Το «έλα να δεις» στη Θεσσαλονίκη για μια ξενάγηση στη στοά των μασόνων

Το αδιαχώρητο επικράτησε το διήμερο που πέρασε έξω από το Τεκτονικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου εκατοντάδες άνθρωποι σχημάτισαν ουρές πολλών μέτρων για να καταφέρουν να μπουν στο τριώροφο κτίριο της οδού Φιλικής Εταιρείας, το οποίο επί σειράν ετών καλυπτόταν από πυκνό πέπλο μυστηρίου!

Το «σπίτι» των τεκτόνων, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό, στο πλαίσιο των διοργανώσεων για το Open House Thessaloniki.

Οι κανονισμοί κατά τη διάρκεια της ξενάγησης ήταν αυστηροί, καθώς απαγορεύονταν η φωτογράφιση, η βιντεοσκόπηση και η ηχογράφηση, ενώ οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν αποκλειστικά για θέματα αρχιτεκτονικής φύσης.

f2 24
Το εντυπωσιακό εσωτερικό του Τεκτονικού Μεγάρου

Το Τεκτονικό Μέγαρο, το οποίο οικοδομήθηκε κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, έπειτα από πρωτοβουλία 20 μελών της Στοάς «Φίλιππος», αποτελείται από τρεις ορόφους και ένα υπόγειο, το οποίο δεν είναι προσβάσιμο στο κοινό.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής του, το κοινό είχε την ευκαιρία να δει, μεταξύ άλλων, τον φάρο που υπάρχει στα δεξιά της κεντρικής πύλης και ανάβει κατά την ώρα των εργασιών της Στοάς, το μνημείο των πεσόντων που βρίσκεται στο κέντρο του προαυλίου, καθώς επίσης διάφορα τεκτονικά εμβλήματα, λάβαρα, χειρόγραφα και έργα τέχνης που έχουν διασωθεί ως σήμερα. Ανάμεσά τους και εκείνο που απεικονίζει τις τρεις βαθμίδες του τεκτονισμού: τον μαθητή, τον εταίρο και τον διδάσκαλο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