Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στον ναό των Μουσών στην Ακαδημία Πλάτωνος, σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές, ο...

Τον τάφο του Πλάτωνα υποστηρίζουν ότι εντόπισαν στην Αθήνα...

Η Πιερίδη με το νέο αγόρι της

«Ο έρωτας με έρωτα περνάει» λέει ένα λαϊκό διαχρονικό...

Ο τρόπος λειτουργίας του στρατού των χούλιγκαν και τα αντίποινα που οδήγησαν...

Ο «Ιωσήφ», ο μάνατζερ OΜΛΕ του Τρανού, ο «Καρχαρίας»...

Κροίσοι με το… DNA του Ωνάση

Οι αυτοδημιούργητοι ομογενείς που κατάφεραν να φτιάξουν οικονομικούς κολοσσούς και να έχουν τη δική τους περίοπτη θέση στην λίστα του «Forbes».


Οταν πέρυσι τέτοια εποχή το «Forbes» κυκλοφορούσε την περίφημη λίστα του με τους πλουσιότερους του κόσμου, η Ελλάδα γνώριζε τον Φιλάρετο Καλτσίδη, τον «βασιλιά του τσιμέντου» με τη διπλή υπηκοότητα -ελληνική και ρωσική-, που αποδεικνυόταν ο πλουσιότερος Ελληνας στον κόσμο. Στη φετινή λίστα ο 50χρονος Ελληνοπόντιος, με περιουσία 6 δισ. δολαρίων, κατέχει την 236η θέση και διατηρεί τα σκήπτρα του «αυτοκράτορα του χρήματος» ανάμεσα στους κροίσους με ελληνική καταγωγή, ενώ έχει ήδη αποδείξει την αγάπη του για την Ελλάδα, αφού το καλοκαίρι έκανε στην Κορώνη της Μεσσηνίας τον χλιδάτο γάμο της κόρης του.


Ο Καλτσίδης ωστόσο δεν είναι ο μόνος ομογενής στον κατάλογο του «Forbes». Από τον Πόντο έως τη Νίσυρο η μικρή Ελλάδα μπορεί να καυχηθεί ότι έχει να επιδείξει δέκα τέκνα με εντυπωσιακή πορεία, που έκαναν κολοσσιαία περιουσία, όλοι αυτοδημιούργητοι που έπιασαν τις ευκαιρίες στον αέρα και δημιούργησαν από το μηδέν αυτοκρατορίες ολόκληρες. Ισως γιατί όλοι τους έχουν κάτι από το ελληνικό DNA του Αριστοτέλη Ωνάση…


Η απίστευτη ιστορία του δυνατότερου ελληνικής καταγωγής δισεκατομμυριούχου μετά τον Καλτσίδη είναι ενδεικτική. Ο Τζιμ Ντέιβις, 466ος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη σήμερα, γεννήθηκε στην Αμερική, όπου ο Ελληνας πατέρας του είχε μεταναστεύσει όταν ήταν 15 ετών. Αθλητής ο ίδιος, αποφάσισε να αγοράσει το 1972 μια μικρή βιοτεχνία με έξι υπαλλήλους σκοπεύοντας να κάνει ορθοπεδικά παπούτσια και κατάφερε να φτάσει την ίδια χρονιά τα 100.000 δολάρια σε πωλήσεις!


Η πορεία της New Balance ήταν σαρωτική. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα οι πωλήσεις της είχαν ήδη ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια, οι υπάλληλοι είχαν γίνει 4.000 και ο Τζιμ Ντέιβις ήταν μεγιστάνας της Αμερικής. Με περιουσία που αποτιμάται σήμερα στα 3,4 δισ δολάρια, είναι από εκείνους που βλέπουν τα κέρδη τους να ανεβαίνουν επιμόνως και μπορεί να καυχηθεί πως τα αθλητικά του παπούτσια φοριούνται τόσο από σταρ της σοουμπίζ όσο και από τους άντρες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αφού είναι ο επίσημος προμηθευτής τους!


Στην 551η θέση της πιο συζητημένης λίστας στον πλανήτη κάνουν κόντρες ακόμη δύο ομογενείς, ο καθένας με τη δική του πραγμάτωση αυτού που είναι γνωστό ως «το αμερικάνικο όνειρο», με περιουσία 3 δισ. δολάρια ο καθένας: ο Τζον-Πολ Ντετζόρια, που από άστεγος έφτασε να έχει στα χέρια του τα… μαλλιά ολόκληρης της Αμερικής και ο 65χρονος Τζον Κατσιματίδης, ο «αυτοκράτορας των σούπερ μάρκετ», που έγινε ευρύτερα γνωστός στην Ελλάδα όταν επιχείρησε να διεκδικήσει τη δημαρχία της Νέας Υόρκης.


