«Καμπανάκι» για αφρικανική πανώλη

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εμφανίζεται καθησυχαστική με αφορμή το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης (APX) των χοίρων στη χώρα μας, που εντοπίστηκε σε μικρή οικόσιτη χοιροτροφική εκμετάλλευση στη Νιγρίτα Σερρών.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε ότι η νόσος απειλεί μόνο το ζωικό κεφάλαιο και ανακοίνωσε πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη επιδημιολογική έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο έφτασε στην Ελλάδα.
Στην περιοχή έχουν μεταβεί η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Στρατάκος με κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής από πέντε καθηγητές πανεπιστημίων για τον συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών.

Αποζημιώσεις

Ο κ. Βορίδης αποκάλυψε πως η πρώτη εξέταση του κρούσματος πραγματοποιήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και εν συνεχεία στάλθηκε δείγμα στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς στην Αθήνα, όπου επιβεβαιώθηκε την Τρίτη η ύπαρξη κρούσματος ΑΠΧ στη χώρα. Αναφορικά με τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε πως υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, αλλά στην παρούσα φάση στόχος είναι να διασφαλιστεί το ζωικό κεφάλαιο της χώρας.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστική, διευκρινίζοντας πως έχει ήδη ξεκινήσει διερεύνηση για να διαπιστωθεί πώς μεταδόθηκε ο ιός. Την ίδια ώρα, ο διευθυντής Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών κ. Βαρούδης αποκάλυψε πως η χοιροτροφική μονάδα δεν τηρούσε όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης των ζώων, με αποτέλεσμα οι χοίροι να είναι ανεξέλεγκτοι και να έρθουν σε επαφή με αγριόχοιρους, από τους οποίους προέρχεται η συγκεκριμένη νόσος.

Ο κ. Βαρούδης διευκρίνισε ότι θα πρέπει οι κτηνοτρόφοι να πειθαρχούν σε όσα ορίζουν οι υπηρεσίες, ενώ ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, αφού η συγκεκριμένη νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Μάλιστα, διαβεβαίωσε πως στην Ευρώπη υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσουν τη συγκεκριμένη ζωονόσο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στις Σέρρες «ο χοιροτρόφος έβαλε τους χοίρους σε έναν ελαιώνα φίλου του, έβαλε γύρω και μία απλή περίφραξη και τους άφησε εκεί μέρα και νύχτα. Τη νύχτα, όπως όλοι γνωρίζουν, κυκλοφορούν ελεύθερα όλα τα ζώα». Πάντως, για τον περιορισμό και την εξάλειψη της νόσου έχει ήδη ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο εφαρμογής που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη θανάτωση όλων των ζώων στην εκτροφή των οποίων εντοπίστηκε το κρούσμα. Συγκεκριμένα, στην οικόσιτη χοιροτροφική μονάδα θανατώθηκαν 31 ζώα. Επίσης, ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε πως για 40 ημέρες ισχύουν περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από τη συγκεκριμένη εκτροφή, ενώ απαγορεύτηκαν η έξοδος ζώντων χοίρων και η διακίνηση κρέατος, χοιρινών προϊόντων, σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

38χρονος λέει ότι τεμάχισε τη σύντροφό του, αλλά δεν τη… σκότωσε

Σάρκα και οστά στις σκοτεινότερες παρυφές του ανθρώπινου ψυχισμού δίνει η...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ΣΚΡΑΤΣ «7 Χρόνια Τύχη» μοιράζει 77.000 ευρώ το χρόνο για 7 χρόνια

Μια επταετία τύχης και επαναλαμβανόμενων κερδών περιμένει τους μεγάλους...

Οι νικητές των Tourism Awards 2020 – Μαχητές στα δύσκολα

Ανακοινώθηκαν οι μεγάλοι νικητές στα βραβεία-θεσμό του ελληνικού τουρισμού Σήμερα,...

Έπιασαν τον δραπέτη Πολωνό που είχε δολοφονήσει τον Μίμη Ζουγανέλη στη Μύκονο το 2010

Στα δίχτυα των αστυνομικών Αρχών έπεσε ο αδίστακτος 41χρονος...