Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Απάτες στο όνομα της… Microsoft!

Νέο «παραμύθι» έχουν βρει για να ξεφουρνίζουν στα ανυποψίαστα θύματά τους οι ευρηματικοί απατεώνες. Επικοινωνούν τηλεφωνικά με δεκάδες κατοίκους νησιών των Δωδεκανήσων παριστάνοντας ότι είναι τάχα τεχνικοί της… Microsoft και ζητούν πρόσβαση στον υπολογιστή τους.

Από την Εύα Παπαδάτου

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταγραφεί δεκάδες περιπτώσεις απόπειρας τηλεφωνικής απάτης στα Δωδεκάνησα, και όχι μόνο, από δήθεν τεχνικούς της μεγάλης αμερικανικής εταιρίας λογισμικού, οι οποίοι υποκρίνονται ότι καλούν δήθεν από τη Βρετανία για το λογισμικό που υπάρχει στον υπολογιστή.

Όπως φαίνεται, πρόκειται για διεθνή σπείρα, τα μέλη της οποίας μιλούν άπταιστα αγγλικά. Αναφέρουν στα υποψήφια θύματά τους ότι είναι από τη Microsoft και ενημερώνουν ότι ο υπολογιστής τους έχει πέσει θύμα χάκερ, οι οποίοι κλέβουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους χρησιμοποιώντας τα στοιχεία τους. Μάλιστα, για να είναι απολύτως πειστικοί και σε αυτούς που δεν είναι άσχετοι με την τεχνολογία, παρουσιάζουν αληθοφανείς επαγγελματικές ταυτότητες της Microsoft.

Αν καταλάβουν ότι κάποιο από τα θύματα έχει πέσει στην παγίδα τους, αμέσως μετά τους δίνουν οδηγίες πώς να προστατευτούν ζητώντας στοιχεία και κωδικούς λογαριασμών για να αποκτήσουν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία, στα κοινωνικά δίκτυα και στους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι για να αδειάσουν τις καταθέσεις των άτυχων πολιτών.

Σε κάποιες περιπτώσεις εφιστούν την προσοχή στα υποψήφια θύματά τους να μη μιλήσουν σε κανέναν γι’ αυτή τους την επικοινωνία, ούτε και στο πιο στενό συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο, καθώς καθένας μπορεί να τους προδώσει! Μάλιστα τους συμβουλεύουν να κρατούν τους κωδικούς καλά φυλαγμένους και να μην τους δίνουν πουθενά, αφού βεβαίως τους έχουν ήδη καταγράψει οι ίδιοι!

Οι τηλεφωνικοί αριθμοί που καλούν οι επιτήδειοι ξεκινούν συνήθως από +44, που είναι ο κωδικός των εισερχόμενων κλήσεων από Βρετανία. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα έχουν φτάσει στα γραφεία της δεκάδες καταγγελίες από πολίτες για τέτοιου είδους τηλεφωνικές κλήσεις με σκοπό την εξαπάτησή τους και γι’ αυτό καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μη δίνουν τα στοιχεία τους για κανέναν λόγο στους επιτηδείους, ούτε βεβαίως και πρόσβαση στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή (μέσω team viewer), γιατί ουσιαστικά είναι σαν να παραδίδουν το κλειδί του σπιτιού τους και το πορτοφόλι τους στους απατεώνες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...