Ο Κατσιματίδης γεννήθηκε στη Νίσυρο και σε ηλικία μόλις έξι μηνών έφτασε με τους γονείς του σε μια φτωχή συνοικία του Χάρλεμ, όπου καθημερινά η οικογένεια έδινε μάχη για να επιβιώσει. Ξεκίνησε τις σπουδές του, αλλά τις παράτησε για να πιάσει δουλειά σε παντοπωλείο, το οποίο τελικά αγόρασε. Το ένα παντοπωλείο έγιναν 50 και οι επιχειρήσεις του επεκτάθηκαν σε ενοικιάσεις αεροσκαφών, διυλιστήρια, βενζινάδικα και ακίνητα-φιλέτα στη Νέα Υόρκη.


Από την άλλη, και η ιστορία του Ντετζόρια θα μπορούσε άνετα να γίνει ταινία. Γεννήθηκε το 1944 στο Λος Αντζελες από φτωχούς μετανάστες. Η Ελληνίδα μητέρα του και ο Ιταλός πατέρας του χώρισαν όταν εκείνος ήταν δύο ετών και πολύ γρήγορα, στα εννέα του, αναγκάστηκε να βγει στους δρόμους και να πουλήσει εφημερίδες για να βοηθήσει τη μητέρα του και τον μικρό του αδερφό. Τελικά κατέληξε σε ανάδοχη οικογένεια, έμπλεξε με συμμορίες, ώσπου να καταταγεί στο Ναυτικό και να ξεμπλέξει, ενώ όταν απολύθηκε για να επιβιώσει δούλευε καθαριστής και κοιμόταν στο αυτοκίνητό του.


Το μαγικό ραβδί τον άγγιξε όταν μπήκε ως εργαζόμενος στα εργαστήρια της εταιρείας προϊόντων μαλλιών Redken, δουλειά που του έδωσε και την ιδέα να φτιάξει ο ίδιος μια εταιρεία του είδους. Λίγο πριν την ξεκινήσει έμεινε δεύτερη φορά άστεγος και έκανε πάλι στέγη το αυτοκίνητό του, αλλά, συνηθισμένος στα δύσκολα, δεν το έβαλε κάτω. Με δάνειο 700 δολαρίων και συνέταιρο τον κομμωτή Πολ Μίτσελ ίδρυσε την John Paul Mitchell Systems που του άνοιξε τον δρόμο προς την επιτυχία, για να φτάσει σήμερα να κατέχει μερίσματα σε διάφορες επιχειρήσεις, μεταξύ τους και εταιρεία διαμαντιών!


Ο επόμενος κατά σειρά κροίσος ελληνικής καταγωγής, ο 77χρονος Τζορτζ Αργυρός, είναι ακόμη ένα τεράστιο κεφάλαιο. Η περιουσία του σήμερα φτάνει τα 2,4 δισ. δολάρια (κάνοντάς τον τον 731ο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου), η πορεία του όμως ξεκίνησε με 900 δολάρια και αυτά δανεικά. Με καταγωγή από τη Σμύρνη, τη Μικρά Ασία και τη Θεσσαλονίκη, μιλά άπταιστα ελληνικά και αφηγείται με πάθος πώς άρχισε στα 11 χρόνια του να δουλεύει ως διανομέας εφημερίδων στην Καλιφόρνια καταλήγοντας στα 14 να έχει ήδη δύο δουλειές, τη δεύτερη σε μπακάλικο. Μετά τις σπουδές του δανείστηκε 900 δολάρια και άρχισε να εργάζεται ως μεσίτης, για να φτάσει να έχει στα 26 του τη δική του μεσιτική εταιρεία, να ιδρύσει τελικά ολόκληρο όμιλο και να επεκταθεί τελικά στις αεροπορικές εταιρίες και σε όποιον άλλον τομέα του φαίνεται ελκυστικός!


Ο γιος του αγρότη και ο άρχοντας της φαρμακοβιομηχανίας


Ο 85χρονος Μιχάλης Ζαχάρης, σταθερά στη λίστα του «Forbes» τα τελευταία χρόνια, με περιουσία 2,1 δισ. δολαρίων είναι φέτος στην 828η θέση. Αφού υπηρέτησε στον πόλεμο της Κορέας, έπιασε δουλειά σε φαρμακευτική εταιρία σπουδάζοντας παράλληλα σε νυχτερινό τμήμα πανεπιστημίου. Αποφοίτησε, πέρασε από μια σειρά εταιρίες του είδους και το 1972 ίδρυσε τη δική του που αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχημένη, αφού το 1986 είχε πωλήσεις που ξεπερνούσαν τα 800.000.000 δολάρια. Από τότε μέχρι σήμερα έχει «σαρώσει» αγοράζοντας ή ιδρύοντας κι άλλες εταιρείες στον χώρο.


