Θα φτιάξουν πρόσωπο από βλαστοκύτταρα

Επαναστατική τεχνική που θεραπεύει βλάβες αλλά και ατέλειες.

Με βλαστοκύτταρα που θα αφαιρούν από το λίπος του ανθρώπινου οργανισμού, επιστήμονες στη Βρετανία πιστεύουν ότι θα μπορούν στο μέλλον να φτιάχνουν εκ νέου το ανθρώπινο πρόσωπο που έχει υποστεί βλάβη, καθώς και τα διάφορα σημεία του, όπως τα αυτιά.

Οπως αναφέρει το BBC, το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα ανήκει σε ερευνητές του νοσοκομείου Great Osmond Street Hospital στο Λονδίνο, οι οποίοι έχουν ήδη αναπτύξει σε εργαστηριακές συνθήκες χόνδρους και πιστεύουν ότι σύντομα θα μπορέσουν να αναπτύξουν αυτιά και μύτες. Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nanomedicine», η τεχνική αυτή θα φέρει επανάσταση στη νοσηλεία και παρότι έχει ακόμη δρόμο μπροστά της, έχει τη δυνατότητα να «μεταμορφώσει» τις θεραπείες που υπάρχουν σήμερα.

Συγκεκριμένα, οι γιατροί θέλουν να θεραπεύσουν προβλήματα όπως η μικρωτία, κατά την οποία τα αυτιά δεν αναπτύσσονται κανονικά και μπορεί να λείπουν κάποια τμήματά τους ή να είναι κακοσχηματισμένα. Η θεραπεία που χρησιμοποιείται σήμερα για το πρόβλημα αυτό περιλαμβάνει την αφαίρεση χόνδρου από το πλευρό των ασθενών (κυρίως παιδιών), ο οποίος στη συνέχεια περνά από επεξεργασία, ώστε να μοιάζει με αυτί και να μπορεί να εμφυτευτεί. Ωστόσο η διαδικασία αυτή απαιτεί πολλές επεμβάσεις και αφήνει ουλές στο στήθος, ενώ ο χόνδρος που αφαιρείται δεν αποκαθίσταται.

Ετσι η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα ανέπτυξε μια νέα μέθοδο που περιλαμβάνει τη χρήση μικρής ποσότητας λίπους, από το οποίο αφαιρούνται βλαστοκύτταρα για να καλλιεργηθούν. Οι επιστήμονες τους δίνουν το επιθυμητό σχήμα, ενώ με τη χρήση ειδικών χημικών ουσιών αυτά μετατρέπονται σε κύτταρα του χόνδρου. Στη συνέχεια είναι έτοιμα για να εμφυτευτούν στο δέρμα, ώστε να αναπτυχθούν τα αυτιά κανονικά.

«Είναι πραγματικά συναρπαστικό να δουλεύουμε με κύτταρα που δεν πρόκειται να σχηματίσουν όγκους και μπορούν να τοποθετηθούν ξανά στον δότη αποφεύγοντας την πιθανότητα να τα απορρίψει ο οργανισμός» είπε στο BBC η δρ Patrizia Ferretti, εκ των ερευνητών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