Σάββατο 28|03|2020

«Γυμνοί» στον κορονοϊό οι Έλληνες

Με μια δημόσια επιστολή «βόμβα», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον η χώρα μας, και ιδιαίτερα οι υγειονομικές της υποδομές, είναι θωρακισμένες απέναντι στον κορονοϊό.

Σύμφωνα με την επιστολή που συνέταξε ο Μιχάλης Γιαννάκος, τα νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού στην Αττική (Αττικόν, «Σωτηρία», Θριάσιο) και το ΑΧΕΠΑ για τη Μακεδονία δεν έχουν την ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν περιστατικά, λόγω ανεπάρκειας σε προσωπικό και εξοπλισμό.

«Όπως και τα άλλα εφημερεύοντα νοσοκομεία, δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στην πρόκληση μιας υγειονομικής κρίσης, αφού ο αριθμός του υγειονομικού προσωπικού έχει εξαϋλωθεί» υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Περιγράφοντας τη «γύμνια» του συστήματος υγείας, ο κ. Γιαννάκος εξηγεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του, τα τρία νοσοκομεία αναφοράς διαθέτουν ελάχιστες κλίνες αρνητικής πίεσης (τρεις το Αττικό, τέσσερις το ΑΧΕΠΑ και οκτώ το «Σωτηρία»), ενώ στο ΑΧΕΠΑ δεν υπάρχει ξεχωριστή είσοδος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που επικαλείται ο κ. Γιαννάκος είναι ότι στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης το «αποδυτήριο των τραυματιοφορέων που δεν κλείνει καλά καλά η πόρτα» έχει μετατραπεί σε δωμάτιο για τον κορονοϊό! «Η πόρτα είναι στον διάδρομο της Παθολογικής Κλινικής μαζί με 57 άλλους ασθενείς» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Εξειδίκευση

Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, ανοίγει την Κερκόπορτα στον φονικό ιό, καθώς, αν εμφανιστεί κρούσμα «στα επείγοντα, όπως για παράδειγμα στα νοσοκομεία των νησιών, από την ανεξέλεγκτη είσοδο προσφύγων και μεταναστών», υπάρχουν αμφιβολίες για τον βαθμό επάρκειας προσωπικού με εξειδίκευση.

Όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ βασίζονται σε έγγραφα των σωματείων και επισημαίνει ότι για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να προβεί σε 2.000 προσλήψεις με κριτήρια ΑΣΕΠ ως κατεπείγουσες. Ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των νοσοκομειακών υποστηρίζει ότι, εξαιτίας της συρρίκνωσης του προσωπικού, οι εργαζόμενοι στα νησιά «δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν σήμερα την αυξημένη ζήτηση σε υπηρεσίες, λόγω των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων και της νοσηρότητας που υπάρχει από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης».

Σοκ! Δεν έχουν ελεγχθεί ακόμα όλοι οι επιβάτες στο καταραμένο πλοίο

Τουλάχιστον άλλα 99 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό Covid-19 καταγράφηκαν χθες ανάμεσα στους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου που βρίσκεται σε καραντίνα στην Ιαπωνία, ανοιχτά της Γιοκοχάμα.

Μάλιστα, μέχρι τη στιγμή που βγήκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, οι 70 από τους 99 νέους ασθενείς δεν είχαν εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα της ασθένειας. Την ώρα που ο συνολικός αριθμός των επιβατών οι οποίοι έχουν νοσήσει από τον Covid-19 έφτασε τους 454, ο Ελληνοαμερικανός Μάθιου Σμιθ, που είναι εγκλωβισμένος στο «Diamond Princess» μαζί με τη σύζυγό του, αποκάλυψε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η γυναίκα του έχουν ελεγχθεί ακόμα για τον κορονοϊό.

Αρνητικά τα δείγματα των δύο Κινέζων στο Θριάσιο

Έληξε ο συναγερμός που είχε σημάνει στις υγειονομικές υπηρεσίες για την περίπτωση των δύο νεαρών γυναικών από την Κίνα οι οποίες εισήχθησαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο της Ελευσίνας με συμπτώματα ύποπτα για κορονοϊό.

