«Γυμνοί» στον κορονοϊό οι Έλληνες

Με μια δημόσια επιστολή «βόμβα», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον η χώρα μας, και ιδιαίτερα οι υγειονομικές της υποδομές, είναι θωρακισμένες απέναντι στον κορονοϊό.

Σύμφωνα με την επιστολή που συνέταξε ο Μιχάλης Γιαννάκος, τα νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού στην Αττική (Αττικόν, «Σωτηρία», Θριάσιο) και το ΑΧΕΠΑ για τη Μακεδονία δεν έχουν την ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν περιστατικά, λόγω ανεπάρκειας σε προσωπικό και εξοπλισμό.

«Όπως και τα άλλα εφημερεύοντα νοσοκομεία, δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στην πρόκληση μιας υγειονομικής κρίσης, αφού ο αριθμός του υγειονομικού προσωπικού έχει εξαϋλωθεί» υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Περιγράφοντας τη «γύμνια» του συστήματος υγείας, ο κ. Γιαννάκος εξηγεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του, τα τρία νοσοκομεία αναφοράς διαθέτουν ελάχιστες κλίνες αρνητικής πίεσης (τρεις το Αττικό, τέσσερις το ΑΧΕΠΑ και οκτώ το «Σωτηρία»), ενώ στο ΑΧΕΠΑ δεν υπάρχει ξεχωριστή είσοδος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που επικαλείται ο κ. Γιαννάκος είναι ότι στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης το «αποδυτήριο των τραυματιοφορέων που δεν κλείνει καλά καλά η πόρτα» έχει μετατραπεί σε δωμάτιο για τον κορονοϊό! «Η πόρτα είναι στον διάδρομο της Παθολογικής Κλινικής μαζί με 57 άλλους ασθενείς» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Εξειδίκευση

Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, ανοίγει την Κερκόπορτα στον φονικό ιό, καθώς, αν εμφανιστεί κρούσμα «στα επείγοντα, όπως για παράδειγμα στα νοσοκομεία των νησιών, από την ανεξέλεγκτη είσοδο προσφύγων και μεταναστών», υπάρχουν αμφιβολίες για τον βαθμό επάρκειας προσωπικού με εξειδίκευση.

Όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ βασίζονται σε έγγραφα των σωματείων και επισημαίνει ότι για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να προβεί σε 2.000 προσλήψεις με κριτήρια ΑΣΕΠ ως κατεπείγουσες. Ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των νοσοκομειακών υποστηρίζει ότι, εξαιτίας της συρρίκνωσης του προσωπικού, οι εργαζόμενοι στα νησιά «δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν σήμερα την αυξημένη ζήτηση σε υπηρεσίες, λόγω των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων και της νοσηρότητας που υπάρχει από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης».

Σοκ! Δεν έχουν ελεγχθεί ακόμα όλοι οι επιβάτες στο καταραμένο πλοίο

Τουλάχιστον άλλα 99 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό Covid-19 καταγράφηκαν χθες ανάμεσα στους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου που βρίσκεται σε καραντίνα στην Ιαπωνία, ανοιχτά της Γιοκοχάμα.

Μάλιστα, μέχρι τη στιγμή που βγήκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, οι 70 από τους 99 νέους ασθενείς δεν είχαν εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα της ασθένειας. Την ώρα που ο συνολικός αριθμός των επιβατών οι οποίοι έχουν νοσήσει από τον Covid-19 έφτασε τους 454, ο Ελληνοαμερικανός Μάθιου Σμιθ, που είναι εγκλωβισμένος στο «Diamond Princess» μαζί με τη σύζυγό του, αποκάλυψε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η γυναίκα του έχουν ελεγχθεί ακόμα για τον κορονοϊό.

Αρνητικά τα δείγματα των δύο Κινέζων στο Θριάσιο

Έληξε ο συναγερμός που είχε σημάνει στις υγειονομικές υπηρεσίες για την περίπτωση των δύο νεαρών γυναικών από την Κίνα οι οποίες εισήχθησαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο της Ελευσίνας με συμπτώματα ύποπτα για κορονοϊό.

Οι δύο Κινέζες έφτασαν στη χώρα μας από τη Σιγκαπούρη και το βράδυ της Κυριακής επισκέφθηκαν αρχικά με δική τους πρωτοβουλία ιδιωτική κλινική της Αθήνας, λόγω αδιαθεσίας και πυρετού.

