Κυριακή, 18 Ιανουαρίου, 2026

Πένθος για την Τόνια Σωτηροπούλου: Έχασε τον πατέρα της

Δύσκολες ώρες περνά η Τόνια Σωτηροπούλου, καθώς βιώνει πένθος...

Μάνος Νιφλής – Γιάννης Κολοκυθάς: «Η χημεία μας δεν ήταν στημένη –...

Το τηλεοπτικό δίδυμο του Open, Μάνος Νιφλής και Γιάννης...

Ιωάννα Τούνη: Έστησε πάρτι-υπερπαραγωγή για τον Πάρη στη Θεσσαλονίκη

Με ένα μεγάλο πάρτι, γεμάτο μπαλόνια και φουσκωτά παιχνίδια,...

Απόψε στο Survivor: Η ήττα φέρνει τιμωρία – Ο Gio Καραντώνης ανοίγει...

Ένα νέο επεισόδιο του Survivor έρχεται απόψε, Κυριακή 18...

Θα φτιάξουν πρόσωπο από βλαστοκύτταρα

Επαναστατική τεχνική που θεραπεύει βλάβες αλλά και ατέλειες.

Με βλαστοκύτταρα που θα αφαιρούν από το λίπος του ανθρώπινου οργανισμού, επιστήμονες στη Βρετανία πιστεύουν ότι θα μπορούν στο μέλλον να φτιάχνουν εκ νέου το ανθρώπινο πρόσωπο που έχει υποστεί βλάβη, καθώς και τα διάφορα σημεία του, όπως τα αυτιά.

Οπως αναφέρει το BBC, το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα ανήκει σε ερευνητές του νοσοκομείου Great Osmond Street Hospital στο Λονδίνο, οι οποίοι έχουν ήδη αναπτύξει σε εργαστηριακές συνθήκες χόνδρους και πιστεύουν ότι σύντομα θα μπορέσουν να αναπτύξουν αυτιά και μύτες. Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nanomedicine», η τεχνική αυτή θα φέρει επανάσταση στη νοσηλεία και παρότι έχει ακόμη δρόμο μπροστά της, έχει τη δυνατότητα να «μεταμορφώσει» τις θεραπείες που υπάρχουν σήμερα.

Συγκεκριμένα, οι γιατροί θέλουν να θεραπεύσουν προβλήματα όπως η μικρωτία, κατά την οποία τα αυτιά δεν αναπτύσσονται κανονικά και μπορεί να λείπουν κάποια τμήματά τους ή να είναι κακοσχηματισμένα. Η θεραπεία που χρησιμοποιείται σήμερα για το πρόβλημα αυτό περιλαμβάνει την αφαίρεση χόνδρου από το πλευρό των ασθενών (κυρίως παιδιών), ο οποίος στη συνέχεια περνά από επεξεργασία, ώστε να μοιάζει με αυτί και να μπορεί να εμφυτευτεί. Ωστόσο η διαδικασία αυτή απαιτεί πολλές επεμβάσεις και αφήνει ουλές στο στήθος, ενώ ο χόνδρος που αφαιρείται δεν αποκαθίσταται.

Ετσι η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα ανέπτυξε μια νέα μέθοδο που περιλαμβάνει τη χρήση μικρής ποσότητας λίπους, από το οποίο αφαιρούνται βλαστοκύτταρα για να καλλιεργηθούν. Οι επιστήμονες τους δίνουν το επιθυμητό σχήμα, ενώ με τη χρήση ειδικών χημικών ουσιών αυτά μετατρέπονται σε κύτταρα του χόνδρου. Στη συνέχεια είναι έτοιμα για να εμφυτευτούν στο δέρμα, ώστε να αναπτυχθούν τα αυτιά κανονικά.

«Είναι πραγματικά συναρπαστικό να δουλεύουμε με κύτταρα που δεν πρόκειται να σχηματίσουν όγκους και μπορούν να τοποθετηθούν ξανά στον δότη αποφεύγοντας την πιθανότητα να τα απορρίψει ο οργανισμός» είπε στο BBC η δρ Patrizia Ferretti, εκ των ερευνητών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νεκτάριος Γαλίτης: Το συγκινητικό του ποστ για τον καρκίνο και η αλλαγή στην εμφάνισή του

Η είδηση του θανάτου του Νεκτάριου Γαλίτη «έσκασε» σαν κεραυνός εν αιθρία για όσους δεν ανήκαν στο κοντινό του περιβάλλον.

Στο σφυρί «φιλέτο» του Νικολαΐδη

Έπειτα από τον χαμό της συντρόφου του Αλεξάνδρας, ο...

Πέθανε ο επιχειρηματίας και πρώην σύντροφος της Μαρίας Ηλιάκη, Νεκτάριος Γαλίτης

Έφυγε από τη ζωή ο Νεκτάριος Γαλίτης. Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή ο ηθοποιός και φίλος του, Μιχάλης Ιατρόπουλος.

Αποκλειστικό: Γιαγιά για έκτη φορά η Lady G!

Με χαμόγελα ευτυχίας, συγκίνηση, κλάμα και πάνες μπήκε το...

Η Καινούργιου στο πλευρό του Κουτσουμπή: Άνοιξε νέο φούρνο στο Παγκράτι – «Συγχαρητήρια αγάπη μου»

Η Κατερίνα Καινούργιου και ο Παναγιώτης Κουτσουμπής συνεχίζουν να...

Φωτεινή Δάρρα: Αποκάλυψε ότι η κόρη της διαγνώστηκε με νεανικό διαβήτη

Τη Φωτεινή Δάρρα φιλοξένησε το πρωί του Σαββάτου στην...

Ο Λιάγκας εκτελεί χρέη φωτογράφου της Αντωνά στο Ντουμπάι

Μπορεί να έχουν περάσει κοντά τρεις εβδομάδες από τότε που ο Γιώργος Λιάγκας και η Μαρία Αντωνά πέταξαν για Ντουμπάι για… λίγη πολυτέλεια και πολλή ξεκούραση

Χωρισμός «βόμβα» για την Ελληνίδα πριγκίπισσα του Ντουμπάι

Η 31χρονη πριγκίπισσα Μάχρα Μπιντ Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ του Ντουμπάι, με τις ελληνικές ρίζες, λίγο πριν από τον δεύτερο γάμο της με τον διεθνούς