Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, 2024

Χάρης Χιώτης: «Με έπιασαν χειροπόδαρα και με έβγαλαν έξω από το θέατρο»

Ο Χάρης Χιώτης παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωίαν...

Σε ποιες περιοχές αναμένονται ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Προ των πυλών βρίσκεται το νέο κύμα κακοκαιρίας, με...

«Εκρηξη» της Μαρίας Καρυστιανού, που ζητάει απαντήσεις για την έκρηξη κατά τη...

Πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και όσων αποκρύπτουν την...

Η Σοφία και η Μαίρη Κιοσκέρογλου υπηρετούν με συνέπεια την παράδοση και...

Η Σοφία και Μαίρη Κιοσκέρογλου είναι δύο νέα, όμορφα...

Hotels «μινιατούρες»

Μικρά ξενοδοχεία στη Μεσόγειο με μεγάλες όμως δόσεις αισθητικής, σε τοπία που μαγεύουν και μαγνητίζουν τον κάθε επισκέπτη.


Μικρά ξενοδοχεία στη Μεσόγειο με ιδιαίτερο χαρακτήρα που ξεχωρίζουν για την αισθητική των χώρων τους και για την πινελιά που προσθέτουν οι ιδιοκτήτες τους, που κάνει τη φιλοξενία υπόθεση πιο προσωπική και συνάμα πιο ζεστή. Ευλογημένοι τόποι, όπου η φύση οργιάζει, χαρίζοντας μοναδικά τοπία και τις καλύτερες πρώτες ύλες για γαστρονομικούς μαραθωνίους.


Ολη η ευρύτερη περιοχή του Perigeux στη Γαλλία αποτελεί μοναδικό κομμάτι ευρωπαϊκής εξοχής, που προσφέρει άφθονες γευστικές απολαύσεις, από παραγωγή τυριών, τρούφας, προϊόντα πάπιας και χήνας έως καρύδια και βεβαίως υπέροχα κρασιά. Υπαίθριες αγορές, οι οποίες αποτελούν την ψυχή των χωριών, όπου οι ντόπιοι συναντιούνται για τα «ιεροτελεστικά» τους ψώνια και για το καθημερινό κουτσομπολιό. Το φαγητό είναι σπουδαία υπόθεση εδώ, έχει να κάνει με την παράδοση, είναι στο αίμα των ανθρώπων. Η γαστρονομία είναι απλή και βγαίνει αβίαστα σε ένα καταπράσινο σκηνικό με κάστρα, ρυάκια, ποτάμια, γραφικές πλατείες που θυμίζουν παραμύθι.


Τα καταλύματα πολλά στα διάφορα χωριά της Dordogne και του Perigord, εμείς επισκεφτήκαμε το «La Maison de Marquay» στην ομώνυμη μικρή πόλη Marquay.


Δεν είναι ακριβώς ξενοδοχείο, ούτε όμως και σπίτι.
Βρίσκεται στο βόρειο Perigueux, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο όπου κατέληξαν οι ιδιοκτήτες του έχοντας ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και δημιούργησαν αυτόν τον μικρό πανέμορφο ξενώνα, που ξεχωρίζει για το ραφινάτο γούστο του στον εσωτερικό χώρο, αλλά και για το υπέροχο φαγητό που προσφέρεται στο εστιατόριό του. Από τα φρέσκα φρούτα για πρωινό έως και τα φουάγκρα του βραδινού μενού, εδώ θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε καλό γαλλικό φαγητό, δίχως «φρου φρου και αρώματα». Ιδανική επιλογή για ζευγάρια ή καλοφαγάδες, που θέλουν να ανακαλύψουν αντιπροσωπευτικό κομμάτι της γαλλική εξοχής.


Μεταφερόμαστε τώρα στη μαγική Σεβίλλη στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, λίγο πιο μυστηριώδης και ερωτική από τη γαλλική εξοχή, εξίσου πλούσια σε αγαθά που παράγει η δική της γη και υπέροχο κλίμα. Το ξενοδοχείο ονομάζεται «Trasierra» και πρόκειται για παλιό ελαιοτριβείο που μεταμορφώθηκε σε έναν κομψό ξενώνα 400 στρεμμάτων. Βρίσκεται ψηλά στα βουνά Sierra Morena, 80 χιλιόμετρα από την όμορφη Σεβίλλη, μέσα σε ελαιώνες και πορτοκαλιές.


