Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Η κόρη της Κιμ Καρντάσιαν και του Γουέστ κερδίζει 28.000 ευρώ για...

Η 10χρονη Νορθ Γουέστ, που στο πλευρό του διάσημου...

«Akis’ Food Tour»: Κόνιτσα, Ζαγοροχώρια, Μαστοροχώρια

Το γαστρονομικό οδοιπορικό του Άκη Πετρετζίκη συνεχίζεται με ένα...

Αira Αdomaityte: Η όμορφη Λιθουανή έφυγε από τον Αγιο Δομίνικο μία εβδομάδα...

Το πιο sexy κορίτσι του φετινού «Survivor» έφτασε στην...

Κουρεία από καρτ ποστάλ

Τα retro μπαρμπέρικα της Αθήνας που ξεπήδησαν από ασπρόμαυρη ταινία.

Ακονισμένες φαλτσέτες, κοκάλινες τσατσάρες, γυάλινα μπουκαλάκια με ψεκαστήρα για την κολόνια, ξύλινα βουρτσάκια με φυσική τρίχα για το ξύρισμα και βαρύ άρωμα μπριγιαντίνης που «μπολιάζει» την καρδιά και το μυαλό.

Επειτα από δεκαετίες αποχής και «στέρησης» των καλλωπιστικών τους δικαιωμάτων, οι άνδρες ορθώνουν το ανάστημά τους και επιστρέφουν ξανά σε μία από τις παλαιότερες και πιο αγαπημένες συνήθειές τους. Στα παραδοσιακά κουρεία!

Μοντέρνα barber shops με vintage αισθητική και ρετρό υπηρεσίες έχουν ξεφυτρώσει σε κάθε γωνιά της Αθήνας και θυμίζουν τις παλιές καλές εποχές, όταν η επίσκεψη για κούρεμα δεν ήταν αγγαρεία και υπόθεση ρουτίνας, αλλά ιεροτελεστία και καθαρά ανδρικό προνόμιο.

Στη μικρή στοά Θεοφυλάτου, ακριβώς απέναντι από το Χρηματιστήριο Αθηνών, στην οδό Σοφοκλέους, στεγάζεται το απόλυτο classic barber shop της πρωτεύουσας. Η είσοδος στο Εν Αθήναις 1928 μοιάζει με ταξίδι στον χρόνο, όπως και η γλυκιά αναμονή στον καναπέ της «γιαγιάς», με θέα μια ξύλινη βιτρίνα γεμάτη σπάνια και συλλεκτικά αντικείμενα περασμένων δεκαετιών, που φέρνει στον νου τα αυθεντικά μπαρμπέρικα της Αμερικής του Μεσοπολέμου.

Καθισμένος στην αυθεντική, δερμάτινη American barber chair του 1931 που δεσπόζει στο μαγαζί, με τη φαλτσέτα στο χέρι και τους σουινγκάτους ήχους του Benny Goodman να ξεπηδούν από το ραδιόφωνο, ο 35χρονος Βασίλης Μοναστηρλής μας υποδέχεται στο κουρείο του, ξεκινάει τα περίτεχνα ψαλιδίσματα και ανοίγει την καρδιά του.

«Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια τα vintage αισθητικής κουρεία έχουν γίνει της μόδας και ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Προσωπικά δεν άνοιξα το Εν Αθήναις 1928 λόγω μόδας, αλλά επειδή αγαπώ πραγματικά το επάγγελμά μου και ήθελα να δημιουργήσω ένα αυθεντικό κουρείο για άνδρες, στο οποίο θα μπορούσα να στεγάσω και τη συλλογή μου, που αποτελείται από δεκάδες παλιά αντικείμενα. Οι πελάτες μου είναι ηλικίας από 20 έως 40 ετών και οι περισσότεροι ζητούν εξειδικευμένα κουρέματα, που παραπέμπουν στις δεκαετίες ’30, ’40 και ’50, ολοκληρωμένη περιποίηση γενειάδας, αλλά και παραδοσιακό ξύρισμα με φαλτσέτα».

