«Κομμένα» ο εθνικός ύμνος και η προσευχή

Παρελθόν για το ραδιόφωνο του τρίτου προγράμματος.

Πριν από περίπου τρεις μήνες, σύμφωνα με το ιστολόγιο aktines.blogspot.gr, άρχισε να μεταδίδεται σοβαρή μουσική από τις συχνότητες του παλιού τρίτου προγράμματος.


Η μουσική διακοπτόταν συχνά και ακουγόταν η ανακοίνωση «Το τρίτο πρόγραμμα επιστρέφει» και προσθέτονταν οι παλιές και οι νέες συχνότητες όπου θα ακούγεται. Τη Δευτέρα 10 Μαρτίου το πρωί άρχισε η μετάδοση του νέου προγράμματος. Το πρωί ακούστηκε μια «εκσυγχρονισμένη» μουσική εκδοχή του «τσοπανάκου» και ευθύς το πρόγραμμα. Το τρίτο πρόγραμμα επέστρεψε, χωρίς όμως να ακούγονται στην έναρξή του η προσευχή και ο εθνικός ύμνος…


Η αφαίρεση των τριών λεπτών, τόσο περίπου κρατούσε το Πάτερ Ημών και οι με χορωδία τραγουδισμένοι τέσσερις πρώτοι στίχοι του εθνικού μας ύμνου, δεν πρέπει να έγινε για εξοικονόμηση χρόνου στα 1.440 λεπτά του συνολικού προγράμματος. Μάλλον είναι απόρροια της ιδεολογικής αντίληψης των υπευθύνων του νέου προγράμματος και του υπευθύνου για τη Δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση υφυπουργού Π. Καψή. Στη νεωτερική λογική τους φαίνεται ότι δεν ταιριάζει να έχει ταυτότητα το τρίτο πρόγραμμα.


Τους αρέσει να είναι ένα πρόγραμμα που να μπορεί να ακουστεί σε οποιαδήποτε χώρα, ένα πρόγραμμα που οι δημιουργοί του στην πράξη εφαρμόζουν τις αρχές του άθρησκου κράτους. Σημειώνεται ότι το Πάτερ Ημών είναι βασική προσευχή όλων των χριστιανών και ο εθνικός ύμνος αφορά όλους τους Ελληνες πολίτες.


Και όπως σημειώνει στο ιστολόγιο ο Γιώργος Παπαθανασόπουλος, «με διάφορες παραλλαγές, η προσευχή και ο εθνικός ύμνος επιβίωσαν της σοσιαλμανίας της δεκαετίας του ’80, του εκσυγχρονισμού της δεκαετίας του ’90 και του αλαλούμ της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΓΑΠ.


Μάλιστα, όταν κάποτε επιχειρήθηκε να κοπούν, ήταν ο τόσος ο θόρυβος που προκλήθηκε και τόσος ο αρνητικός αντίκτυπος για την κυβέρνηση, που οι τότε υπεύθυνοι του τρίτου προγράμματος παραδέχθηκαν το λάθος τους και συνέχισαν κανονικά να μεταδίδουν την προσευχή και τον εθνικό ύμνο».

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