Από την άλλη, ο 87χρονος Πίτερ Πέτερσον ή Πέτρος Πετρόπουλος με περιουσία 1,7 δισ. δολαρίων, γιος Ελλήνων μεταναστών, ξεκίνησε από τη Νεμπράσκα και το εστιατόριο του πατέρα του για να γίνει επιτυχημένος τραπεζίτης, επιχειρηματίας, πολιτικός και συγγραφέας, ενώ ο «Μίδας» Ντιν Μητρόπουλος, γιος αγρότη, κατάφερε να κάνει μια περιουσία επενδύοντας σε εταιρείες τροφίμων που τις μετέτρεψε σε κολοσσούς, ακόμα και αν αυτές βρίσκονταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
Από τους κροίσους ελληνικής καταγωγής είναι, τέλος, και ο Μεσσήνιος Αλέξανδρος Σπανός, από φτωχή οικογένεια Ελλήνων μεταναστών, που άρχισε να δουλεύει στον φούρνο του πατέρα του. Το 1951 δανείστηκε 800 δολάρια για να ξεκινήσει μια μικρή επιχείρηση (έφτιαχνε σάντουιτς και τα πουλόυσε στους εργάτες) και έφτασε σήμερα, στα 90 του, να έχει περιουσία 1,1 δισ, έχοντας κτίσει και πουλήσει δεκάδες χιλιάδες διαμερίσματα στις ΗΠΑ.


H τριάδα με την ελληνική σημαία


Τρεις επιχειρηματίες υψώνουν ελληνική σημαία στη λίστα του «Forbes». Ο Σπύρος Λάτσης, ο Φίλιππος Νιάρχος και ο Αριστοτέλης Μυστακίδης είναι οι μόνοι που κατηγοριοποιούνται με ελληνική υπηκοότητα, με την περιουσία του πρώτου να ανέρχεται σε 3,2 δισ. δολάρια (506η θέση) και των άλλων δύο σε 2,5 δισ. δολάρια (βρίσκονται και οι δύο στην 687η θέση).


Ο 68χρονος Σπύρος Λάτσης, γιος του καπετάν Γιάννη και της Εριέττας Τσουκαλά, είναι από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες στη χώρα, ενώ ο 60χρονος Φίλιππος Νιάρχος, πρωτότοκος γιος από τον γάμο του Σταύρου Νιάρχου με την Ευγενία Λιβανού, ήταν εκείνος που έλαβε τη μερίδα του λέοντος από την πατρική περιουσία, ύψους 10 δισ. ευρώ. Και οι δυο τους αποδείχθηκαν άξιοι συνεχιστές των πατεράδων τους, ο μόνος όμως της τριάδας που δεν χρωστάει τα πλούτη του σε κληρονομιά -αλλά και ο λιγότερο γνωστός από τους τρεις- είναι ο 52χρονος Τέλης Μυστακίδης.


Γεννημένος στη Ρώμη, όπου και εργαζόταν, ο ελληνικής καταγωγής πατέρας του σπούδασε στη Βρετανία και ξεχώρισε αμέσως, αφού εκτός όλων των άλλων μιλούσε και έξι γλώσσες! Τον εντόπισαν «κυνηγοί κεφαλών» των πολυεθνικών και ξεκίνησε την καριέρα του από την Cargill για να περάσει έξι χρόνια αργότερα, το 1993, στην εταιρεία που έμελλε να του αλλάξει τη ζωή, επιλεγμένος προσωπικά από τον ιδρυτή της Μαρκ Ριτς.


Σήμερα ζει στο Μπάαρ της Ελβετίας, όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρίας Glencore, ένας πολυεθνικός κολοσσός στη διακίνηση εμπορευμάτων (μεταλλεύματα και άλλες πρώτες ύλες) που μπήκε στο χρηματιστήριο για να κάνει το μεγάλο «μπαμ» το 2011 και να φέρει την αμέσως επόμενη χρονιά στη λίστα του «Forbes» το όνομά του μετόχου και δεύτερου στη διευθυντική ιεραρχία Μυστακίδη, ο οποίος μάλιστα είχε προσπεράσει τότε τους δύο άλλους κροίσους της τριάδας! Παντρεμένος και με ένα παιδί, αποφεύγει με εμμονή τη δημοσιότητα, λατρεύει τα σπορ αυτοκίνητα πολυτελείας, διατηρεί το προφίλ του πολίτη του κόσμου, έχει και βρετανική υπηκοότητα, αλλά δηλώνει Ελληνας ξεκαθαρίζοντας ότι στο σπίτι του ακόμη μιλάνε ελληνικά. Βρέθηκε εξάλλου επανειλημμένως στο Μαξίμου, όπου είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.


Στη λίστα του «Forbes» φιγουράρουν επίσης δύο επιχειρηματίες κυπριακής υπηκοότητας, ο Στέλιος Χατζηιωάννου στην 520η θέση και -πρώτη φορά- ο αδερφός του Πόλυς στην 988η θέση.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...