Λένε πως η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. Και στην περίπτωση του Εν Αθήναις 1928 η σοφή λαϊκή ρήση επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αλλωστε το κουρείο του Βασίλη δεν προσφέρει μόνο εξαιρετικές υπηρεσίες, αλλά είναι γεμάτο μικρούς θησαυρούς, που μαγνητίζουν το βλέμμα και ταξιδεύουν το μυαλό.

«Ξεκίνησα να δημιουργώ τη συλλογή μου πριν από περίπου έξι χρόνια και πλέον έχω στην κατοχή μου πολλά σπάνια και αχρησιμοποίητα αντικείμενα, που είναι μέσα στις αυθεντικές τους συσκευασίες και περιέχουν τις οδηγίες χρήσης αλλά και τις εγγυήσεις. Ενα από αυτά είναι το ποδήλατο-κινητό κουρείο, που βρίσκεται στην είσοδο του μαγαζιού.

Πρόκειται για μοναδικό κομμάτι από την Ιταλία. Με αυτό, στις αρχές του αιώνα, οι παλιοί κουρείς γυρίζανε από χωριό σε χωριό και από πλατεία σε πλατεία για να κουρέψουν τους πελάτες τους. Ενα από τα πιο παλιά αντικείμενα είναι η συσκευή μπουκλαρίσματος των μαλλιών που είναι κατασκευασμένη από μπρούντζο και δουλεύει με αέριο. Είναι αμερικανικής κατασκευής, του 1880.

Επίσης, πολύ σπάνια είναι και η φορητή συσκευή μασάζ για τα χέρια, το πρόσωπο και το κεφάλι που και αυτή είναι αμερικανική, του 1952. Στη συλλογή του μαγαζιού υπάρχουν μηχανήματα ακονίσματος ξυραφιών ξυρίσματος από τις αρχές του περασμένου αιώνα, αυθεντικά σετ ξυρίσματος που χρονολογούνται από το 1890 μέχρι το 1900, το πρώτο πιστολάκι χειρός του 1955 (μέχρι τότε υπήρχαν στεγνωτήρες μαλλιών με ανεμιστήρα), ένα σετ που αποτελείται από μπρούντζινη βούρτσα και πινέλο για σιδέρωμα μυστακίου, πέτρες ακονίσματος φαλτσετών, συσκευή αποτρίχωσης με ηλεκτρόδια και η πρώτη συσκευασία για περμανάντ με τα μπικουτί στο κουτί, του 1905».

Vintage αισθητική σε μια γειτονιά του Αγ.Ελευθέριου

Το 2001 και έπειτα από πολλά χρόνια στο επάγγελμα, ο Νίκος Φερεντίνος και ο Γιώργος Αθανασόπουλος αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν το Los Barberos, ένα ξεχωριστό κουρείο που στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό στον Αγιο Ελευθέριο. «Προσπαθήσαμε να παντρέψουμε το σύγχρονο με το παλιό και την εμπειρία μας με τη φρεσκάδα και την όρεξη για δημιουργία» αναφέρουν οι ίδιοι και προσθέτουν:

«Το κουρείο ήταν πάντα ένας καθαρά ανδρικός χώρος. Για τον λόγο αυτό δεν κινηθήκαμε στις στιλιστικές προσταγές της μόδας. Αντίθετα, επιλέξαμε και διακοσμήσαμε τον χώρο με κάποια κλασικά αντικείμενα, όπως η παλιά ξύλινη πόρτα, το λευκό μάρμαρο, τα παλαιού τύπου κάδρα και κάποια συλλεκτικά εργαλεία κομμωτικής που δημιουργούν μια μοναδική εικόνα. Οι καρέκλες είναι από παλιό κουρείο, μοντέλα του 1955, που και αυτές κουβαλούν τη δική τους ιστορία και αύρα. Εμείς είμαστε οι τέταρτοι ιδιοκτήτες. Από την άλλη, εδώ υπάρχει και το σύγχρονο στοιχείο, όπως, για παράδειγμα, τα tablets που παρέχουμε στους πελάτες που περιμένουν τη σειρά τους στην αναμονή».

