«Χρυσά» ερευνητικά ιδρύματα κομμάτων

Πιο πολλά έχει εισπράξει ο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη.

Περίπου 2.700.000 ευρώ έχουν εισπράξει για επιμορφωτικούς-ερευνητικούς σκοπούς από το 2005 μέχρι σήμερα τρία κόμματα: ο ΛΑΟΣ (έχει λάβει τη μερίδα του λέοντος, όντας το παλαιότερο κόμμα), η Χρυσή Αυγή και η ΔΗΜ.ΑΡ.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή προκύπτει ότι για τον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη (φωτό) τα ποσά της ενίσχυσης για ερευνητικούς σκοπούς ανήλθαν συνολικά από το 2005 έως και το 2013 σε 2.295.178,21 ευρώ, για τη Χρυσή Αυγή ανήλθαν το 2013 σε 155.913,38 ευρώ και για τη ΔΗΜ.ΑΡ. του Φώτη Κουβέλη σε 144.852 ευρώ, επίσης το 2013.

Σχετική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων για τις χρηματοδοτήσεις είχε καταθέσει στη Βουλή η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη προς τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, επικαλούμενη «διάφορες ανακοινώσεις» από τα τρία αυτά κόμματα, σύμφωνα με τις οποίες «αν και δικαιούνται κρατική χρηματοδότηση, αρνήθηκαν συστηματικά να εισπράξουν το μέρος της επιχορήγησης που τους αναλογούσε για επιμορφωτικούς-ερευνητικούς σκοπούς», όπως προβλέπει ειδική διάταξη νόμου, με διαφορετικό σκεπτικό το καθένα.

Η βουλευτής είχε ζητήσει να ενημερωθεί αν έχουν συσταθεί από τα τρία συγκεκριμένα κόμματα αντίστοιχα ιδρύματα με σκοπούς επιμορφωτικούς-ερευνητικούς, πώς λέγονται αυτά, ποια νομική μορφή έχουν και αν έχουν ΑΦΜ. Ζητούσε, επίσης, να ενημερωθεί και ποια είναι τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων, αν όντως υπάρχουν τέτοια ιδρύματα.

Ωστόσο ο κ. Μιχελάκης επισημαίνει στην κ. Χρυσοβελώνη ότι ο οικονομικός και ο λογιστικός έλεγχος των πολιτικών κομμάτων δεν αποτελεί αντικείμενο αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά επ’ αυτού λειτουργεί στη Βουλή η επιτροπή που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων.

Επισημαίνει, ακόμη, ότι από τις υφιστάμενες διατάξεις προβλέπεται η δημοσίευση ετήσιων ισολογισμών στους οποίους απεικονίζεται η οικονομική κατάσταση των κομμάτων που δικαιούνται και λαμβάνουν ετήσια τακτική χρηματοδότηση, όπως και χρηματοδότηση για ερευνητικούς σκοπούς.

Φυσικά, τώρα σε περιόδους μνημονίων οι χρηματοδοτήσεις αυτές έχουν «τσεκουρευτεί». Πάντως, θα έχει ενδιαφέρον να πληροφορηθεί ο Ελληνας φορολογούμενος σε ποιους ερευνητικούς σκοπούς δαπανήθηκαν τα χρήματά του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