Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Η Μαρίνα Σάττι μίλησε για όλους και για όλα πριν από...

«Ζαριά» με τους δημοσιογράφους έριξε η Μαρίνα Σάττι και......

Το φιλί στο στόμα της Βίσση και του ΛεΠα στην πίστα 35...

Η φιλία, η σχέση, η εκτίμηση και ο σεβασμός...

«Επίσημη» Μαλέσκου στο Open

Σας έλειψε η Μαλέσκου; Αν ναι, τότε θα δείτε...

Βασάλος και Αγγελόπουλος «μονομαχούν» για το ριάλιτι «Exathlon» που έρχεται στην TV

Kαλέ, τι μονομαχία είναι αυτή για το νέο ριάλιτι...

«Καμπανάκι» για αφρικανική πανώλη

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εμφανίζεται καθησυχαστική με αφορμή το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης (APX) των χοίρων στη χώρα μας, που εντοπίστηκε σε μικρή οικόσιτη χοιροτροφική εκμετάλλευση στη Νιγρίτα Σερρών.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε ότι η νόσος απειλεί μόνο το ζωικό κεφάλαιο και ανακοίνωσε πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη επιδημιολογική έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο έφτασε στην Ελλάδα.
Στην περιοχή έχουν μεταβεί η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Στρατάκος με κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής από πέντε καθηγητές πανεπιστημίων για τον συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών.

Αποζημιώσεις

Ο κ. Βορίδης αποκάλυψε πως η πρώτη εξέταση του κρούσματος πραγματοποιήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και εν συνεχεία στάλθηκε δείγμα στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς στην Αθήνα, όπου επιβεβαιώθηκε την Τρίτη η ύπαρξη κρούσματος ΑΠΧ στη χώρα. Αναφορικά με τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε πως υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, αλλά στην παρούσα φάση στόχος είναι να διασφαλιστεί το ζωικό κεφάλαιο της χώρας.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστική, διευκρινίζοντας πως έχει ήδη ξεκινήσει διερεύνηση για να διαπιστωθεί πώς μεταδόθηκε ο ιός. Την ίδια ώρα, ο διευθυντής Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών κ. Βαρούδης αποκάλυψε πως η χοιροτροφική μονάδα δεν τηρούσε όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης των ζώων, με αποτέλεσμα οι χοίροι να είναι ανεξέλεγκτοι και να έρθουν σε επαφή με αγριόχοιρους, από τους οποίους προέρχεται η συγκεκριμένη νόσος.

Ο κ. Βαρούδης διευκρίνισε ότι θα πρέπει οι κτηνοτρόφοι να πειθαρχούν σε όσα ορίζουν οι υπηρεσίες, ενώ ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, αφού η συγκεκριμένη νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Μάλιστα, διαβεβαίωσε πως στην Ευρώπη υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσουν τη συγκεκριμένη ζωονόσο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στις Σέρρες «ο χοιροτρόφος έβαλε τους χοίρους σε έναν ελαιώνα φίλου του, έβαλε γύρω και μία απλή περίφραξη και τους άφησε εκεί μέρα και νύχτα. Τη νύχτα, όπως όλοι γνωρίζουν, κυκλοφορούν ελεύθερα όλα τα ζώα». Πάντως, για τον περιορισμό και την εξάλειψη της νόσου έχει ήδη ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο εφαρμογής που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη θανάτωση όλων των ζώων στην εκτροφή των οποίων εντοπίστηκε το κρούσμα. Συγκεκριμένα, στην οικόσιτη χοιροτροφική μονάδα θανατώθηκαν 31 ζώα. Επίσης, ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε πως για 40 ημέρες ισχύουν περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από τη συγκεκριμένη εκτροφή, ενώ απαγορεύτηκαν η έξοδος ζώντων χοίρων και η διακίνηση κρέατος, χοιρινών προϊόντων, σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...