Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Οικονομάκου πόζαρε με sexy εσώρουχα και όλοι αναρωτήθηκαν… πώς έκανε δύο...

«Σεισμό» και «καύσωνα» την ίδια στιγμή προκάλεσε η Αθηνά...

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια στη σχολική ψυχολογία

Με την υπογραφή της Bright Academy (https://www.brightacademy.gr/) και σε...

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους...

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...

«Ο πρώτος από εμάς»: Οι κυκλοθυμίες του Άλκη, αρχίζουν να ανησυχούν την...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο πρώτος...

Κρήτη πέντε αστέρων

Η μεγαλόνησος έγινε πεδίο «μαχών» για ξενοδοχειακούς κολοσσούς και επιχειρήσεις.


Κρήτη… resort ή αλλιώς το νησί που λατρεύουν οι ξενοδοχειακοί κολοσσοί. Η μεγαλόνησος έγινε το πεδίο μαχών, στο οποίο διασταυρώνουν τα ξίφη τους οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του κόσμου που είτε αγόρασαν υπάρχουσες μεγάλες μονάδες είτε διαπραγματεύονται αγορές ή ετοιμάζονται να χτίσουν πρότυπα ξενοδοχεία-μαμούθ. Το παιχνίδι έχει μόλις αρχίσει και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2020, όταν θα αρχίσουν πλέον να παραδίδονται έτοιμες οι νέες ξενοδοχειακές «πολιτείες». Η Hilton ετοιμάζει μεγάλη μονάδα στη Σητεία σε έκταση 2.800 στρεμμάτων, μεγαλύτερη ακόμη επένδυση προβλέπεται στο Κάβο Πλάκο, στο Κάβο Σίδερο προγραμματίζεται η ίδρυση μιας «συστάδας» από ξενοδοχειακές μονάδες και όλα αυτά μαζί αναμένεται να μεταμορφώσουν το Λασίθι από μια σχεδόν καθαρά αγροτική περιοχή σε διεθνή πόλο έλξης τουρισμού.


Στο Κάβο Σίδερο, κοντά στο φοινικόδασος του Βάι, η Minoan Group «τρέχει» το φιλόδοξο έργο ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ σε έκταση 25.000 στρεμάτων, με στόχο να δημιουργήσει πέντε ξενοδοχεία με συνολική δυναμικότητα 1.936 κλινών, καθώς και κέντρο ευεξίας, αλλά και γήπεδο γκολφ 18 οπών. Επειτα από πολύχρονη περιπέτεια, κωλύματα και αιτήσεις ακύρωσης, που έφτασαν έως το κατώφλι του Συμβουλίου της Επικρατείας, το έργο παίρνει μπρος και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων τέθηκε πριν από λίγα 24ωρα σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να εγκριθεί, ώστε να ξεκινήσει η ανέγερση των πολυτελών μονάδων, με την επένδυση να ανέρχεται σε 267.700.000 ευρώ.


Σε πολύ κοντινή απόσταση, στον όρμο της Φανερωμένης στη Σητεία και συγκεκριμένα στην περιοχή Παπαδιόκαμπος, θα ανεγερθεί ένα άλλο άντρο πολυτέλειας, το τρίτο «Hilton» της χώρας -μετά την Αθήνα και την Κω-, που σίγουρα θα είναι και το πιο χλιδάτο, αφού -όπως αποκαλύφθηκε- εντάσσεται στην αλυσίδα Waldorf Astoria, η οποία αποτελεί την υψηλότερου επιπέδου κατηγορία του ομίλου. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο όμιλος διαθέτει όλα κι όλα πέντε τέτοια υπερπολυτελή ξενοδοχεία στην Ευρώπη, συγκεκριμένα στο Βερολίνο, στο Εδιμβούργο, στη Ρώμη, στο Παρίσι και ένα ολοκαίνουργιο στο Αμστερνταμ, το οποίο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του σε λίγες εβδομάδες. Εκτός από αυτό του Βερολίνου, όλα τα άλλα στεγάζονται σε ιστορικά κτίρια, που έτσι κι αλλιώς αποτελούσαν κόσμημα για την πόλη τους. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι από τα εννέα υπό εξέλιξη project νέων ξενοδοχείων της πολυτελούς Waldorf Astoria, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν από το 2016 έως το 2020, το μόνο που βρίσκεται στην Ευρώπη είναι αυτό της Κρήτης.