Οι δύο Κινέζες έφτασαν στη χώρα μας από τη Σιγκαπούρη και το βράδυ της Κυριακής επισκέφθηκαν αρχικά με δική τους πρωτοβουλία ιδιωτική κλινική της Αθήνας, λόγω αδιαθεσίας και πυρετού.

Οι γιατροί που τις εξέτασαν έκριναν ότι θα έπρεπε να ενημερωθούν οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές κι έτσι με την καθοδήγηση του ΕΟΔΥ οι δύο αλλοδαπές μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Θριάσιο, όπου εισήχθησαν σε θάλαμο της πνευμονολογικής κλινικής. Το Θριάσιο Νοσοκομείο έχει οριστεί ως εκείνο που θα αντιμετωπίζει περιπτώσεις οι οποίες θεωρούνται ύποπτες για κορονοϊό, όταν το Αττικόν όταν δεν εφημερεύει.

Ύστερα από τις απαραίτητες εξετάσεις, δείγματα από τις δύο νεαρές εστάλησαν χθες το πρωί στο Ινστιτούτο Παστέρ για περαιτέρω εξέταση. Αργότερα, όταν βγήκαν τα αποτελέσματα, έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ ότι τα δείγματα που εξετάστηκαν για κορονοϊό ήταν αρνητικά.

Εξαρχής οι αρμόδιες υπηρεσίες χαρακτήριζαν «χαμηλής υποψίας» για κορονοϊό την περίπτωση των δύο γυναικών, ωστόσο το γεγονός ότι προήλθαν από τη Σιγκαπούρη, που είναι δεύτερη στη λίστα των χωρών με τα περισσότερα κρούσματα μετά την Κίνα, ήταν αρκετό για να σημάνει συναγερμός.

Παραδοσιακά μαντζούνια made in China κατά του ιού

Στην παραδοσιακή ιατρική έφτασαν να στραφούν οι Κινέζοι επιστήμονες για να βρουν θεραπεία για την επιδημία του κορονοϊού Covid-19. Ενώ αναζητούν απεγνωσμένα θεραπεία ακόμη και σε φάρμακα για την αντιμετώπιση του ιού HIV ή του ιού Εμπολα, ξεκίνησαν εκτεταμένη έρευνα για βότανο που χρησιμοποιούνταν ως παραδοσιακή θεραπεία πριν από 2.000 χρόνια.

Οι γιατροί «είδαν κάποια αποτελέσματα» χρησιμοποιώντας βότανα της κινεζικής παραδοσιακής ιατρικής, δήλωσε στο Bloomberg ο νέος επικεφαλής των υγειονομικών Αρχών της επαρχίας Χουπέι, Γανγκ Χέσενγκ. Όπως επισημαίνει η «Daily Mail», η δήλωσή του είναι ενδεικτική της τακτικής που ακολουθούν οι γιατροί της Ουχάν, που είναι το επίκεντρο της επιδημίας του κορονοϊού. Για να βελτιώσουν την υγεία όσων έχουν μολυνθεί, συνδυάζουν σύγχρονα φάρμακα και παραδοσιακά βότανα.

Την ίδια ώρα, τρεις μεγάλης έκτασης κλινικές δοκιμές είναι σε εξέλιξη στην Κίνα με στόχο την ανακάλυψη θεραπείας ή εμβολίου που θα προστατεύει από τον Covid-19. Οι δύο πρώτες έχουν επικεντρωθεί σε φάρμακα που χρησιμοποιούνται ήδη κατά του ιού HIV και του ιού Εμπολα.

