Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

«Να ταξιδέψω στο διάστημα με Έλληνα κοσμοναύτη»

Τι λέει ο ομογενής Θεόδωρος Γιουρτσίχιν για το όνειρο του και την πίστη στον Θεό.

Θεωρείται ένας από τους πιο έμπειρους κοσμοναύτες του κόσμου, μετράει περισσότερες από 6.000 ώρες ζωής στο Διάστημα και ονειρεύεται να ταξιδέψει πάνω από τη Γη με «συνεπιβάτη» έναν Ελληνα αστροναύτη! Ο λόγος για τον ελληνικής καταγωγής Ρώσο κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλο που άνοιξε την καρδιά του στην «Espresso» και μίλησε για την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα, αλλά και το όνειρό του, να ταξιδέψει στο Διάστημα μαζί με έναν Ελληνα!


Παντρεμένος με τη Λαρίσα Ανατολιέβνα Γιουρτσιχίνα και πατέρας δύο κοριτσιών, ο διάσημος κοσμοναύτης επισκέπτεται συχνά τη χώρα μας και, φυσικά, λατρεύει την ελληνική κουζίνα.


«Οταν είμαι στο Διάστημα τρέφομαι με ξηρά τροφή και κρέας από κονσέρβες. Μου λείπει ο ελληνικός καφές και, φυσικά, η ελληνική κουζίνα. Μου αρέσουν τόσο πολλά φαγητά που δεν μπορώ να επιλέξω ένα ως αγαπημένο. Ωστόσο θα ήταν παράληψη να μην τονίσω πως η γεύση και το άρωμα του φρεσκοψημένου χωριάτικου ψωμιού είναι ασύγκριτα! Οταν η γυναίκα μου επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα και δοκίμασε ντόπιες ελιές, μου είπε πως δεν της άρεσαν και δεν ήθελε να φάει ποτέ ξανά! Πράγματι, μέχρι πέρυσι, ούτε που τις είχε ακουμπήσει. Πριν από λίγες μέρες, όμως, ενώ ετοιμαζόμουν να έρθω στην Ελλάδα, μου είπε: “Μην ξεχάσεις να φέρεις ελιές!” Αυτή είναι η Ελλάδα και η κουζίνα της, αν δεν σε κερδίσει από την πρώτη στιγμή, είναι βέβαιο πως θα σε κατακτήσει σιγά-σιγά!»


Οταν του ζητάμε να μας πει ποιον θα επέλεγε να πάρει μαζί του σε ένα από τα μελλοντικά διαστημικά ταξίδια που θα πραγματοποιήσει, ο ίδιος μας εξομολογείται το όνειρο της ζωής του.


«Αν είχα αυτή τη δυνατότητα, δεν θα έπαιρνα κάποιον από την οικογένειά μου ούτε κάποιον στενό φίλο. Θα ήθελα όμως να μπορούσα να εκπαιδεύσω και να προετοιμάσω έναν νέο Ελληνα κοσμοναύτη, να τον εντάξω στην ομάδα μου και να ταξιδέψω μαζί του στο Διάστημα. Αυτό είναι το όνειρο και η επιθυμία μου κι ελπίζω κάποια στιγμή να πραγματοποιηθεί. Απλώς, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να βιαστούν. Είμαι ήδη 55 χρόνων και τα περιθώρια στενεύουν!» τονίζει αστειευόμενος.


Οταν έχεις απέναντί σου έναν κοσμοναύτη που έχει περάσει σχεδόν ενάμιση χρόνο της ζωής του στο Διάστημα, δεν μπορείς παρά να τον ρωτήσεις αν τη στιγμή που «αιωρείται» πάνω από τη Γη νιώθει πως βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στον ουρανό και στον παράδεισο, αλλά και για το αν πιστεύει πως υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες.


«Ο Θεός είναι στην καρδιά και την ψυχή του κάθε ανθρώπου. Το ίδιο ισχύει και για μένα. Δεν έχει σημασία αν βρίσκομαι στη Γη ή στο Διάστημα. Είμαι πάντα κοντά στον Θεό. Πιστεύω πως ο παράδεισος είναι ο ίδιος μας ο πλανήτης! Οσο για τον αν υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες, θα σας πω μόνο αυτό: πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν πως έχουν δει κάτι περίεργα αντικείμενα στον ουρανό. Θεωρώ πως τα περισσότερα από αυτά είναι αποτέλεσμα ατμοσφαιρικών και οπτικών φαινομένων. Ωστόσο ένα μικρό ποσοστό αυτών των φαινομένων εξακολουθούν να παραμένουν ανεξήγητα, και αυτό ισχύει επειδή ο άνθρωπος δεν έχει αποκτήσει τη γνώση που θα του επιτρέψει να γνωρίζει τα πάντα».


Αναφερόμενος στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, ο Θεόδωρος Γραμματικόπουλος επισημαίνει πως η αλλαγή θα πρέπει να ξεκινήσει από τους πολίτες, οι οποίοι πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να δουλέψουν με τον εαυτό τους.