Το πεντάστερο «Sitia Bay Resort» με την ακτογραμμή 2,5 χιλιομέτρων, τα 177 χλιδάτα δωμάτια (μεταξύ των οποίων η προεδρική σουίτα και 11 ακόμη σουίτες 120 τ.μ.), τα ντιζάιν μπαρ, τις συνεδριακές εγκαταστάσεις, τη μαρίνα των 45 θέσεων, το κέντρο θαλασσοθεραπείας και το γήπεδο γκολφ 18 οπών προορίζεται να γίνει ένα από τα πιο ακριβά λουξ ξενοδοχεία της Μεσογείου. Κάτι που γίνεται σαφές και από την κολοσσιαία επιχείρηση που έχει αναλάβει την αρχιτεκτονική του γηπέδου γκολφ, τη Nicklaous Design. Η εταιρία ιδρύθηκε από τον θρύλο του αθλήματος Τζακ Γουίλιαμ Νικλάους (η «Χρυσή Αρκούδα», όπως τον αποκαλούσαν), τον Αμερικανό που για 25 χρόνια κέρδιζε τίτλους. Με βοηθούς τους τέσσερις γιους του και τον γαμπρό του, ο Νικλάους έχει ολοκληρώσει πάνω από 300 γήπεδα, δηλαδή, σχεδόν το 1% των γηπέδων γκολφ του πλανήτη, ενώ «τρέχει» αυτήν τη στιγμή περίπου 100 project, μεταξύ των οποίων και αυτό της Σητείας. Το κέντρο θαλασσοθεραπείας της πριγκιπικής ξενοδοχειακής μονάδας θα είναι άλλος ένας «μαγνήτης», καθώς θα εκτείνεται σε 2.500 τ.μ.


Την κατασκευή του έργου έχει αναλάβει η Dolphin Capital Investors, η οποία έχει στο πορτφόλιό της ένα ακόμη κολοσσιαίο ξενοδοχειακό έργο, σε απόσταση αναπνοής από το προηγούμενο. Στην πραγματικότητα, το «Plaka Bay Resort» στο Κάβο Πλάκο είναι ακόμη μεγαλύτερη τουριστική μονάδα από το «Hilton», καθώς εκτείνεται σε 4.400 στρέμματα, με στόχο τη δημιουργία μιας «πολιτείας» με 2.510 κλίνες! Το master plan της μεγαλύτερης ξενοδοχειακής μονάδας που αναμένεται να κατασκευαστεί στο νησί έχει αναλάβει η Hart Howerton, αμερικανική εταιρία με δραστηριότητα σε όλον τον κόσμο. Με ακτογραμμή μήκους 7 χιλιομέτρων, η περιοχή στο Κάβο Πλάκο είναι μαγική, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα κατασκευαστούν μία ή δύο πεντάστερες μονάδες, ωστόσο έχει ήδη προβλεφθεί η κατασκευή γηπέδου γκολφ.


Eκτός των συνόρων του «μαγνήτη» Λασιθίου, αλλά εντός του νησιού, το ενδιαφέρον φαίνεται να επικεντρώνεται στην ειδυλλιακή τοποθεσία της Τριόπετρας, στο Ρέθυμνο. Εκεί η Dolphin Capital Investors σχεδιάζει την ανέγερση ξενοδοχείου 63 δωματίων, έκτασης 3.150 τ.μ., με 2.500 τ.μ. εξωτερικούς χώρους και 600 τ.μ. spa και fitness club, ενώ στην ίδια περιοχή θα αναπτυχθούν 82 κατοικίες σε μια έκταση 8.870 τ.μ. Στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης ιστοσελίδας της, η Emerald Developments έχει ήδη προχωρήσει τις διαδικασίες αδειοδότησης για το «Triopetra Bay», σε έκταση 6.600 στρεμμάτων.


Η επέλαση ξένων κολοσσών


Περα από τα υπό εξέλιξη μεγάλα έργα, το νησί βιώνει πρωτοφανές ενδιαφέρον από τους μεγαλύτερους και δυναμικότερους «παίκτες» της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. Η Carlson Rezidor Group μόλις υπέγραψε σύμβαση με τη μονάδα «Minos Beach Resort and Spa», που βρίσκεται στην περιοχή Μίλατος – και πάλι στο Λασίθι, ενώ ο αμερικανικός κολοσσός Diamond Resorts International, που θεωρείται μία από τις ισχυρότερες επιχειρήσεις στον τομέα της φιλοξενίας, ήταν από τις πρώτες που έκαναν «επέλαση» στην Κρήτη, καθώς πριν από καιρό εξαγόρασε τέσσερα ξενοδοχεία, στη Χερσόνησο, στο Ρέθυμνο και το Κουτουλουφάρι.


Στο κατώφλι της νέας τουριστικής περιόδου, εκτός από τις εξαγορές και τις συμβάσεις, «τρέχουν» και πολλές μισθώσεις που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Οπως έχει δηλώσει η πρόεδρος των κτηματομεσιτών του Ηρακλείου Αρτεμις Μαυράκη, έχουν υπογραφεί δεκάδες συμβόλαια μισθώσεων για ξενοδοχεία σε όλη την Κρήτη, με τις περισσότερες από αυτές να ξεκινούν από τουλάχιστον μία τριετία και να φτάνουν έως και μία δεκαετία, αν και σε πολλές περιπτώσεις οι μισθώσεις αυτές μπορεί να κρύβουν διερεύνηση για μελλοντικές αγοραπωλησίες. Μια τέτοια περίπτωση φαίνεται να είναι η πρόσφατη συμφωνία για μίσθωση τριών ξενοδοχείων της οικογένειας Μαμιδάκη στον Αγιο Νικόλαο και επιπλέον δύο ακόμη μονάδων, στα Μάλια και στην Ιεράπετρα, από τη ρωσική εταιρία Pegese.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...