Οι γιατροί που τις εξέτασαν έκριναν ότι θα έπρεπε να ενημερωθούν οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές κι έτσι με την καθοδήγηση του ΕΟΔΥ οι δύο αλλοδαπές μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Θριάσιο, όπου εισήχθησαν σε θάλαμο της πνευμονολογικής κλινικής. Το Θριάσιο Νοσοκομείο έχει οριστεί ως εκείνο που θα αντιμετωπίζει περιπτώσεις οι οποίες θεωρούνται ύποπτες για κορονοϊό, όταν το Αττικόν όταν δεν εφημερεύει.

Ύστερα από τις απαραίτητες εξετάσεις, δείγματα από τις δύο νεαρές εστάλησαν χθες το πρωί στο Ινστιτούτο Παστέρ για περαιτέρω εξέταση. Αργότερα, όταν βγήκαν τα αποτελέσματα, έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ ότι τα δείγματα που εξετάστηκαν για κορονοϊό ήταν αρνητικά.

Εξαρχής οι αρμόδιες υπηρεσίες χαρακτήριζαν «χαμηλής υποψίας» για κορονοϊό την περίπτωση των δύο γυναικών, ωστόσο το γεγονός ότι προήλθαν από τη Σιγκαπούρη, που είναι δεύτερη στη λίστα των χωρών με τα περισσότερα κρούσματα μετά την Κίνα, ήταν αρκετό για να σημάνει συναγερμός.

Παραδοσιακά μαντζούνια made in China κατά του ιού

Στην παραδοσιακή ιατρική έφτασαν να στραφούν οι Κινέζοι επιστήμονες για να βρουν θεραπεία για την επιδημία του κορονοϊού Covid-19. Ενώ αναζητούν απεγνωσμένα θεραπεία ακόμη και σε φάρμακα για την αντιμετώπιση του ιού HIV ή του ιού Εμπολα, ξεκίνησαν εκτεταμένη έρευνα για βότανο που χρησιμοποιούνταν ως παραδοσιακή θεραπεία πριν από 2.000 χρόνια.

Οι γιατροί «είδαν κάποια αποτελέσματα» χρησιμοποιώντας βότανα της κινεζικής παραδοσιακής ιατρικής, δήλωσε στο Bloomberg ο νέος επικεφαλής των υγειονομικών Αρχών της επαρχίας Χουπέι, Γανγκ Χέσενγκ. Όπως επισημαίνει η «Daily Mail», η δήλωσή του είναι ενδεικτική της τακτικής που ακολουθούν οι γιατροί της Ουχάν, που είναι το επίκεντρο της επιδημίας του κορονοϊού. Για να βελτιώσουν την υγεία όσων έχουν μολυνθεί, συνδυάζουν σύγχρονα φάρμακα και παραδοσιακά βότανα.

Την ίδια ώρα, τρεις μεγάλης έκτασης κλινικές δοκιμές είναι σε εξέλιξη στην Κίνα με στόχο την ανακάλυψη θεραπείας ή εμβολίου που θα προστατεύει από τον Covid-19. Οι δύο πρώτες έχουν επικεντρωθεί σε φάρμακα που χρησιμοποιούνται ήδη κατά του ιού HIV και του ιού Εμπολα.

Η τρίτη αφορά φυτικό φάρμακο που χρησιμοποιούνταν πριν από 2.000 χρόνια για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων και οι ερευνητές θέλουν να διαπιστώσουν αν είναι αποτελεσματικό και εναντίον του κορονοϊού. Στα κινεζικά το αποκαλούν «σουάν-γκχουάνγκ-λιάν» και προέρχεται από αποξηραμένα φύλλα του θάμνου Lian Qiao, που αποτελεί κινεζικό τύπο της φορσύθιας.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Πρεμιέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών για το εταιρικό ομόλογο του ΟΠΑΠ

Με την ψήφο εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας,  ξεκίνησε, την Πέμπτη 29...

Δωρεάν σεμινάριο από το Μαζί για το Παιδί «Οριοθέτηση στην οικογενειακή ζωή»

Το Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς, παιδιά και εφήβους του Μαζί για...

