Λουκέτο αύριο σε δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Χίο, Λέσβο και Σάμο

Αποφασισμένοι ακόμη και να παραλύσουν τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στα νησιά είναι οι κάτοικοι του βορειοανατολικού Αιγαίου, οι οποίοι θα συμμετάσχουν αύριο σε διαδήλωση για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.

Οι δημόσιες υπηρεσίες σε Χίο, Λέσβο και Σάμο, καθώς και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα παραμείνουν κλειστά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντιμετώπιση της κυβέρνησης στο σύνθετο αυτό ζήτημα που ταλανίζει τους νησιώτες.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να απεγκλωβιστούν από τις συμπληγάδες της κυβερνητικής πολιτικής και τα καρτέλ της εμπορίας ανθρώπων, την επομένη των κινητοποιήσεων αντιπροσωπία αιρετών θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα επιδιώξει να συναντηθεί με τους αρμόδιους υπουργούς και το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Οι συνθήκες είναι φρικαλέες. Οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών συνεχίζονται, ενώ η αποσυμφόρηση των νησιών και η μεταφορά αλλοδαπών στην ενδοχώρα καρκινοβατούν» αναφέρει ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

Δριμύ ψύχος

Όπως λέει, οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα άσχημες τόσο για τους ίδιους τους αλλοδαπούς, πολλοί από τους οποίους επιβιώνουν δύσκολα μέσα στο δριμύ ψύχος, όσο και για τους κατοίκους, που βλέπουν πλέον να δημιουργούνται ολόκληρες κωμοπόλεις στα νησιά τους.

«Οι κάτοικοι δεν μπορούν να αντέξουν άλλο το βάρος του Μεταναστευτικού, ενώ και οι ίδιοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα, αισθάνονται εγκλωβισμένοι. Δεν μπορούν, όμως, να αποχωρήσουν εξαιτίας της κυβέρνησης, η οποία διαρκώς ανακοινώνει σχέδια και συντονιστές, χωρίς ωστόσο να γίνεται τίποτα» σημειώνει.

Ο κ. Μουτζούρης θεωρεί ότι η δημιουργία ακόμη μιας δομής σε κάθε νησί, έστω και αρκετά μεγάλης, δεν θα λύσει το πρόβλημα, καθώς οι ροές από τα τουρκικά παράλια αυξάνονται διαρκώς.

ασπρομάλλης
Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης

«Είμαι σύμφωνος με το να κλείσει η Μόρια, όμως η δημιουργία ενός κλειστού κέντρου κράτησης είναι σταγόνα στον ωκεανό» εξηγεί, τονίζοντας ότι το ακανθώδες αυτό ζήτημα μπορεί να λυθεί μόνο διπλωματικά και με καλύτερη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. «Έχουμε καταντήσει ξέφραγο αμπέλι, μπαίνει και βγαίνει από τη χώρα όποιος θέλει, χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο» τονίζει ο περιφερειάρχης.

Οι πιέσεις που δέχεται από τους κατοίκους των νησιών είναι αφόρητες, όπως λέει, και για τον λόγο αυτόν θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε περίπτωση που δεν βρεθεί μια ικανοποιητική λύση κατά τη συνάντηση των τοπικών αρχόντων με τους αρμόδιους φορείς την ερχόμενη Πέμπτη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