Κόβει χρόνια η μοναξιά

Δεν καπνίζετε, ακολουθείτε υγιεινή διατροφή και γυμνάζεστε. Αν νομίζετε ότι αυτά αρκούν για να εξασφαλίσετε μακροζωία, κάνετε λάθος.

Το σημαντικότερο όλων, σύμφωνα τουλάχιστον με νέα επιστημονική μελέτη, είναι η ύπαρξη συντρόφου στη ζωή κάποιου, αφού η μοναξιά αφαιρεί χρόνια ζωής και αποδεικνύεται εξίσου βλαβερή με το κάπνισμα και την παχυσαρκία.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, αφού πήραν συνεντεύξεις από 30 ενήλικες, ηλικίας από 67 έως 92 ετών, που ζούσαν σε οίκο ευγηρίας του Σαν Ντιέγκο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αίσθημα της μοναξιάς για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία, καθώς εκτινάσσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, προκαλώντας οιδήματα, αύξηση του σωματικού βάρους και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Διαδικασία γήρανσης

Αυτό, ωστόσο, που αποδείχτηκε ιδιαιτέρως βοηθητικό στην αποφυγή αυτού του δυσάρεστου συναισθήματος είναι, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, η αποδοχή της διαδικασίας της γήρανσης. Όπως επεσήμαναν, οι ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με το γήρας μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να το αποδεχτούν και να προσαρμοστούν ευκολότερα στις δυσάρεστες συνέπειές του, μία εκ των οποίων είναι και η μοναξιά.

Οι ερωτηθέντες που έδειχναν περισσότερο συνειδητοποιημένοι και αισθάνονταν καθόλου ή λίγη μοναξιά ανέφεραν ότι είχαν μάθει να περνάνε καλά με τον εαυτό τους και έβρισκαν διέξοδο στην πίστη τους και την ενασχόλησή τους με πνευματικά ενδιαφέροντα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