Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Ήθελαν αίμα μες στα Χριστούγεννα

Ήθελαν αίμα μες στις γιορτές οι άγνωστοι -προς το παρόν- τρομοκράτες που είχαν τοποθετήσει μια μεγάλης ισχύος βόμβα «από τα παλιά» γεμάτη φονικά καρφιά μέσα στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου, απέναντι από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Από τη Νάντια Αλεξίου

Οι βομβιστές επιδίωκαν ένα «τυφλό» χτύπημα, χωρίς να τους απασχολεί αν πρόκειται για διερχόμενο πολίτη, φοιτητή ή αστυνομικό, αλλά ευτυχώς η βόμβα δεν εξερράγη, πιθανότατα λόγω κάποιου λάθους στη συνδεσμολογία της! Το πρωί της Δευτέρας την εντόπισε ο διοικητής του τμήματος και εξουδετερώθηκε με διπλή ελεγχόμενη έκρηξη.

Ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ζωγράφου, ενώ παραλάμβανε τη μοτοσικλέτα του στις 9.15 μέσα από τα κάγκελα στο προαύλιο της Πανεπιστημιούπολης, διέκρινε το πλαστικό δοχείο με τον κλειστό και στα δύο άκρα με πώματα σωλήνα από χάλυβα από τον οποίο έβγαιναν καλώδια, και σήμανε συναγερμό.

Η περιοχή αποκλείστηκε και οι ειδικοί του ΤΕΕΜ διαπίστωσαν ότι ο φονικός εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να ωθούσε όλη την ενέργεια της έκρηξης προς το αστυνομικό τμήμα, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε ανθρώπινα θύματα και ζημιές.

βομβα 1
Ο εκρηκτικός μηχανισμός με τα καρφιά

«Τυφλό» χτύπημα

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι οι τρομοκράτες είχαν σχεδιάσει ένα «τυφλό» χτύπημα με στόχο το τμήμα Ζωγράφου. Το ίδιο τμήμα είχε βρεθεί στο στόχαστρο οργανωμένης επίθεσης τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν από το εσωτερικό της Πανεπιστημιούπολης εκτοξεύτηκαν εναντίον του περισσότερες από 20 μολότοφ. Την ευθύνη της επίθεσης είχαν αναλάβει τότε οι Αναρχικές Συμμορίες Μητροπολιτικής Ταραχής.

Ο αυτοσχέδιος μηχανισμός τύπου pipe bomb (βόμβα σωληνώσεων) χρησιμοποιείται συνήθως από τρομοκράτες που δεν έχουν πρόσβαση σε στρατιωτικό υλικό. Πρόκειται για μια φονική αυτοσχέδια κατασκευή, με ένα στεγανά σφραγισμένο τμήμα σωλήνα γεμάτο με χαμηλής εκρηκτικότητας υλικό. Με την πυροδότηση του υλικού, ακόμα και με απλό λαμπτήρα, ανοίγει το κύκλωμα και προκαλείται έκρηξη μεγάλης ισχύος της πυρίτιδας, εξαιτίας της αυξημένης πίεσης. Εκτός από τον θρυμματισμό του χαλύβδινου σωλήνα που προκαλεί θανατηφόρα τραύματα, τα καρφιά που είχαν προσαρμόσει οι τρομοκράτες μέσα στο πλαστικό δοχείο θα εκτινάσσονταν σε ακτίνα ως και 500 μέτρων, σκορπίζοντας τον θάνατο!

Παρόμοια βόμβα σωληνώσεων είχε εκραγεί τον Μάρτιο του 2010 στα Κάτω Πατήσια και είχε συνέπεια τον θάνατο ενός 15χρονου Αφγανού, ο οποίος επιχείρησε να αποσπάσει το ρολόι από τον μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί έξω από το κτίριο της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων στην οδό Ιακωβάτων, χωρίς να φαντάζεται ότι ήταν βόμβα. Και σε εκείνη την περίπτωση, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., δεν είχε προηγηθεί τηλεφώνημα, όπως και σε άλλη μία παρόμοια βομβιστική επίθεση στη Θεσσαλονίκη. Οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής περιμένουν την ανάληψη ευθύνης για να εξακριβώσουν τι στόχευαν οι τρομοκράτες και ποια ήταν τα κίνητρά τους.

φ3 ζωγραφου3

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...