Ψυχανάλυσέ το: «Έξωση» στον θυμό

Μην αφήνετε τον θυμό να αναπτύσσεται και να σιγοβράζει. Αν ο σύντροφός σας έκανε ή είπε κάτι που σας ενόχλησε, συζητήστε το με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο, χωρίς να χρησιμοποιείτε αρνητικά ή υβριστικά επίθετα, περιγράφοντας τις ενέργειες και τις συμπεριφορές, και όχι χαρακτηρίζοντας ταπεινωτικά ή κυνικά τα πρόσωπα.

Από την Σοφία Π. Μιχαλοπούλου

Μάθετε να ακούτε ενεργά, αυτούσια. Το να ακούτε είναι το πιο σημαντικό και ουσιαστικό πράγμα για τη σωστή επικοινωνία και την καλή σχέση. Μάθετε καταρχάς να ακούτε χωρίς να ανταπαντάτε αμέσως, χωρίς να προσβάλλετε και να διακόπτετε, έτσι ώστε να μπορέσετε να καταλάβετε τι πραγματικά θέλει να σας πει ο σύντροφός σας κι αν αυτό δεν γίνει, τότε να ρωτήσετε για να κατανοήσετε ξεκάθαρα, αποφεύγοντας τα σενάρια!

Φροντίστε τη σχέση σας, αγαπήστε τη! Μπορείτε να βγαίνετε ραντεβού, να κάνετε πιο συχνά μικρά ταξίδια, δραστηριότητες, αποδράσεις. Κάντε πράγματα για τον εαυτό σας και με φίλους, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, και περάστε χρόνο ως ζευγάρι χωρίς περισπασμούς, κάνοντας πράγματα που οργανώνετε μαζί. Να μην κυριαρχούν οι επιθυμίες αποκλειστικά του ενός! Έτσι μπορείτε να επικοινωνήσετε παραγωγικά.

Αν αισθάνεστε ότι τα πράγματα βγαίνουν συχνά εκτός ελέγχου και ο θυμός είναι πανταχού παρών, κινητοποιηθείτε γρήγορα. Ένα πρόβλημα, μια διαφωνία είναι πιο εύκολο να διορθωθεί, να τακτοποιηθεί στην αρχή, παρά όταν θα έχει επιδεινωθεί και θα έχει κάνει απόστημα. Αν αισθάνεστε ότι η επικοινωνία σας είναι σε κακό επίπεδο και σε τελικό κακό στάδιο, μην ντραπείτε να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν ψυχολόγο, να μιλήσετε, αρχικά έστω μόνος ή μόνη και να προχωρήσετε και μαζί ως ζευγάρι σε μια μορφή θεραπείας.

Εφόσον δράσετε άμεσα και έγκαιρα, μπορείτε να σώσετε τη σχέση σας και στη συνέχεια να την ξαναχτίσετε μαζί με τον/τη σύντροφό σας. Το «μαζί» είναι όμορφο, αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση, αγάπη, φροντίδα και σεβασμό, όσον αφορά τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ατόμου χωριστά αλλά της σχέσης συνολικά! Μιλήστε, μη διστάζετε, είναι ωραίο, δεν είναι πικρό και τοξικό σαν τον θυμό!

Οι εντάσεις, οι καβγάδες, οι διαφορετικές απόψεις και οι συναισθηματικές διακυμάνσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν μεταξύ των συντρόφων ανά διαστήματα, σύμφωνα με το κοινωνικό περιβάλλον μας και τα ερεθίσματα που δεχόμαστε.

Θετική επικοινωνία

Η σχέση είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχώς εξελίσσεται, είναι η δική μας σχέση. Ζητούμενο δεν είναι πώς θα εξαλείψουμε και θα εξαφανίσουμε διά παντός τις διαφωνίες, αλλά πώς θα τις διαχειριστούμε, ώστε να οδηγήσουν σε συναισθηματική συνδιαλλαγή, σε θετική επικοινωνία, προχωρώντας στη συνεχή γλυκιά ωρίμανση της σχέσης. Έτσι γινόμαστε συνοδοιπόροι στη ζωή που επιλέξαμε! Αυτό προϋποθέτει σταδιακές αλλαγές και ανακατατάξεις, όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο σχέσης. Μέσα από αυτή τη διαδικαστική οδό το ζευγάρι επικοινωνεί, διαπραγματεύεται και αποκτά νέα κοινή ταυτότητα.

«Κλειδί» η ειλικρινής συζήτηση για το «τις πταίει»

H απιστία, για παράδειγμα, σηματοδοτεί ελλείψεις σε μια σχέση. Αν μπορέσει η/ο απατημένος σύντροφος να ξεπεράσει τον πόνο, την απογοήτευση και τη ματαίωση που της/του προκάλεσε αυτό το σοκ της αποκάλυψης, τότε θα πρέπει να στραφεί στη δυναμική της σχέσης και να δει τι ακριβώς συνέβη, πώς έφτασαν τα πράγματα εκεί, πόσο καιρό το ζευγάρι έχει απομακρυνθεί και έχει επιτρέψει στο συναισθηματικό κενό να κυριεύει τον υγιή ψυχοσυναισθηματικό χώρο της σχέσης και της σύνδεσης των συντρόφων, μολύνοντας την επικοινωνία, την επαφή και τα συναισθήματά τους, έτσι ώστε να βρει τρόπους να το χειριστεί.

Μπορεί η μόνη λύση να είναι η διάσταση, ο χωρισμός ή και ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης, συντηρώντας έτσι τα αμοιβαία συναισθήματα της εκτίμησης και του σεβασμού του συντρόφου ως προσωπικότητας και οντότητας.

Μπορεί, όμως, αν η σχέση είναι βαθιά, να μοιραστεί το συναισθηματικό βάρος με τον/τη σύντροφό της/του και να μιλήσουν ανοιχτά για τα πάντα, ώστε να δουν τι έφταιξε και οδηγήθηκαν τα πράγματα εκεί, χωρίς να κατηγορεί ο ένας τον άλλον. Αυτό θα τους βοηθήσει να δουν αν μπορούν να είναι ξανά μαζί υπό διαφορετικές συνθήκες, σε ένα νέο πλαίσιο, ή αν μπορούν να αλλάξουν κάποια πράγματα και να αποδεχτούν αυτά που δεν μπορούν να αλλάξουν και να βρουν νέες διεξόδους, ώστε η σχέση να παραμείνει λειτουργική κάτω από την ομπρέλα της αγάπης και της οικογένειας – αν έχουν δημιουργήσει.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των ανθρώπων που κατάφεραν να γκρεμίσουν οτιδήποτε τους αποξένωσε και να οικοδομήσουν μια νέα, ειλικρινή, όμορφη σχέση, παρά την απιστία του/της συντρόφου τους, αφού μπόρεσαν να δουλέψουν από κοινού τα θέματα που τους απασχολούσαν (είτε μέσω ειλικρινέστερης και ουσιαστικότερης επικοινωνίας μεταξύ των συντρόφων είτε μέσω της ψυχοθεραπευτικής οδού και της συμβουλευτικής θεραπείας ζεύγους) και δημιούργησαν νέα θεμέλια, πάνω στα οποία στηρίχτηκαν τα νέα δεδομένα της σχέσης τους.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