Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

«Γεννημένος νικητής ο Σουμάχερ»

Ο Ιταλός πρόεδρος «της εθνικής πιλότων ποδοσφαίρου» Μάριο ντι Νατάλε μιλά στην «Espresso» για τον φίλο του «Σούμι» και τη φιλανθρωπική δράση της οργάνωσης.

Τα νέα για την κατάσταση του Μίκαελ Σουμάχερ μετά τον τραυματισμό του στις Αλπεις στις 29 Δεκεμβρίου βγαίνουν στη δημοσιότητα με το σταγονόμετρο. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικοί άνθρωποι που έχουν άμεση πληροφόρηση για την υγεία του Γερμανού πρώην πιλότου. Ενας από αυτούς είναι και ο Μάριο ντι Νατάλε.


Ο Ιταλός πρόεδρος «της εθνικής πιλότων» Nazionale Piloti και προσωπικός φίλος του «Σούμι» βρέθηκε χθες στην Ελλάδα, όπου μαζί με τον Κώστα Μαστοράκη της εταιρίας Know How (η οποία έχει εδώ και μία δεκαετία τα εμπορικά δικαιώματα της Nazionale Piloti) ασχολήθηκαν με το φιλανθρωπική δράση της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης.


Ο Ντι Νατάλε μίλησε στην «Espresso» για τον Σουμάχερ, τη Φόρμουλα 1, ακόμα και για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.


«Η Nazionale Piloti είναι διαφορετική χωρίς τον επίτιμο πρόεδρό της, τον Σουμάχερ» εξήγησε ο Ιταλός παράγοντας και συνέχισε: «Η οργάνωσή μας έχει καθαρά φιλανθρωπικό χαρακτήρα και διοργανώνει αγώνες ποδοσφαίρου με τη συμμετοχή οδηγών της Φόρμουλα 1. Μιλούσαμε με τον Μίκαελ όποτε ετοιμαζόμασταν για έναν αγώνα, ενώ τώρα τον αντικαθιστά ο Σεμπάστιαν Φέτελ. Αλλά ο Σουμάχερ ήταν ο πιο αναγνωρίσιμος όλων και η ψυχή της προσπάθειάς μας».


– Εχετε νέα από την οικογένειά του;
Ναι και υπάρχει μία μικρή πρόοδος. Η αποθεραπεία του θα είναι μακρά, αλλά όλοι πιστεύουμε ότι θα επανέλθει. Ηδη αφαιρέθηκε ο σωλήνας της τραχειοτομής και αναπνέει χωρίς αυτόν. Πριν από λίγο καιρό τον επισκέφθηκε ο Φελίπε Μάσα, του μιλούσε και ο Μίκαελ άνοιξε τα μάτια του, ενώ κούνησε τα χείλη του σαν να ήθελε να απαντήσει. Αυτά είναι θετικά σημάδια.


– Για τον πολύ κόσμο είναι απόμακρος. Τι είδους άνθρωπος είναι ο Σουμάχερ;


Ξεχωριστός. Γενναιόδωρος. Ηρεμος. Αυτά αρκούν. Διαλέγει τους φίλους του με πολλή προσοχή. Εχει κάνει πολλές φιλανθρωπίες, βοηθάει ανθρώπους και κανείς δεν το μαθαίνει. Δεν του αρέσει να επιδεικνύεται.


– Ο τραυματισμός του «Σούμι» σίγουρα θα επηρεάσει τη λειτουργία της Nazionale Piloti, αφού ήταν θεμέλιος λίθος για τη λειτουργία της… Ξεκινήσαμε το 1980, όταν ένας γνωστός μου μού ζήτησε να βοηθήσουμε τη χρηματοδότηση της εγχείρησης καρδιάς ενός μικρού κοριτσιού στην Αμερική. Χρειάζονταν 30.000.000 λιρέτες και είχαν συγκεντρωθεί 28.000.000. Πλησίασα τον παλιό πιλότο της Φόρμουλα 1 Ρικάρντο Πατρέζε και του ζήτησα να κάνουμε ένα φιλανθρωπικό παιχνίδι.