Η τρίτη αφορά φυτικό φάρμακο που χρησιμοποιούνταν πριν από 2.000 χρόνια για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων και οι ερευνητές θέλουν να διαπιστώσουν αν είναι αποτελεσματικό και εναντίον του κορονοϊού. Στα κινεζικά το αποκαλούν «σουάν-γκχουάνγκ-λιάν» και προέρχεται από αποξηραμένα φύλλα του θάμνου Lian Qiao, που αποτελεί κινεζικό τύπο της φορσύθιας.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

image

Stella von Schöneberg: Η Ελληνίδα «Lady Gaga» της Γερμανίας (video)

...
image

Ποια εταιρία θα αναλάβει να «μοιράσει» τα 11.000.000€ που θα δοθούν στα κανάλια για διαφήμιση

...
image

Τα ζώδια σήμερα Σάββατο 28 Μαρτίου

...
image

Η απάντηση της συντρόφου του που έκανε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο «έξαλλο» και έριξε το instagram (video)

...
image

«Λουκέτο» σε Sport24 103.3 και Legend 88.6

...
image

Ο Στέλιος Ρόκκος βρίσκεται σε καραντίνα στην Λήμνο (video)

...
image

Η Κατερίνα Παπουτσάκη φωτογραφίζει τις αγκαλιές της καραντίνας

...
image

Επικό τρολ! Οδηγός λέει σε αστυνομικό ότι έχει κορωνοϊό κι αυτός το βάζει στα πόδια (video)

...
image

Γιαγιά κλώτησε τύπο που δεν τήρησε τα μέτρα απόστασης στο σούπερ μάρκετ (video)

...
image

Η Ελεονώρα Μελέτη υπενθυμίζει στις ευπαθείς ομάδες να μην ξεχνούν το «ασπίδα» τους

...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα έξυπνα tips που θα κάνουν τα νύχια σας να λάμπουν και πάλι

Είναι γεγονός ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο και για να την αντιμετωπίσουμε πρέπει να μείνουμε σπίτι μας! Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα παραμελήσουμε...

Πώς να αφαιρέσετε το ημιμόνιμο μανικιούρ μόνες σας στο σπίτι χωρίς να καταστρέψετε τα νύχια σας

To ημιμόνιμο μανικιούρ είναι η επιλογή πολλών γυναικών αφού προσφέρει διάρκεια στο αποτέλεσμα. Τώρα όμως που η οδηγία είναι σαφής «Κλείνουμε την πόρτα στον κορωνοϊο...

Το στυλ δεν έχει εποχή

H Αλεξάνδρα Κατσαΐτη βρέθηκε στην Αράχοβα για event που πραγματοποιήθηκε στο κατάστημα «LOUSSO» με θέμα το resort στυλ και το everyday look & styling. Πρωταγωνιστές...

H Φιλάνθη Μπογέα σχεδιάζει νυφικά για νεράιδες που κάνουν παρέα με λιβελούλες

Μέσα από την αυτογνωσία και τη συνεχή εξέλιξη της δημιουργεί νυφικά ανάλαφρα, θηλυκά και αέρινα για υπάρξεις αιθέριες, για γυναίκες που θέλουν να ζήσουν...

Mόνο με αυτό το πολύ οικονομικό προϊον θα σώσεις τα ταλαιπωρημένα μαλλιά σου

Υπάρχουν μερικά μαλλιά τα οποία χρειάζονται «πρώτες βοήθειες» και αυτά μπορεί να είναι και τα δικά σου. Το φλερτ τους με την καταστροφή, ξεκινάει...

Xρειάζεσαι ένα και μοναδικό αξεσουάρ μαλλιών για να είσαι στη μόδα τώρα

Μάλλον τα θυμάσαι, γιατί το έχεις ξαναφορέσει στα 90s. Το scrunchies είναι τα λαστιχάκια για τα μαλλιά που διαθέτουν αρκετό ύφασμα και έχουν όγκο...

Αυτά είναι τα παπούτσια στα οποία πρέπει να επενδύσεις φέτος το καλοκαίρι

Ας είμαστε ειλικρινείς: τα σανδάλια με επιρροές από την αρχαία Ελλάδα είναι κλασσικά. Η έμπνευση είναι διαχρονική και βλέπουμε κάθε χρόνο σανδάλια τύπου ancient...

Πόσες τρίχες θεωρείται φυσιολογικό να χάνεις κάθε μέρα;

H τριχόπτωση είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Μπορεί οι άνδρες να έχουν γονιδιακή τάση για να αποκτήσουν...