Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Βιταμίνες σε ορρό!

Η συνήθεια των stars για να νικούν την κούραση και τη φθορά, που την υιοθετούν πλέον και οι… κοινοί θνητοί.

Νιώθετε κουρασμένοι; Είναι χαμηλά τα επίπεδα ενέργειάς σας; Ηπιατε πολύ το προηγούμενο βράδυ ή σέρνεστε εξαιτίας δίαιτας; Η λύση σε όλα τα παραπάνω, αν λάβει κανείς υπόψη τις συνήθειες πολλών διασήμων, όπως η Μαντόνα, η Σίντι Κρόφορντ και η Ριάνα, είναι η… ενδοφλέβια χορήγηση «κοκτέιλ» βιταμινών!


Η Ριάνα έχει ανεβάσει πολλές φωτογραφίες της στο Instagram που τη δείχνουν μ’ έναν ορρό στο χέρι, με το σχόλιο «ο ορρός του party girl», εννοώντας προφανώς ότι τον θεωρεί θεραπεία για να ξεπεράσει την κόπωση του οργανισμού της από τις κραιπάλες. Η ενδοφλέβια χορήγηση βιταμινών δεν είναι όμως κάτι καινούργιο.


Αποτελούν την εξέλιξη των ενέσεων βιταμινών που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του ’60. Εξειδικευμένες κλινικές προσφέρουν αυτή τη θεραπεία σε όλον τον κόσμο, ενώ στην Ιαπωνία εδώ και χρόνια υπάρχουν τα IV cafes, δηλαδή τα «καφέ των ενδοφλεβίων» που προσφέρουν στους πελάτες τους ολόκληρα μενού με ορούς βιταμινών, ενέσεις για την καύση του λίπους, για λάμψη της επιδερμίδας κ.ο.κ.


Στις ΗΠΑ το λεωφορείο «Hangover Heaven» (ο παράδεισος του hangover) κυκλοφορεί στο Λας Βέγκας εδώ και χρόνια προσφέροντας σε ημιλιπόθυμους από τα ποτά και τα ξενύχτια τουρίστες μια άμεση ενδοφλέβια «ανάταξη». Η ιδέα των ενδοφλέβιων θεραπειών με βιταμίνες ξεκίνησε στις ΗΠΑ πενήντα χρόνια πριν, όταν ένας γιατρός από τη Βαλτιμόρη, ο Τζον Μάγερς, δημιούργησε το «Myer’s Cocktail», το οποίο περιείχε ένα συνδυασμό βιταμινών Β, καθώς και ασβεστίου και μαγνησίου για την αντιμετώπιση μιας ευρείας γκάμας προβλημάτων, από μυϊκά τραβήγματα μέχρι χρόνια κόπωση.


Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι όμως μια μέθοδος που φιλοδοξεί να ισοφαρίσει τη φθορά που προκαλεί κανείς στον οργανισμό του με την κακή διατροφή, τα ξενύχτια και τις άλλες κραιπάλες; Αρκετοί ειδικοί σχολιάζουν με νόημα ότι θα ήταν πολύ καλό, αν ήταν αληθινό. Οταν τρώμε φαγητό, ο οργανισμός το διασπά στο πεπτικό σύστημα και με αυτόν τον τρόπο απορροφά ό,τι έχει ανάγκη και δημιουργεί ορμόνες, όπως η ινσουλίνη και η σεροτονίνη. Η απευθείας ενδοφλέβια χορήγηση βιταμινών παρακάμπτει τους φυσικούς μηχανισμούς του οργανισμού, οπότε δεν μπορεί να τον τονώσει με τον τρόπο που τον τονώνουν η υγιεινή διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής.


Αντίθετα, οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι η θεραπεία με ενδοφλέβια χορήγηση βιταμινών είναι ωφέλιμη για ασθενείς που έχουν έλλειψη συστατικών, επειδή είναι πολύ άρρωστοι για να μπορέσουν να φάνε σωστά. Επίσης στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που δεν μπορούν να απορροφήσουν τη βιταμίνη Β12, εξαιτίας ατροφίας του στομάχου, η έγχυση των συστατικών είναι ο μόνο τρόπος για να εξασφαλιστεί επαρκής ποσότητα της βιταμίνης στον οργανισμό. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D ή σιδήρου μπορούν επίσης να απαιτήσουν την ενίσχυση του οργανισμού με την ενδοφλέβια χορήγησή τους.


Αν δεν έχει κανείς σοβαρή έλλειψη βιταμινών, η ενδοφλέβια αναπλήρωσή τους δεν σημαίνει ότι θα δει θεαματική βελτίωση των επιπέδων ενέργειάς του. Επίσης οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι το «Myer’s Cocktail» μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρές αιτίες έλλειψης βιταμινών. Για παράδειγμα, έρευνα για την επίδραση της ενδοφλέβιας θεραπείας με βιταμίνες σε ασθενείς με ινομυαλγία έδειξε ότι η κατάστασή τους ήταν ίδια με εκείνη των ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο.


Κίνδυνοι για βλάβες στα οστά


Οσο για τις παρενέργειες και τις επιπλοκές της ενδοφλέβιας χορήγησης βιταμινών, οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο υπερβιταμίνωσης, δηλαδή υψηλών επιπέδων βιταμινών στον οργανισμό, οι οποίες μπορεί να καταστούν τοξικές. Τα πολύ υψηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά ή τα οστά.


Επίσης, ενώ οι μεγάλες δόσεις βιταμίνης C στις κλινικές δοκιμές δεν δείχνουν να προκαλούν αξιοσημείωτες παρενέργειες, μπορεί να αποδειχθούν βλαβερές σε ασθενείς που έχουν προβλήματα με τα νεφρά ή αιμοχρωμάτωση, μια γενετική νόσο που χαρακτηρίζεται από υπερβολική απορρόφηση και συσσώρευση σιδήρου στο σώμα. Τέλος, η πολύ γρήγορη χορήγηση μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει υπόταση, ενώ υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο φλεβίτιδας.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...