«Γεννημένος νικητής ο Σουμάχερ»

Ο Ιταλός πρόεδρος «της εθνικής πιλότων ποδοσφαίρου» Μάριο ντι Νατάλε μιλά στην «Espresso» για τον φίλο του «Σούμι» και τη φιλανθρωπική δράση της οργάνωσης.

Τα νέα για την κατάσταση του Μίκαελ Σουμάχερ μετά τον τραυματισμό του στις Αλπεις στις 29 Δεκεμβρίου βγαίνουν στη δημοσιότητα με το σταγονόμετρο. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικοί άνθρωποι που έχουν άμεση πληροφόρηση για την υγεία του Γερμανού πρώην πιλότου. Ενας από αυτούς είναι και ο Μάριο ντι Νατάλε.


Ο Ιταλός πρόεδρος «της εθνικής πιλότων» Nazionale Piloti και προσωπικός φίλος του «Σούμι» βρέθηκε χθες στην Ελλάδα, όπου μαζί με τον Κώστα Μαστοράκη της εταιρίας Know How (η οποία έχει εδώ και μία δεκαετία τα εμπορικά δικαιώματα της Nazionale Piloti) ασχολήθηκαν με το φιλανθρωπική δράση της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης.


Ο Ντι Νατάλε μίλησε στην «Espresso» για τον Σουμάχερ, τη Φόρμουλα 1, ακόμα και για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.


«Η Nazionale Piloti είναι διαφορετική χωρίς τον επίτιμο πρόεδρό της, τον Σουμάχερ» εξήγησε ο Ιταλός παράγοντας και συνέχισε: «Η οργάνωσή μας έχει καθαρά φιλανθρωπικό χαρακτήρα και διοργανώνει αγώνες ποδοσφαίρου με τη συμμετοχή οδηγών της Φόρμουλα 1. Μιλούσαμε με τον Μίκαελ όποτε ετοιμαζόμασταν για έναν αγώνα, ενώ τώρα τον αντικαθιστά ο Σεμπάστιαν Φέτελ. Αλλά ο Σουμάχερ ήταν ο πιο αναγνωρίσιμος όλων και η ψυχή της προσπάθειάς μας».


– Εχετε νέα από την οικογένειά του;
Ναι και υπάρχει μία μικρή πρόοδος. Η αποθεραπεία του θα είναι μακρά, αλλά όλοι πιστεύουμε ότι θα επανέλθει. Ηδη αφαιρέθηκε ο σωλήνας της τραχειοτομής και αναπνέει χωρίς αυτόν. Πριν από λίγο καιρό τον επισκέφθηκε ο Φελίπε Μάσα, του μιλούσε και ο Μίκαελ άνοιξε τα μάτια του, ενώ κούνησε τα χείλη του σαν να ήθελε να απαντήσει. Αυτά είναι θετικά σημάδια.


– Για τον πολύ κόσμο είναι απόμακρος. Τι είδους άνθρωπος είναι ο Σουμάχερ;


Ξεχωριστός. Γενναιόδωρος. Ηρεμος. Αυτά αρκούν. Διαλέγει τους φίλους του με πολλή προσοχή. Εχει κάνει πολλές φιλανθρωπίες, βοηθάει ανθρώπους και κανείς δεν το μαθαίνει. Δεν του αρέσει να επιδεικνύεται.


– Ο τραυματισμός του «Σούμι» σίγουρα θα επηρεάσει τη λειτουργία της Nazionale Piloti, αφού ήταν θεμέλιος λίθος για τη λειτουργία της… Ξεκινήσαμε το 1980, όταν ένας γνωστός μου μού ζήτησε να βοηθήσουμε τη χρηματοδότηση της εγχείρησης καρδιάς ενός μικρού κοριτσιού στην Αμερική. Χρειάζονταν 30.000.000 λιρέτες και είχαν συγκεντρωθεί 28.000.000. Πλησίασα τον παλιό πιλότο της Φόρμουλα 1 Ρικάρντο Πατρέζε και του ζήτησα να κάνουμε ένα φιλανθρωπικό παιχνίδι.


Η ομίχλη στο δεύτερο ημίχρονο ήταν τόσο έντονη που δεν τελείωσε ποτέ το ματς. Στα αποδυτήρια «κάναμε ταμείο» και είχαμε μαζέψει 800.000 λιρέτες. Τότε βάλαμε όλοι το χέρι στην τσέπη και μαζέψαμε 3.200.000 λιρέτες. Τα 2.000.000 πήγαν για την επέμβαση, ενώ οι 1.200.000 λιρέτες βοήθησαν την οικογένεια να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες.


Είπαμε να το ξανακάνουμε και έτσι γεννήθηκε η ιδέα της ομάδας Nazionale Piloti. Είχαμε αρχικά μόνο Ιταλούς οδηγούς, αλλά μετά προστέθηκαν οι «ξένοι» και από το 1993 συμμετέχει πάντοτε ο Σουμάχερ.


