσεις προς και από Κεφαλλονιά, το νησί από το οποίο κατάγομαι και τόσο αγαπώ».


ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...