Ερχονται οι «καυτοί» μήνες της κυβέρνησης

Με το βλέμμα στραμμένο στους επόμενους «καυτούς» μήνες βρίσκεται η κυβέρνηση.

Με το βλέμμα στραμμένο στους επόμενους «καυτούς» μήνες βρίσκεται η κυβέρνηση. Η συμφωνία με την τρόικα και η εξασφάλιση της δόσης από τον μηχανισμό στήριξης απλώς προσφέρουν μια πρόσκαιρη ανακούφιση, αλλά οι δύσκολες αποφάσεις για τα δημοσιονομικά κενά του 2014, της διετίας 2015-16, η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και βέβαια τα μέτρα για τη μείωση του δημόσιου χρέους μετατίθενται μετά τον «εκλογικό» Μάιο.


Ετσι ο Ιούνιος αναμένεται ο πιο «καυτός» μήνας. Στο πλαίσιο αυτό τα κρίσιμα χρονικά ορόσημα του υπουργείου Οικονομικών και συνολικά της κυβέρνησης για τους προσεχείς μήνες είναι:


1. Η έγκριση της συμφωνίας και της εκταμίευσης της δόσης από το Eurogroup (άτυπο) της Αθήνας την 1η Απριλίου.


2. Η επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat στις 23 Απριλίου 2014.


3. Η επίσημη ανακοίνωση της Eurostat που θα ακολουθήσει ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο της συζήτησης για τα πρόσθετα μέτρα μείωσης του δημόσιου χρέους, η οποία θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές,.


Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα (φωτό), η έναρξη των συζητήσεων για τη μείωση του δημόσιου χρέους θα γίνει «από το μεθεπόμενο Eurogroup (του Μαΐου), αλλά η συζήτηση θα διαρκέσει αρκετό χρονικό διάστημα».


4. Ταυτόχρονα τον Ιούνιο αρχίζει η συζήτηση με την τρόικα για το χρηματοδοτικό κενό, το οποίο με τα σημερινά δεδομένα υφίσταται από το β’ εξάμηνο του 2014 και εκτείνεται έως και το 2016.


5. Τον Ιούνιο επίσης κατά τον έλεγχο θα γίνει επαναπροσδιορισμός των αναγκών του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2014 και εκτίμηση για την εξέλιξη των Προϋπολογισμών 2015-16. Θα εξεταστούν η πορεία υλοποίησης του Προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο και κυρίως η πορεία των εσόδων, όπως επίσης και η επιβάρυνση του Προϋπολογισμού από το κοινωνικό πακέτο που εξήγγειλε η κυβέρνηση.


6. Με βάση τα νεότερα στοιχεία που θα είναι γνωστά το καλοκαίρι, θα καταρτιστεί και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα καλύπτει μέχρι και το έτος 2018.


ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