«Κερνούν» τέσσερα καφεδάκια τον μήνα

Το… μέγεθος της αύξησης που ανέλυσε ο Βρούτσης.

Αύξηση 10 ευρώ τον μήνα στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα! Αυτό υποσχέθηκε από το βήμα της Βουλής περιχαρής ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης (φωτό) απαντώντας σε παρατήρηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου για διάταξη του πολυνομοσχεδίου.


«Υπάρχει μια γενναία παρέμβαση εκ μέρους της κυβέρνησης, όπου συνολικά μειώνουμε κατά 5 μονάδες το μισθολογικό κόστος στις επιχειρήσεις – τέσσερις μονάδες από το εργοδοτικό κόστος και μία μονάδα από τις ασφαλιστικές εισφορές. Επιτέλους ευθυγραμμιζόμαστε με το κόστος εργασίας των χωρών της Ε.Ε.! Η αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων δεν θα είναι μεγάλη, αλλά θα έχει συμβολικό χαρακτήρα, 10-20 ευρώ τον μήνα. Αυτό σηματοδοτεί συμμόρφωση των εργοδοτών στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και 30.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, γιατί κάνουμε πιο φτηνό το κόστος της εργασίας».


Αυτό ήταν το απόσπασμα της ομιλίας του περί… αυξήσεων και για να γίνει αντιληπτό το εύρος της γενναιοδωρίας πρόκειται για τρεις καφέδες τον μήνα (αν καθίσετε σε καφετέρια) ή τέσσερις, αν πάρετε τον καφέ στο χέρι. Αυτό είναι σε ευρώ το μέγεθος της αύξησης που οραματίζεται ο υπουργός Εργασίας. Δηλαδή αύξηση μεταξύ 150-200 ευρώ τον χρόνο, σε εργαζομένους που έχουν υποστεί μειώσεις έως και 45% του μισθού τους τα τελευταία δύο χρόνια. Κατά τα λοιπά, ο υπουργός αναφέρθηκε στις τριετίες λέγοντας πως οι θεσμοί των τριετιών διατηρούνται.


Πάντως πέρα από τις κυβερνητικές προθέσεις και υποσχέσεις εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα δουν τον μισθό τους να αυξάνεται. Και αυτό γιατί η μείωση στο 3% των κρατήσεων για την επικουρική ασφάλιση ευνοεί ιδιαίτερα τους λεγόμενους παλαιούς εργαζομένους, εκείνους δηλαδή που ασφαλίστηκαν πριν από το 1993. Ετσι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα δουν μείωση αυτής της εισφοράς έως και κατά 50% ή και 60%. Η αύξηση που θα δουν στον μισθό τους οι εργαζόμενοι ξεκινάει από τα 9 ευρώ και μπορεί να φτάσει και στα 97 ευρώ τον μήνα.


ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