Ασκήσεις ετοιμότητας για τον κορονοϊό σε νοσοκομεία

Ασκηση προσομοίωσης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού κορονοϊού 2019-nCoV πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, ενημέρωσε τηλεφωνικά τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για την επιτυχή έκβασή της.

Το σενάριο αφορούσε τον πλήρη έλεγχο και επιχειρησιακό συντονισμό των προβλεπόμενων διαδικασιών αναφορικά με την προετοιμασία και τη διακομιδή ύποπτου περιστατικού κορονοϊού από το ΕΚΑΒ, καθώς και την υποδοχή του από το νοσοκομείο. Στην άσκηση αξιολογήθηκαν η επιχειρησιακή λειτουργικότητα και η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, η εφαρμογή των κανόνων διακομιδής και υποδοχής ύποπτου περιστατικού κορονοϊού με τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων (υπουργείο Υγείας, ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, ΕΟΔΥ, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΤΕΠ νοσοκομείου, Επιτροπή Λοιμώξεων νοσοκομείου). Ανάλογες ασκήσεις πραγματοποιούνται σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς στη χώρα. Η επόμενη θα διεξαχθεί σήμερα στο «Μποδοσάκειο» Πτολεμαΐδας.

Ωστόσο, παρατηρείται μια σημαντική έλλειψη στο πεδίο του εντοπισμού των κρουσμάτων και της ενημέρωσης στα αεροδρόμια της χώρας. Όπως αναφέρουν Ελληνες που επιστρέφουν στη χώρα από την Ασία, δεν ελέγχονται επαρκώς στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας το «Ελ. Βενιζέλος».

Τα μέτρα

Το σύστημα ενεργητικής επιτήρησης για την ανίχνευση ύποπτων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού σε όλες τις απευθείας πτήσεις από την Κίνα ξεκίνησε μόλις χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, με εντολή του υπουργού Βασίλη Κικίλια. Τα μέτρα περιλαμβάνουν χρήση υπέρυθρων καμερών για τη θερμομέτρηση των επιβατών και του πληρώματος αεροσκαφών επιλεγμένων πτήσεων και ενημέρωση των ταξιδιωτών με αφίσες σε δύο γλώσσες.

Στο μεταξύ, η παγκόσμια ανησυχία για τον νέο κορονοϊό προκάλεσε έλλειψη στις χειρουργικές μάσκες στην ελληνική αγορά, όπου πολλοί τις προμηθεύονται και λόγω της εποχικής γρίπης που βρίσκεται σε έξαρση, με αποτέλεσμα να μένουν κλειστά πολλά σχολεία, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα.

Οι πρώτες ελλείψεις εμφανίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου ανέφερε ότι λόγω μεγαλύτερης ζήτησης δεν υπάρχουν χειρουργικές μάσκες σε φαρμακεία της συμπρωτεύουσας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