– Τα χρήματα που έχει συγκεντρώσει η οργάνωση είναι πολλά;
Εχουμε δώσει 221 αγώνες και έχουμε μαζέψει 16.000.000 ευρώ σε 32 χρόνια. Βοηθάμε παιδιά στην Αφρική, την UNESCO, ιδρύματα, ορφανοτροφεία, ογκολογικά νοσοκομεία. Οι αγώνες διεξάγονται κάθε Τετάρτη, πριν από συγκεκριμένα γκραν πρι, σε πόλεις που τα φιλοξενούν φυσικά. Εκτάκτως παίξαμε στην Ελλάδα και την Πάντοβα. Δίνουμε περίπου 10 αγώνες τον χρόνο.


– Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε σε όλα αυτά τα χρόνια;
Στην αρχή οι μάνατζερ των οδηγών δημιουργούσαν προβλήματα, αφού θεωρούν επικίνδυνο άθλημα το ποδόσφαιρο. Στους πιλότους αρέσει όμως και τους αγνοούν. Με τον Σουμάχερ λύθηκαν τα χέρια μας, δεν του έφερνε κανείς αντίρρηση. Είναι γεννημένος νικητής. Παίζει μπάλα, κάνει τον βοηθό προπονητή, παίρνει τηλέφωνα και είναι σύμβουλός μου. Δεν του αρέσει να χάνει ποτέ. Είναι αναντικατάστατος και περνάμε σε μία νέα εποχή, διότι δεν υπάρχει προσωπικότητα σαν κι αυτόν.


– Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της οργάνωσης Nazionale Piloti;
Ο κόσμος θέλει να δει τους οδηγούς. Είναι διαφορετικό να τους παρακολουθεί με το κράνος στο κεφάλι και πίσω από ένα τιμόνι σε σύγκριση με έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Εκεί μπορεί να τους πλησιάσει, να τους μιλήσει, να δει το πρόσωπό τους. Δείχνουν πιο «ανθρώπινοι». Δυστυχώς, στη σημερινή εποχή τα χρήματα είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά ο κόσμος βοηθάει όσο μπορεί.


Η νέα σεζόν στη Φόρμουλα 1 ξεκινάει αυτό το Σαββατοκύριακο και το ατύχημα του Σουμάχερ έχει «παγώσει» το άθλημα. Ο Μάριο ντι Νατάλε είναι, όμως, κυνικός: «Το άθλημα προηγείται. Ολα θα προχωρήσουν όπως πρέπει. Είναι, μάλιστα, χρονιά μεγάλων αλλαγών. Το πετρέλαιο θα σταματήσει σαν καύσιμο, αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις. Θα δούμε πολλά παράξενα πράγματα στις πρώτες κούρσες, μηχανές να διαλύονται και οχήματα να ξεμένουν από καύσιμα. Η Μερσεντές και η Φεράρι είναι φαβορί, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάποια ομάδα» λέει.


Η Ελλάδα κατά καιρούς έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να αποκτήσει δική της πίστα Φόρμουλα 1, αλλά η κρίση πρόλαβε τα πάντα. Ενδεχομένως και η ελληνική αδράνεια, αφού ο Ντι Νατάλε έκανε όποιες κινήσεις χρειάζονταν για να ενημερωθεί το μεγάλο αφεντικό του αθλήματος, ο Μπέρνι Εκλστοουν. «Ο Μπέρνι έχει επισκεφθεί το Ελληνικό, την Πάτρα, τις Σέρρες κι άλλα μέρη όπου μπορεί να γίνει πίστα. Εχει πει απλά πράγματα: “Βρείτε τα, κάντε μία επίσημη πρόταση και εδώ είμαι”. Αυτό δεν έχει συμβεί».


Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι ελληνικοί θησαυροί, ανήκουν εδώ και πρέπει να επιστρέψουν


Ο Μάριο ντι Νατάλε δεν επιλέγει τυχαία την Ελλάδα για να κάνει τις διακοπές του. Ο πρόεδρος της Nazionale Piloti είναι λάτρης της χώρας μας, της κουλτούρας και της Ιστορίας μας, αλλά και θερμός
υποστηρικτής της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.


«Ο Κλούνεϊ τα είπε καλά και σωστά ανέδειξε το πρόβλημα. Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Δεν είναι αγγλικά. Ανήκουν στην Ελλάδα, είναι ελληνικοί θησαυροί και πρέπει να γυρίσουν. Αν η Ελλάδα είχε στην κατοχή της κάτι από την Αγγλία, θα της το είχαν πάρει αμέσως».


Ο πρόεδρος της Nationale Piloti έρχεται πολύ συχνά την Ελλάδα, κυρίως για διακοπές, και θέλει να επισκεφθεί όσο το δυνατόν συντομότερα το Αγιο Ορος. «Λατρεύω τη χώρα σας! Φέτος θα περάσω λίγες ημέρες στην Κεφαλλονιά, ενώ θέλω να επισκεφθώ και την Πάρο.


Εχω πάει σε Μύκονο, Κόρινθο, Βόρεια Ελλάδα, Ελαφόνησο, Κόστα Ναβαρίνο, ενώ μου αρέσει η Αθήνα. Γενικά έχω γυρίσει αρκετά μέρη στην Ελλάδα. Επίσης, θέλω να πάω στο Αγιο Ορος. Η κόρη μου, Μόνικα, θέλει να έρθει να μείνει μόνιμα εδώ».