«Οι καλύτερες μέρες θα έρθουν όταν ο κόσμος πάψει, επιτέλους, να λειτουργεί εγωιστικά και με μοναδικό σκοπό το ίδιον όφελος. Πρέπει να μάθουμε να χαμογελάμε, και όχι να βγάζουμε τον κακό μας εαυτό ή τα απωθημένα μας στους άλλους. Για να κάνεις ένα νέο ξεκίνημα, πρέπει πρώτα απ’ όλα να νικήσεις το κακό που είναι ριζωμένο μέσα σου. Οταν οι πολίτες καταφέρουν να επανακτήσουν την ψυχική τους γαλήνη, τότε θα μπορέσουν να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο. Η τύχη της Ελλάδας είναι στα χέρια των Ελλήνων» λέει.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ – Φωτ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΛΦΟΜΗΤΣΟΣ


Η ζωή τους γύρω από τη Γη και οι δυσκολίες στην καθημερινότητα


O Τζορτζ Κλούνεϊ αγωνίζεται να εντοπίσει τη Γη και η Σάντρα Μπούλοκ ξεμένει από οξυγόνο και δυνάμεις στο «Gravity». Πρόκειται για ταινία, ωστόσο η αλήθεια που ζουν οι πραγματικοί αστροναύτες δεν απέχει και πολύ. Η ζωή στο Διάστημα δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα και δεν είναι τυχαίο που οι αστροναύτες θεωρούνται υπεράνθρωποι, αφού αψηφούν τον θάνατο σε καθημερινή βάση, καθώς περιστρέφονται γύρω από τη Γη με ταχύτητα που υπερβαίνει τα 28.000 χιλιόμετρα την ώρα.


Υπάρχουν, όμως, και στιγμές που η καθημερινότητα στην τροχιά αποδεικνύεται πέρα για πέρα πληκτική και τα προβλήματα αναπάντεχα.


Σύμφωνα με αρχεία της NASA που είδαν το φως της δημοσιότητας, την ίδια στιγμή που οι αστροναύτες καλούνται να επιδιορθώσουν σοβαρές ηλεκτρονικές βλάβες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αγωνίζονται να συλλέξουν σε ειδικό δοχείο και την τελευταία σταγόνα από τα ούρα τους, γιατί διαφορετικά τη λούζονται! «Σήμερα ήταν απελπιστική μέρα. Η συλλογή ούρων εξελίχθηκε καταστροφικά με το καλημέρα. Νομίζω ότι συνέλεξα περίπου το 75% στη σακούλα. Το υπόλοιπο το λούστηκα. Οχι ό,τι καλύτερο για να ξεκινήσει κανείς τη μέρα του», ακούγεται να λέει ένας αστροναύτης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στις ηχογραφημένες συνομιλίες του με το διαστημικό κέντρο ελέγχου στο Χιούστον.


Είναι προφανές ότι η έλλειψη βαρύτητας δυσκολεύει πολλές καθημερινές δραστηριότητες. Για την ούρηση δεν έχει βρεθεί ακόμα κάποια βολική πατέντα ούτε για το ράψιμο ενός κουμπιού, καθώς το πέρασμα της κλωστής μέσα από τη βελόνα φτάνει να συγκριθεί με εξτρίμ σπορ!


Ευτυχώς, λύση έχει δοθεί σε ό,τι αφορά το κούρεμα των αστροναυτών, το οποίο απολάμβανε να κάνει στους συναδέλφους του ο «δικός μας» κοσμοναύτης, Θεόδωρος Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλος, χρησιμοποιώντας κουρευτική μηχανή συνδεδεμένη με αναρροφητήρα για τις τρίχες που κόβονται.


Η δημοσιογράφος Αβίβα Ράτκιν από το περιοδικό «New Scientist», που μελέτησε τα δημοσιευμένα αρχεία της NASA, επισήμανε ότι πολλοί αστροναύτες διαμαρτύρονταν για το μόνιμο αίσθημα ναυτίας που ένιωθαν, ενώ αρκετοί εξέφραζαν και παράπονα για την έλλειψη σεβασμού από το κέντρο ελέγχου στο Χιούστον.


Ενας εξ αυτών έλεγε χαρακτηριστικά: «Η Κυριακή υποτίθεται ότι είναι μέρα ανάπαυσης, όμως με κάποιο τρόπο το Χιούστον κατάφερε να την κάνει να μοιάζει με Δευτέρα. Με ξύπνησαν μέσα στη νύχτα για να μου πουν να κλείσω το παντζούρι στο παράθυρο του εργαστηρίου. Αδυνατώ να καταλάβω γιατί δεν μπορούσαν να περιμένουν να μου του πουν όταν θα ξυπνούσα».


Την ίδια στιγμή συχνά μοιάζουν να είναι τα παράπονα σχετικά με το φαγητό, καθώς τυχαίνει αρκετές φορές να έχουν κολληθεί λανθασμένες επεξηγηματικές ετικέτες έξω από τις συσκευασίες. «Σήμερα επιθύμησα να φάω κοτόπουλο τεριγιάκι. Πόνταρα, λοιπόν, ότι το πρόβλημα με τις ετικέτες δεν θα έχει λυθεί στις νέες προμήθειες και έτσι άνοιξα τη συσκευασία που έγραφε “Mοσχάρι με μανιτάρια”. Ανταμείφθηκα τελικά που δεν υπερτίμησα τη NASA. Το κοτόπουλο ήταν μέσα στη συσκευασία του μοσχαριού!» βρέθηκε να σχολιάζει ένας άλλος αστροναύτης.


Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις τα αρχεία θύμιζαν αποτέλεσμα ψυχανάλυσης, καθώς φαίνεται ότι η απομονωμένη ζωή στο Διάστημα προσφέρει χρόνο για αυτοκριτική. «Το Διάστημα αμβλύνει με κάποιο τρόπο τα συναισθήματά μας, θετικά ή αρνητικά, όποια κι αν είναι αυτά» συμπέραινε χαρακτηριστικά ένας κοσμοναύτης.


ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...