Η ομίχλη στο δεύτερο ημίχρονο ήταν τόσο έντονη που δεν τελείωσε ποτέ το ματς. Στα αποδυτήρια «κάναμε ταμείο» και είχαμε μαζέψει 800.000 λιρέτες. Τότε βάλαμε όλοι το χέρι στην τσέπη και μαζέψαμε 3.200.000 λιρέτες. Τα 2.000.000 πήγαν για την επέμβαση, ενώ οι 1.200.000 λιρέτες βοήθησαν την οικογένεια να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες.


Είπαμε να το ξανακάνουμε και έτσι γεννήθηκε η ιδέα της ομάδας Nazionale Piloti. Είχαμε αρχικά μόνο Ιταλούς οδηγούς, αλλά μετά προστέθηκαν οι «ξένοι» και από το 1993 συμμετέχει πάντοτε ο Σουμάχερ.


– Τα χρήματα που έχει συγκεντρώσει η οργάνωση είναι πολλά;
Εχουμε δώσει 221 αγώνες και έχουμε μαζέψει 16.000.000 ευρώ σε 32 χρόνια. Βοηθάμε παιδιά στην Αφρική, την UNESCO, ιδρύματα, ορφανοτροφεία, ογκολογικά νοσοκομεία. Οι αγώνες διεξάγονται κάθε Τετάρτη, πριν από συγκεκριμένα γκραν πρι, σε πόλεις που τα φιλοξενούν φυσικά. Εκτάκτως παίξαμε στην Ελλάδα και την Πάντοβα. Δίνουμε περίπου 10 αγώνες τον χρόνο.


– Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε σε όλα αυτά τα χρόνια;
Στην αρχή οι μάνατζερ των οδηγών δημιουργούσαν προβλήματα, αφού θεωρούν επικίνδυνο άθλημα το ποδόσφαιρο. Στους πιλότους αρέσει όμως και τους αγνοούν. Με τον Σουμάχερ λύθηκαν τα χέρια μας, δεν του έφερνε κανείς αντίρρηση. Είναι γεννημένος νικητής. Παίζει μπάλα, κάνει τον βοηθό προπονητή, παίρνει τηλέφωνα και είναι σύμβουλός μου. Δεν του αρέσει να χάνει ποτέ. Είναι αναντικατάστατος και περνάμε σε μία νέα εποχή, διότι δεν υπάρχει προσωπικότητα σαν κι αυτόν.


– Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της οργάνωσης Nazionale Piloti;
Ο κόσμος θέλει να δει τους οδηγούς. Είναι διαφορετικό να τους παρακολουθεί με το κράνος στο κεφάλι και πίσω από ένα τιμόνι σε σύγκριση με έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Εκεί μπορεί να τους πλησιάσει, να τους μιλήσει, να δει το πρόσωπό τους. Δείχνουν πιο «ανθρώπινοι». Δυστυχώς, στη σημερινή εποχή τα χρήματα είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά ο κόσμος βοηθάει όσο μπορεί.


Η νέα σεζόν στη Φόρμουλα 1 ξεκινάει αυτό το Σαββατοκύριακο και το ατύχημα του Σουμάχερ έχει «παγώσει» το άθλημα. Ο Μάριο ντι Νατάλε είναι, όμως, κυνικός: «Το άθλημα προηγείται. Ολα θα προχωρήσουν όπως πρέπει. Είναι, μάλιστα, χρονιά μεγάλων αλλαγών. Το πετρέλαιο θα σταματήσει σαν καύσιμο, αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις. Θα δούμε πολλά παράξενα πράγματα στις πρώτες κούρσες, μηχανές να διαλύονται και οχήματα να ξεμένουν από καύσιμα. Η Μερσεντές και η Φεράρι είναι φαβορί, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάποια ομάδα» λέει.


