Το… γάλα απειλεί με πολιτικούς τριγμούς!

Η διάρκεια ζωής προκαλεί διαφωνίες και έριδες.

«Δίκοπο μαχαίρι» αποτελεί για τις εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες η απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος. Η πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος από πέντε ημέρες  σε εννέα προκαλεί εκτός από ενδοκυβερνητικές έριδες, και ισχυρές σεισμικές «δονήσεις» στις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρίες.

Συγκεκριμένα, επίθεση στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και κατά «γαλάζιων» συναδέλφων της, όπως ο Ιορδάνης Τζαμτζής, για τις διαφωνίες τους στο θέμα του γάλακτος κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα εξαπέλυσε (ΣΚΑΪ) η «γαλάζια» βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή.

Η κ. Πιπιλή κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για απραξία σε ό,τι αφορά τους κτηνοτρόφους από το 2012, τι στιγμή που -όπως είπε- ο καταναλωτής πλήττεται από την τιμή του γάλακτος. «Οι Χαρακόπουλος, Τσαυτάρης και Τζαμτζής κι άλλοι βουλευτές βλέπουν το δέντρο, και όχι το δάσος. Θα έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν στη Βουλή τους βουλευτές που εκφράζουν τη μεγάλη μάζα των καταναλωτών, και όχι τους ψηφοφόρους τους» τόνισε με αρκετά δηκτικό ύφος η κυρία Πιπιλή.

«Οι κτηνοτρόφοι είναι 3.500 άτομα, είναι το πιο σκληρό επάγγελμα που υπάρχει, αλλά το μόνο που έχουν κάνει για 22 μήνες ο κ. Τσαυτάρης και Χαρακόπουλος είναι να αντιδρούν στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Δεν έχουν πάρει ως υπουργοί μια απόφαση για να στηριχθούν οι ομάδες των κτηνοτροφών. Από την άλλη πλευρά, ο καταναλωτής ψωνίζει ισοδύναμο στην τιμή γάλα. Οι βουλευτές από την επαρχία, επειδή είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς των αστικών κέντρων, καπελώνουν την οποιαδήποτε προσπάθεια… Θα μας βρουν μπροστά τους και θα με βρουν μπροστά τους», επισήμανε η κυρία Πιπιλή.

Για αφανισμό της αγελαδοτροφίας, στην περίπτωση που επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, έκαναν λόγο εκπρόσωποι του εν λόγω κλάδου σε συνέντευξη Τύπου χθες στην Αθήνα.  Η αγελαδοτροφία την τελευταία πενταετία έχει συρρικνωθεί σημαντικά και από 120.000 γαλακτοπαραγωγικά ζώα, σήμερα αριθμεί 85-90.000.
Ενώ η εθνική ποσόστωση ανέρχεται σε 842.000 τόνους, η φετινή παραγωγή άγγιξε τους 580.000 τόνους.

Κ. ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