Φανταστείτε ολόλευκους χώρους, αναπαυτικούς καναπέδες με μοντέρνα καλύμματα και μαξιλάρια, ροτόντες δίπλα στην πισίνα, όπου μπορείτε να πάρετε το πρωινό σας. Οι Βρετανοί ιδιοκτήτες του έχουν εγκατασταθεί εδώ και πολλά χρόνια στην Ισπανία και πλέον έχουν ενταχθεί στην επιχείρηση και τα παιδιά τους, τα οποία διδάσκουν γιόγκα, διαλογισμό και οργανώνουν κατά τη διάρκεια του χρόνου διάφορες τέτοιου είδους εκδηλώσεις και σεμινάρια ευεξίας. Το φαγητό είναι τυπικό ισπανικό με εκπληκτικά ισπανικά ζαμπόν, ελιές, τυριά, πιάτα απλά αλλά πεντανόστιμα. Ενημερωθείτε για εκδηλώσεις και happenings στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου www.trasierra.co.uk.


Εντός των συνόρων, στην Τσαγκαράδα του Πηλίου, δεκαπέντε μόλις λεπτά με το αυτοκίνητο από τις παραλίες του Μυλοποτάμου και της Νταμούχαρης, βρίσκεται το ξενοδοχείο-εστιατόριο «The Lost Unicorn», όπου γυρίστηκε το «Mamma Mia». Πρόκειται για ένα ειδυλλιακό μικρό ξενοδοχείο στην όμορφη πλατεία της Αγίας Παρασκευής, δίπλα σε έναν εντυπωσιακό αρχαίο πλάτανο.


Ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους ξενώνες της περιοχής αρχικά για την τοποθεσία του -η πλατεία είναι πολύ γραφική-, αλλά και για το πόσο προσεγμένο είναι από τους ιδιοκτήτες του, ένα ζευγάρι Ελληνοβρετανών. Οι εσωτερικοί του χώροι είναι ζεστοί και άνετοι, γεμάτοι αντίκες, μια ενδιαφέρουσα βιβλιοθήκη, βιβλία παντού κι ένα ωραίο τζάκι. Επίσης προσφέρει έναν όμορφο κήπο, που ασφυκτιά από πολύχρωμα λουλούδια, στον οποίο μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας. Η κουζίνα του εστιατορίου διαφέρει ελαφρώς από τα παραδοσιακά γειτονικά εστιατόρια και τείνει να είναι ελαφρώς πιο δημιουργική.


Οπως και να έχει, το Πήλιο αποτελεί μοναδικό ευρωπαϊκό προορισμό, ένα μέρος το οποίο παντρεύει απόλυτα το βουνό με τη θάλασσα. Υπέροχη αρχιτεκτονική και χωριά που ξεπετιούνται μέσα από ένα σκηνικό με πλούσια βλάστηση, οξιές, βελανιδιές, καστανιές και πλατάνια. Αφεθείτε σε ολοήμερους περιπάτους, τζόκινγκ στις παραλίες ή πεζοπορία στο βουνό. Ακόμη και ένας περίπατος στα καλντερίμια του ανάμεσα στις ολοζώντανες μπουκαμβίλιες που κρέμονται από τα μπαλκόνια, τις κατακόκκινες τριανταφυλλιές, τα αμέτρητα πολύχρωμα παρτέρια σε κάθε αυλή, θα σας αναζωογονήσει.


Στο Πήλιο επισκεφθείτε οπωσδήποτε για φαγητό το Aleka’s House, παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα στην Τσαγκαράδα με υπέροχο κήπο γεμάτο τριανταφυλλιές και πιάτα καθαρά ελληνικά, όπως σπετσοφάι, μοσχαράκι κοκκινιστό, στιφάδο, πεντανόστιμες σαλάτες και δικό του ρακί. Επίσης το Μανώλα, στην Αγία Κυριακή, στο Τρίκερι, οικογενειακή ταβέρνα πάνω στη θάλασσα, που αγναντεύει το πραγματικά γραφικό ψαρολίμανο και όπου θα βρείτε φρέσκο ψάρι και εκπληκτικές καραβίδες. Φημίζεται ακόμη για την κακαβιά του και την καραβιδομακαρονάδα του.


