Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ο τρελός για τη Ζόζεφιν Νίνο ζητά επανασύνδεση

Ο Νίνο θέλει να επανασυνδεθεί με την Josephine, γι'...

Βραδινές περιπολίες για Ζουγανέλη και Συρίγο!

Ζευγάρια της showbiz σε νυχτερινές εξόδους. Η Κατερίνα Λιόλιου,...

Αθώοι οι ιερείς που κατηγορούνταν για διάδοση fake news για την πανδημία...

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου κάθισαν ο ηγούμενος,...

«Power of Love» με Μπακοδήμου (;) παρουσιάστρια

Σας έλειψε... η δύναμη της αγάπης; Μην παραπονιέστε, επανέρχεται!...

Ελληνες διδάσκουν Αυστραλούς συγγραφείς!

Οι ομογενείς Χρήστος Τσιόλκας και Αννα Κόκκινος παραδίδουν μαθήματα γραφής σε πρόγραμμα πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

Στα έδρανα για να διδάξουν τους μελλοντικούς Αυστραλούς συγγραφείς κάθονται δύο ομογενείς, που θα παραδώσουν μαθήματα γραφής στο φετινό πρόγραμμα επιμόρφωσης του Πανεπιστημίου RMIT της Μελβούρνης, με επίκεντρο την ελληνική καταγωγή τους. Το αυστραλιανό ίδρυμα επέλεξε τον διάσημο συγγραφέα Χρήστο Τσιόλκα και τη σκηνοθέτιδα και σεναριογράφο Αννα Κόκκινος προκειμένου να μοιραστούν τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους με επίδοξους συναδέλφους τους, στο πλαίσιο του προγράμματος «The Writers in Residence».

Η επιλογή των δύο ομογενών από το RMIT δεν ήταν τυχαία, αφού πρόκειται για δύο καλλιτέχνες ιδιαίτερα γνωστούς όχι μόνο στην Αυστραλία, αλλά και διεθνώς. Ειδικότερα, ο Χρήστος Τσιόλκας έχει σταθερή και ιδιαίτερα δυναμική παρουσία στη λογοτεχνική παραγωγή της Αυστραλίας από το 1995, όταν εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Loaded» (Κατά Μέτωπο»). Το βιβλίο προκάλεσε με την «προχωρημένη» γραφή του και τρία χρόνια αργότερα έγινε ταινία από την Αννα Κόκκινος, με τίτλο «Head On».

Ο ομογενής συγγραφέας, που γεννήθηκε στη Μελβούρνη από Ελληνες μετανάστες και δεν κρύβει την ομοφυλοφιλία του, έχει καταφέρει να αποσπάσει ουκ ολίγες διακρίσεις κατά τις δύο δεκαετίες της λογοτεχνικής του παραγωγής. Το βιβλίο του «Νεκρή Ευρώπη» («Dead Europe»), που κυκλοφόρησε το 2005, έλαβε τον επίζηλο τίτλο του Βιβλίου της Χρονιάς από τη μεγάλη αυστραλιανή εφημερίδα «The Age», ενώ πέρυσι έγινε και ταινία από τον Αυστραλό σκηνοθέτη Τόνι Κράβιτζ. Ενα άλλο μυθιστόρημά του, με τίτλο «The Slap» (Το Χαστούκι), πραγματοποίησε εξαιρετική καλλιτεχνική και εμπορική πορεία. Το βιβλίο δημοσιεύτηκε αρχικά το 2008 από τον εκδοτικό οίκο Allen & Unwin στην Αυστραλία, ενώ στη συνέχεια τα δικαιώματα αγοράστηκαν από άλλον εκδοτικό οίκο για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. «Το Χαστούκι» γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη Μεγάλη Βρετανία, όπου ήδη έχει πουλήσει 500.000 αντίτυπα, υπήρξε υποψήφιο για το βραβείο Man Booker Prize και κέρδισε το βραβείο των Συγγραφέων της Κοινοπολιτείας. Παράλληλα, έγινε τηλεοπτική σειρά στην Αυστραλία, όπου γνώρισε επίσης επιτυχία. Ετσι, το αναγνωστικό κοινό αναμένει με ενδιαφέρον το νέο (έβδομο κατά σειρά) βιβλίο του, με τίτλο «Barracuda».

Γεννημένη στη Μελβούρνη από Eλληνες γονείς είναι και η Αννα (Αναστασία) Κόκκινος, η σκηνοθέτιδα και σεναριογράφος που έχει ήδη στο ενεργητικό της τέσσερις κινηματογραφικές ταινίες και πέντε τηλεοπτικές σειρές. Αφού εργάστηκε αρκετά χρόνια ως δικηγόρος, η ομογενής καλλιτέχνις αποφάσισε να αφιερωθεί στη μεγάλη της αγάπη, τον κινηματογράφο, και τελικά δικαιώθηκε. Η πρώτη μεγάλου μήκος ταινία της «Head On» έκανε πρεμιέρα στο 15ήμερο των σκηνοθετών στις Κάννες και έγινε το θέμα του φεστιβάλ. Στη συνέχεια η ταινία έλαβε διάφορα βραβεία σε άλλα διεθνή φεστιβάλ, ανοίγοντας τον δρόμο στην Αννα Κόκκινος για μια επιτυχημένη κινηματογραφική και τηλεοπτική καριέρα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αχιλλέας Πλακίδας: Η κραυγή απόγνωσης του ιδιοκτήτη του γνωστού μπαρ στα Λαδάδικα

Υπό διωγμό φαίνεται πως είναι το υγιές επιχειρείν από...

Πέφτει οριστικά αυλαία για τη «Μουρμούρα»

Tέλος η «Μουρμούρα»! Στο κατώφλι της 12ης σεζόν, η...

Ζωζώ Σαπουντζάκη: «Δεν ισχύει ότι πούλησα το σπίτι στην Κινέτα»

Επίσημη διάψευση από τη Ζωζώ Σαπουντζάκη για την πώληση...

Έλιωσε ο πάγος για Γκρέυ και Ηλιάδη

Επρεπε να περάσουν δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια για να μιλήσουν...

Με φόρα και τρίωρο πρωινό η Σκορδά στο Mega

Τρίωρη πρωινή εκπομπή για τη Φαίη Σκορδά στο Mega!...

4amea: Γιορτή – υπόκλιση στην ηρωίδα μητέρα

Εντυπωσιακή ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε η 4amea της...

Κώστας Κωστόπουλος: Χωρίς «λεκέ» βιασμού ο «mister Σασμός»

«Εχω σοβαρές αμφιβολίες και μακάρι να ήταν διαφορετικό το...

Δήμητρα Ζέρβα: «Έφυγε» από τη ζωή η ηθοποιός και τραγουδίστρια

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο μετά την ανακοίνωση του προέδρου...