Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Ο Χρήστος Βασιλόπουλος για τον χωρισμό του: «Είναι ένας μικρός θάνατος»

Ο Χρήστος Βασιλόπουλος παραβρέθηκε στην παρουσίαση του νέου βιβλίου...

Νόνη Δούνια: Η σχέση με τον σύζυγό της, η δύσκολη εφηβεία του...

Η Νόνη Δούνια παραβρέθηκε στο πλατό της εκπομπής «The...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Οι αποδείξεις είναι απειλή για την υγεία

Σήμα κίνδυνου για την ουσία δισφαινόλη Α που περιέχει το θερμικό χαρτί και είναι «ύποπτη» για καρκινογενέσεις και διαβήτη.

Κινδύνους για την υγεία των πολιτών και κυρίως των εργαζομένων σε ταμεία εγκυμονεί η «ύποπτη» ουσία δισφαινόλη Α που περιέχεται στο θερμικό χαρτί των αποδείξεων ή των ΑΤΜ και έχει συσχετιστεί με διαταραχές στην ορμονική και αναπαραγωγική λειτουργία. Ερευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε ότι περνά στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της επαφής με το τυπωμένο χαρτί. Το γεγονός αυτό προβληματίζει τους ειδικούς, καθώς η χρήση της εν λόγω χημικής ουσίας έχει ήδη απαγορευτεί στην κατασκευή μπιμπερό.

Οι Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρατεταμένη επαφή του δέρματος με χαρτί που περιέχει δισφαινόλη Α (ή BPA) οδηγεί με μαθητική ακρίβεια στην απορρόφησή της από τον οργανισμό. Αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα, αν το συγκεκριμένο χημικό δεν ήταν μια «αναμφισβήτητα βλαβερή ουσία», όπως λέει στην «Espresso» ο χημικός και πρώην διευθυντής Ερευνών του Δημόκριτου Νίκος Κατσαρός.

Σύμφωνα με τον Ελληνα επιστήμονα, η δισφαινόλη Α προστίθεται σε διάφορα πλαστικά για να τα κάνει πιο σκληρά. Για τον ίδιο λόγο έμπαινε και στις φιάλες των μπιμπερό, μέχρι την ημέρα που απαγορεύτηκε. «Οταν ζεσταινόταν το γάλα που περιείχε το πλαστικό μπιμπερό, η δισφαινόλη Α έφευγε από το πλαστικό και περνούσε στο γάλα, με αποτέλεσμα τα μικρά παιδιά να εμφανίζουν βλάβες στο αναπαραγωγικό τους σύστημα και τα αγοράκια να παρουσιάζουν θηλυπρεπή συμπεριφορά!» λέει ο κ. Κατσαρός και συνεχίζει:

«Επίσης σε μελέτη που έγινε κυρίως στην Αμερική, σε δείγμα περίπου 5.000 ατόμων, βρέθηκε στα ούρα τους δισφαινόλη Α, η οποία θεωρήθηκε ύποπτη για διαβήτη, βλάβες στο αναπαραγωγικό και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, παχυσαρκία και καρκινογενέσεις. Κατόπιν όλων αυτών, πριν από τρία χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες και πριν από δύο χρόνια η Ευρωπαϊκή Ενωση απέσυραν από την αγορά τα πλαστικά μπιμπερό με δισφαινόλη Α. Σήμερα χρησιμοποιούνται είτε πλαστικά μπιμπερό χωρίς δισφαινόλη Α, είτε γυάλινα, που είναι και το καλύτερο».

Μπορεί λοιπόν η δισφαινόλη Α να απαγορεύτηκε στα μπιμπερό, αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στα αποκόμματα θερμικού χαρτιού των αποδείξεων που πιάνουν εκατομμύρια άνθρωποι κάθε ημέρα. «Γνωρίζουμε ότι στα χαρτιά των ταμειακών μηχανών και των ΑΤΜ, που είναι γυαλιστερά, προτίθεται η δισφαινόλη Α για να μπορούν να τυπώνονται πάνω σε αυτήν τα νούμερα. Αυτό όμως αποτελεί κίνδυνο, κυρίως για τους ταμίες, που έρχονται συνέχεια σε επαφή με τα αποκόμματα των αποδείξεων» λέει ο κ. Κατσαρός και προσθέτει:

«Δεν υπάρχει μέχρι τώρα κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος για κάποιον που μια-δυο φορές την ημέρα πάει σε ένα ΑΤΜ και πιάνει μια απόδειξη -τουλάχιστον δεν έχει βρεθεί μια ιδιαίτερη επικινδυνότητα-, ούτε έχει ζητηθεί μέχρι τώρα να αποσυρθεί αυτή η ουσία από τα χαρτιά των ταμειακών μηχανών. Βρίσκεται όμως το όλο θέμα υπό διερεύνηση και ίσως τα επόμενα χρόνια δούμε και την απόσυρση!»
Ο κ. Κατσαρός επισημαίνει ότι η δισφαινόλη Α είναι οπωσδήποτε βλαβερή για την ανθρώπινη υγεία σε μεγάλες ποσότητες, ενώ αντικείμενο έρευνας είναι το αν βλάπτει και σε μικρές ποσότητες.

Το πείραμα με γάντια που σήμανε συναγερμό

Η μελέτη των Αμερικανών ερευνητών, με επικεφαλής τον Σέλεϊ Ερλιχ του Ιατρικού Κέντρου του νοσοκομείου παίδων του Σινσινάτι, έγινε μέσω ενός πειράματος, στο οποίο συμμετείχαν 24 εθελοντές. Από τη μελέτη προέκυψε πως όσοι έπιαναν αποδείξεις σε θερμικό χαρτί με γυμνά χέρια  συνεχώς επί δύο ώρες εμφάνισαν στη συνέχεια αύξηση των επιπέδων της διφαινόλης Α στα ούρα τους, πράγμα που δεν συνέβη σε όσους άγγιζαν τις αποδείξεις με γάντια.

Συγκεκριμένα, η ουσία ανιχνεύτηκε στο 83% των ατόμων χωρίς γάντια πριν από το πείραμα και στο 100% λυστερα από αυτό. Επίσης τα επίπεδα της ουσίας στον οργανισμό ήταν αυξημένα μετά το πείραμα και σε όσους χωρίς γάντια είχαν ήδη ανιχνεύσιμη δισφαινόλη Α εκ των προτέρων, ενώ δεν συνέβη το ίδιο σε όσους φορούσαν γάντια στα χέρια τους.

Οι ερευνητές συνιστούν καλό πλύσιμο των χεριών, αφότου κανείς έχει τελειώσει με το άγγιγμα των αποδείξεων και σημειώνουν ότι πρέπει να γίνει μια μεγαλύτερη μελέτη που θα διερευνήσει τις πιθανές επιπτώσεις από τη χρόνια έκθεση σε δισφαινόλη Α.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...