Η Ελλάδα κατά καιρούς έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να αποκτήσει δική της πίστα Φόρμουλα 1, αλλά η κρίση πρόλαβε τα πάντα. Ενδεχομένως και η ελληνική αδράνεια, αφού ο Ντι Νατάλε έκανε όποιες κινήσεις χρειάζονταν για να ενημερωθεί το μεγάλο αφεντικό του αθλήματος, ο Μπέρνι Εκλστοουν. «Ο Μπέρνι έχει επισκεφθεί το Ελληνικό, την Πάτρα, τις Σέρρες κι άλλα μέρη όπου μπορεί να γίνει πίστα. Εχει πει απλά πράγματα: “Βρείτε τα, κάντε μία επίσημη πρόταση και εδώ είμαι”. Αυτό δεν έχει συμβεί».


Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι ελληνικοί θησαυροί, ανήκουν εδώ και πρέπει να επιστρέψουν


Ο Μάριο ντι Νατάλε δεν επιλέγει τυχαία την Ελλάδα για να κάνει τις διακοπές του. Ο πρόεδρος της Nazionale Piloti είναι λάτρης της χώρας μας, της κουλτούρας και της Ιστορίας μας, αλλά και θερμός
υποστηρικτής της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.


«Ο Κλούνεϊ τα είπε καλά και σωστά ανέδειξε το πρόβλημα. Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Δεν είναι αγγλικά. Ανήκουν στην Ελλάδα, είναι ελληνικοί θησαυροί και πρέπει να γυρίσουν. Αν η Ελλάδα είχε στην κατοχή της κάτι από την Αγγλία, θα της το είχαν πάρει αμέσως».


Ο πρόεδρος της Nationale Piloti έρχεται πολύ συχνά την Ελλάδα, κυρίως για διακοπές, και θέλει να επισκεφθεί όσο το δυνατόν συντομότερα το Αγιο Ορος. «Λατρεύω τη χώρα σας! Φέτος θα περάσω λίγες ημέρες στην Κεφαλλονιά, ενώ θέλω να επισκεφθώ και την Πάρο.


Εχω πάει σε Μύκονο, Κόρινθο, Βόρεια Ελλάδα, Ελαφόνησο, Κόστα Ναβαρίνο, ενώ μου αρέσει η Αθήνα. Γενικά έχω γυρίσει αρκετά μέρη στην Ελλάδα. Επίσης, θέλω να πάω στο Αγιο Ορος. Η κόρη μου, Μόνικα, θέλει να έρθει να μείνει μόνιμα εδώ».


Ο Ντι Νατάλε σπαταλά πολύ χρόνο για τη Nazionale Piloti, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για το χόμπι του, καθώς είναι ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου στην Πάντοβα, το οποίο θεωρείται από τα πιο καλά της πόλης. Κατά καιρούς το έχουν επισκεφθεί ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο διάσημος Ιταλός τραγουδιστής Ερος Ραματζότι και πολλές άλλες προσωπικότητες της Ιταλίας.


Ο τελευταίος, μάλιστα, σχετικά πρόσφατα βρέθηκε στο εστιατόριο, όπου ρωτούσε τον Ντι Νατάλε για την κατάσταση της υγείας του Σουμάχερ. Ο «Σούμι» έχει, επίσης, βρεθεί αρκετές φορές εκεί, όπου δοκιμάζει τα κρασιά που του προσφέρει ο γνώστης του είδους Ντι Νατάλε.


Η επόμενη φιλική αναμέτρηση των «παικτών» της Nazionale Piloti έχει προγραμματιστεί για την 1η Μαΐου στην Ιμολα, μετά την επιμνημόσυνη δέηση για τα 20 χρόνια από το δυστύχημα του Αϊρτον Σένα στη στροφή Ταμπουρέλο.


– Ευχαριστούμε το ξενοδοχείο «Grecotel Pallas Athena» και τη Σοφία Γρηγοράτου για τη φιλοξενία τους.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...