Παραδοσιακή ρεβιθάδα Πηλίου θα γευτείτε στην Κατερίνα, στην πετρόκτιστη πλατεία Λαύκου με τα πελώρια πλατάνια. Θα βρείτε μάλλον από τα καλύτερα λαδερά και μαγειρευτά που έχετε φάει ποτέ, ενώ η ρεβιθάδα μπορεί να ήταν και η νοστιμότερη που έχω δοκιμάσει ποτέ, όπως και οι μελιτζάνες, καθώς και οι σπιτικές πίτες της Κατερίνας. Περιποιημένο περιβάλλον θα βρείτε στον Γευσικράτορα, στην Πορταριά, με ένα μεγάλο τζάκι να δεσπόζει στη μέση της σάλας, καλή λίστα κρασιών και τοπικά πιάτα με ένα σύγχρονο άγγιγμα. Η ταβέρνα-φαινόμενο στο Πήλιο είναι της Αρετής, στον Κατηγιώργη. Πάνω στη θάλασσα σου σερβίρει απίθανες σαλάτες, τοπικά starters και από τις καλύτερες αστακομακαρονάδες και κριθαρότα, σε πραγματικά χαμηλές τιμές.


Editor’s tips


– Η περιοχή της Dordogne Perigord φημίζεται για την τρούφα, την ποικιλία τυριού Rocamadour, τα εξαίσια καρύδια και τα καταπληκτικά πατέ και φουάγκρα. Επισκεφτείτε τις υπαίθριες αγορές και προμηθευτείτε από αποξηραμένα μανιτάρια έως και τοπικά λάδια, κρασιά, πεπαλαιωμένα τυριά και ό,τι άλλο σχετικό μπορεί να βάλει ο νου σας. Ο συγκεκριμένος προορισμός είναι οπωσδήποτε ο παράδεισος των foodies, καθώς και όλων αυτών που αγαπούν την πλούσια γαλλική κουζίνα.


– Η Σεβίλλη είναι γνωστή για το ταμπεραμέντο των ντόπιων, τον χορό sevillana που θυμίζει φλαμένκο, τα εξαιρετικά jamon, που -όπως υποστηρίζουν οι Ισπανοί- είναι κλάσεις ανώτερα από το ιταλικό προσούτο και την όμορφη μεσογειακή της ομορφιά. Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε τόπο όπου ξεπηδούν σαν μανιτάρια spa resorts και διοργανώνονται όλο και περισσότερα σεμινάρια γιόγκα και διαλογισμού.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το γαμήλιο πάρτι στο Γκάζι για Τσακαλώτο και Νάσση, οι οποίοι επισημοποίησαν τη σχέση τους

«Παντρεύτηκε» ο... μπαμπάς, όχι τη Σκάρλετ Γιόχανσον ή την...

Tiktoker έγινε καλόγρια! – Από «Helen Mazlou» με χιλιάδες fans, δούλη του Θεού ως μοναχή Υπομονή

Την καριέρα της στα... εγκόσμια και στο TikTok εγκατέλειψε...

Εκτός από τη σύζυγο νάρκωνε και την κόρη του για να τη βιάσουν άνδρες

Σε κατάσταση σοκ οι Γάλλοι παρακολουθούν τις καταιγιστικές εξελίξεις...

Ντόπα και κόκα από «σφίχτη» γκουρού! – Οι περιπέτειες με το νόμο του ιντερνετικού Mr Fitness

«Στα πράσα» πιάστηκε γνωστός ινσταγκράμερ, που εμφανίζεται ως «γκουρού»...

Αναστέναξε η νυχτερινή Θεσσαλονίκη από ανέμελους υπουργούς, βουλευτές και «γαλάζια» στελέχη

«Αναστέναξαν» η Partytura, το Shelter, το Οψοποιών Μαγγενείαι, Οι...