Το Los Barberos είναι ένα κουρείο που «βγάζει» μια εκλεκτική vintage αισθητική που, όπως φαίνεται, αρέσει στους πελάτες. Για τον λόγο αυτό, οι δύο ιδιοκτήτες σκέφτονται να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο το μαγαζί τους και να εντάξουν σε αυτό μια σειρά από ακόμη περισσότερες υπηρεσίες, αποκλειστικά για άνδρες.

«Το καλύτερο κούρεμα έγκειται στην καλή περιγραφή του πελάτη και τη σωστή αντίληψη του κουρέα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν επανέλθει στη μόδα τα “καθαρά” κουρέματα των δεκαετιών ’30, ’40 και ’50. Μία από τις υπηρεσίες που προσφέρουμε είναι η παλιά μέθοδος αποτρίχωσης με κλωστή, με την οποία βγάζουμε τις τρίχες από τη ρίζα, μία μία. Επιπλέον, κάνουμε ολοκληρωμένη περιποίηση γενειάδας και κλασικό ξύρισμα με φαλτσέτα, κάτι που το ζητούν πολλοί πελάτες. Ο κόσμος που μας επισκέπτεται είναι κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης. Εδώ μέσα όλοι αντιμετωπίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Τους σεβόμαστε και τους παρέχουμε τις υπηρεσίες μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Οι αδελφοί ψαλιδοχέρηδες του Πειραιά

Τα αδέρφια Παναγιώτης και Γιώργος Σταθάκος ξεκίνησαν την επαγγελματική τους πορεία πριν από περίπου μία δεκαετία και μάλιστα είχαν το δικό τους κουρείο, που δεν διέφερε όμως σε τίποτα από τα υπόλοιπα κοινά κομμωτήρια. Ωστόσο, πριν από δύο χρόνια, βλέποντας πως ο κόσμος νοσταλγούσε τα κλασικά και διαχρονικά κουρεία, αποφάσισαν να ανοίξουν το Barber Stories στον Πειραιά και είδαν την πελατεία τους να αυξάνεται κατά 200%!

«Ξεκινήσαμε το 2001 σε ένα απλό κουρείο και πριν από δυο χρόνια φτιάξαμε αυτό το μαγαζί. Θέλαμε να ανοίξουμε ένα ξεχωριστό κουρείο βρετανικού στιλ, επειδή βλέπαμε πως πλέον όλα τα μαγαζιά ήταν λίγο πολύ ίδια, τόσο σε θέμα διακόσμησης όσο και σε παροχή υπηρεσιών. Κούρεμα, λίγο ζελέ και τέλος! Εδώ τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Ο κόσμος έχει εκτιμήσει πολύ την προσπάθεια και μας στηρίζει από την πρώτη στιγμή. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η πελατεία έχει αυξηθεί κατά 200%!». Σύμφωνα με τα αδέρφια Σταθάκου, πολλοί από τους πελάτες του Barber Stories είναι εφοπλιστές, βουλευτές, επιχειρηματίες, δήμαρχοι και πάρα πολλοί αθλητές! Ωστόσο, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, οι περισσότεροι είναι απλοί καθημερινοί άνθρωποι, που ασφαλώς τυγχάνουν της ίδιας περιποίησης με τους επωνύμους.

«Εκτός από τη διακόσμηση, που φυσικά προσελκύει πελάτες, ο κόσμος έρχεται και για τη φιλοξενία που προσφέρουμε. Κατά τη διάρκεια της αναμονής ο πελάτης μπορεί να απολαύσει καφέ, τσάι ή ποτό. Προσφέρουμε παραδοσιακό αγγλικό ξύρισμα με φαλτσέτα, κουρέματα όλων των ειδών, μασάζ στον αυχένα, καθαρισμό προσώπου, ενώ στο μέλλον σκεφτόμαστε να εντάξουμε και υπηρεσίες μανικιούρ. Επίσης έχουμε δική μας σειρά με αρώματα και εισάγουμε από την Αμερική διάφορα προϊόντα, που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ – Φωτ.: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΣΙΑΣ

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...