Ο Ντι Νατάλε σπαταλά πολύ χρόνο για τη Nazionale Piloti, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για το χόμπι του, καθώς είναι ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου στην Πάντοβα, το οποίο θεωρείται από τα πιο καλά της πόλης. Κατά καιρούς το έχουν επισκεφθεί ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο διάσημος Ιταλός τραγουδιστής Ερος Ραματζότι και πολλές άλλες προσωπικότητες της Ιταλίας.


Ο τελευταίος, μάλιστα, σχετικά πρόσφατα βρέθηκε στο εστιατόριο, όπου ρωτούσε τον Ντι Νατάλε για την κατάσταση της υγείας του Σουμάχερ. Ο «Σούμι» έχει, επίσης, βρεθεί αρκετές φορές εκεί, όπου δοκιμάζει τα κρασιά που του προσφέρει ο γνώστης του είδους Ντι Νατάλε.


Η επόμενη φιλική αναμέτρηση των «παικτών» της Nazionale Piloti έχει προγραμματιστεί για την 1η Μαΐου στην Ιμολα, μετά την επιμνημόσυνη δέηση για τα 20 χρόνια από το δυστύχημα του Αϊρτον Σένα στη στροφή Ταμπουρέλο.


– Ευχαριστούμε το ξενοδοχείο «Grecotel Pallas Athena» και τη Σοφία Γρηγοράτου για τη φιλοξενία τους.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Βόλος: Ηλικιωμένη μητέρα «έδωσε» ξανά ζωή στον γιό της

Μια ηλικιωμένη μητέρα στον Βόλο, ετών 68, χάρισε ξανά ζωή στον...

Πυροβολισμοί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Δύο είναι οι τραυματίες (video)

Δύο ήταν οι τραυματίες από επεισόδιο με πυροβολισμούς που συνέβη στο...

Το «κόλπο» του Μένιου Φουρθιώτη στον Ιερώνυμο! Το ουρανοκατέβατο «ευλόγησον» στην Αρχιεπισκοπή

Την πολιτική του υποψηφιότητα λέγεται πως προσπαθεί να χτίσει ο τηλεαστέρας...

Ανοίγουν στόματα για το σκοτεινό πηγάδι της Καβάλας μετά το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Espresso»

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις μετά το ρεπορτάζ της «Espresso» αναφορικά με...

Κτήνος βίασε 15χρονη με νοητική υστέρηση στο σπίτι του στον Βόλο

Φρικιαστικές λεπτομέρειες που κόβουν την ανάσα αναφέρονται στη δικογραφία για τον...

10χρονη κατήγγειλε την μητέρα της για ξυλοδαρμό – Εκείνη ισχυρίζεται το αντίθετο

Ένα νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας ερευνούν οι αστυνομικές αρχές στο Ηράκλειο...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σεράινα Καζαμία: Ποζάρει με φουσκωμένη κοιλίτσα!

Η Σεράινα Καζαμία έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μέσα από τη συμμετοχή κα τη νίκη της στον πρώτο κύκλο του «GNTM». Το μοντέλο ζει...

Η ατάκα της Φαίης Σκορδά για τον Γιώργο Λιάγκα: «Πρέπει να λέω και το όνομα του;» (video)

Ο Γιώργος Λιάγκας και η Φαίη Σκορδά θα συναντηθούν ξανά στο τηλεοπτικό πλατό της εκπομπής «Πρωινό» για να συνεχίσουν την επιτυχημένη πορεία της. Με...

Μαίρη Μηλιαρέση: «Μου φάγανε το Ρουκ Ζουκ μέσα από τα χέρια» (video)

Η Μαίρη Μηλιαρέση αποκάλυψε στην κάμερα της εκπομπής «Πάμε Δανάη» πως έχασε το «Ρουκ Ζουκ» μέσα από τα χέρια της και πως στη συνέχεια...

Αντονέλλα: «Δέχθηκα σεξουαλική παρενόχληση από άνθρωπο της οικογένειάς μου» (video)

Στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» μίλησε η Αντονέλλα Κουεγιάρ. Η τραγουδίστρια με αφορμή την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου, δεν δίστασε να εξομολογηθεί την δική της...

Ευγενία Δημητροπούλου: Δέχτηκε πρόταση γάμου (video)

Καλεσμένη στην εκπομπή «Πρωινό» και την Φαίη Σκορδά βρέθηκε η Ευγενία Δημητροπούλου. Η αγαπημένη ηθοποιός, μεταξύ άλλων αποκάλυψέ στον αέρα της εκπομπής ότι παντρεύεται...

Νίκη Λυμπεράκη: Η φωτογραφία για τα γενέθλια της

Η Νίκη Λυμπεράκη διανύει την πιο όμορφη περίοδο της ζωής της καθώς εδώ και λίγους μήνες έχει αποκτήσει με τον σύζυγο της Αλέξανδρο Χατζόπουλο το...