Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Χάρης Βεραμόν: Το θρίλερ 348 σελίδων με άλυτες αστυνομικές υποθέσεις

Ιδιωτικός ερευνητής, δημιουργός true crime σειράς ντοκιμαντέρ στο YouTube...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Η κόρη της Κιμ Καρντάσιαν και του Γουέστ κερδίζει 28.000 ευρώ για...

Η 10χρονη Νορθ Γουέστ, που στο πλευρό του διάσημου...

«Akis’ Food Tour»: Κόνιτσα, Ζαγοροχώρια, Μαστοροχώρια

Το γαστρονομικό οδοιπορικό του Άκη Πετρετζίκη συνεχίζεται με ένα...

«Έσβησε» ο φάρος της Ορθοδοξίας, πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός

Στη θλίψη βύθισε την Ελλάδα και την Εκκλησία η χθεσινή εκδημία του π. Γεωργίου Μεταλληνού, μιας μεγάλης μορφής της Ορθοδοξίας και της Θεολογίας με πλούσιο επιστημονικό και ποιμαντικό έργο.

Ο π. Γεώργιος υπήρξε ξεχωριστή προσωπικότητα, που ήξερε να συνδυάζει τη γνώση με το χιούμορ, τις ιστορικές και θεολογικές πηγές, την ευγένεια και την επιστημονική και πειστική επιχειρηματολογία για να υπερασπιστεί τα δίκαια της Εκκλησίας.

Ο παπα-Γιώργης εκοιμήθη σε ηλικία 79 ετών και αφήνει πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό. Υπήρξε σπουδαίος καθηγητής Θεολογίας, συγγραφέας δεκάδων θεολογικών βιβλίων και διακρίθηκε για την πιστότητά του προς την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1940, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές (1958). Από το 1964 έως το 1967 σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου έλαβε τα πτυχία Θεολογίας και Φιλολογίας.

Μετά την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας του διορίστηκε επιστημονικός βοηθός στην έδρα Πατρολογίας και το 1969 μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια Βόνης και Κολονίας στην τότε Δυτική Γερμανία, όπου και διέμεινε έως το 1975.

Ενδιάμεσα έκανε σπουδές και αρχειακές έρευνες στην Αγγλία. Το 1971 εισήλθε στις τάξεις του κλήρου στη Γερμανία και αναγορεύτηκε διδάκτωρ Θεολογίας (Αθήνα) και Φιλοσοφίας – Ιστορίας (Κολονία).

Από το 1984 διατέλεσε καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε Ιστορία του Πνευματικού Βίου κατά τη Μεταβυζαντινή Περίοδο, Ιστορία και Θεολογία της Λατρείας και Βυζαντινή Ιστορία. Διατέλεσε κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής από το 2004 έως το 2007, οπότε και αφυπηρέτησε ως ομότιμος πλέον καθηγητής της σχολής. Την ποιμαντική του δραστηριότητα ανέπτυξε στον πανεπιστημιακό Ναό του Αγίου Αντίπα στον χώρο της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών.

Ο π. Μεταλληνός υπήρξε μόνιμος αρθρογράφος της εφημερίδας «Ορθόδοξη Αλήθεια» από την πρώτη ημέρα της έκδοσής της. Τον Φεβρουάριο του 2018, με αφορμή τα τρία χρόνια κυκλοφορίας της, η «Ορθόδοξη Αλήθεια» τον τίμησε στο Πολεμικό Μουσείο για την πολύπλευρη προσφορά του στην εκκλησιαστική και ακαδημαϊκή διακονία του. Διακρίθηκε για το ήθος του, την αγάπη του στη ρωμηοσύνη, στη Θεολογία και την Ιστορία, τον αγώνα του για τα ιερά και όσια του γένους μας.

1578555

Ο ευγενής και ταπεινός π. Γεώργιος αφήνει σε όλους μας ως παρακαταθήκη τον τεράστιο πλούτο της επιστημονικής εργασίας του, που αριθμεί περισσότερα από 600 έργα και εργασίες, άρθρα, εισηγήσεις, εκδόσεις κειμένων, μεταφράσεις, πανεπιστημιακά εγχειρίδια, ομιλίες, κηρύγματα και μελέτες.

Παράλληλα υπήρξε επί σειράν ετών παραγωγός στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου μαζί με τον πολιτικό επιστήμονα Κωνσταντίνο Χολέβα έκαναν την εκπομπή «Από την ορθόδοξη ρωμαίικη παράδοσή μας».

Με αφορμή την κοίμηση του πατέρα της η κόρη του Αγγέλα Μεταλληνού γράφει σε ανάρτησή της στο facebook: «Να χαίρεται τη Βασιλεία του… Πατέρας μας, αλλά και πατέρας όλου του κόσμου… Μια προσευχή στη μνήμη του… Σας ευχαριστούμε… η πρεσβυτέρα Βαρβάρα, τα τέκνα και τα εγγόνια». Η εξόδιος ακολουθία, στην οποία θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, θα ψαλεί αύριο στις 2 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Θωμά Αμπελοκήπων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...