Χαμός στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά για τον βουλευτή της ΝΔ Ιωάννη Μελά και το «κατάστημα» ακολασίας

Από τον Βασίλη Τζήμτσο Νέες αποκαλύψεις ήρθαν την περασμένη Δευτέρα στο φως...

Αδιανόητη τραγωδία! Αλεξίπτωτο «φονιάς» στη Ρόδο για δυο αδελφάκια

Το πιο φρικτό χτύπημα επέφερε η μοίρα σε μια οικογένεια Βρετανών...

Ο Έλληνας 007 της CIA Μαρκ Πολυμερόπουλος και η ασθένεια των πρακτόρων

Το «σύνδρομο της Μόσχας» και ο αόρατος πόλεμος Ελληνικής καταγωγής αξιωματούχος της...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Ζάππειο χάνει την Αίγλη του! Οι μέρες και οι νύχτες δόξας επί εποχής Κοντομηνά ανήκουν πλέον στο παρελθόν

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020: Η Αίγλη Ζαππείου, το ιστορικό στέκι της Αθήνας, περνάει σε νέα εποχή, καθώς σταματάει η λειτουργία της με την παράδοση του...

«Άγριες μέλισσες»: Το σχέδιο απόδρασης και η… μονομαχία με τον Βόσκαρη

Επιστροφές... καταστροφές στις «Άγριες μέλισσες». Οι εξελίξεις στα επεισόδια της επόμενης εβδομάδας είναι για μια ακόμη φορά καταιγιστικές: μυστικά αποκαλύπτονται, σχέδια καταστρώνονται και οι...

Η Σίλια Κατραλή από τις «Άγριες μέλισσες» πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ της «Ελεύθερο κάμπινγκ» (video)

Η Γαλλίδα υπηρέτρια της Ανέτ στις «Άγριες μέλισσες» είναι μια πολλά υποσχόμενη Ελληνίδα τραγουδοποιός. Η Σίλια Κατραλή, όπως είναι το όνομά της, κυκλοφόρησε πρόσφατα το...

Η Έλλη Τρίγγου έπεσε για… ύπνο στο Φεστιβάλ των Καννών! Μαζί της ο πρώην της Αργύρης Πανταζάρας

Η Έλλη Τρίγγου πήγε στο Φεστιβάλ των Καννών και... την πήρε ο ύπνος!!! Απόδειξη; Ενα «κλικ» που δημοσίευσε στα προσωπικά του social media ο...

Ο δημοφιλής τραγουδιστής Σταμάτης Γονίδης έγραψε γράμμα σαν προσευχή στον Ιησού

Ένα γράμμα σαν προσευχή με παραλήπτη τον Ιησού Χριστό έγραψε ο Σταμάτης Γονίδης, σύμφωνα με την εφημερίδα Espresso και τον Ηλία Μαραβέγια, λίγο πριν...

Ο Μανώλης Σφακάκης στο ΟΠΑΠ GAME Time: «Αν σκοράρει ο Παναθηναϊκός θα κερδίσει στη Λαμία»

Τι λέει για τις μάχες σε Premier League, Bundesliga και Serie A Με πλούσια αθλητική δραστηριότητα σε όλη την Ευρώπη ρίχνει την αυλαία ο Οκτώβριος....

Ζώδια: Προβλέψεις Παρασκευής 30 Οκτωβρίου

ΚΡΙΟΣ: Φροντίστε να αναγνωρίσετε τα σωστά άτομα μέσα από το φιλικό σας περιβάλλον και προσπαθήστε να αξιοποιήσετε τις επαφές και τις βοήθειες που μπορούν...

Ο Χάρης Βαρθακούρης για την διακοπή της συνεργασίας της Αντελίνας με τον Alpha: «Είναι ελεύθερη να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να έχει έναν μπαμπούλα...

Ο Χάρης Βαρθακούρης έκανε δηλώσεις στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου «Ευτυχείτε», αναφορικά με την πρόσφατη διακοπή της συνεργασίας της Αντελίνας Βαρθακούρη από τον Alpha,...

Τι συνδέει τη Ρασέλ με τον Σάκη Τανιμανίδη; (video)

Ο Νίκος Γεωργιάδης στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου «Ευτυχείτε» προχώρησε σε μια αποκλειστική συνέντευξη με την μητέρα της Ρασέλ. Η γνωστή διαγωνιζόμενη του γνωστού reality...