Ο διοικητής του ΙΚΑ πάει για κακούργημα

Ο διοικητής του ΙΚΑ φέρεται να έχει δώσει διπλή εντολή.

Για απιστία σε βαθμό κακουργήματος διώκεται ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τους εισαγγελείς Διαφθοράς που ερεύνησαν καταγγελίες για μη είσπραξη από το ΙΚΑ ποσού 18,25 εκατομμυρίων ευρώ, που χρωστούσε εταιρία σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος, εναντίον του οποίου ασκήθηκε η δίωξη σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος, φέρεται να έδωσε διπλή εντολή να αρθεί η κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών εκπροσώπου επιχείρησης σούπερ μάρκετ στη βόρεια Ελλάδα.

Το αποτέλεσμα ήταν, ενώ η επιχείρηση χρωστά περί τα 18,25 εκατομμύρια στο ΙΚΑ, να χαθούν τα χρήματα και να ζημιωθεί το ταμείο. Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη έπειτα από καταγγελία προς τους εισαγγελείς Διαφθοράς.

Η προϊσταμένη του τμήματος Ελένη Ράικου έδωσε εντολή έρευνας που διεκπεραιώθηκε από τους επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνο, οι οποίοι άσκησαν και την ποινική δίωξη.

Οι εισαγγελείς μάλιστα ζητούν από τον ανακριτή της υπόθεσης να διερευνήσει αν οι υπεύθυνοι της εταιρίας έχουν διαπράξει το αδίκημα της ηθική αυτουργίας στην απιστία την οποία καταλογίζουν στον διοικητή του ΙΚΑ.

Η δίωξη αφορά τα ποσά αυτά που δεν κατέληξαν στα ταμεία του ΙΚΑ (με την έννοια της ματαίωσης είσπραξης), αλλά πιθανόν ακόμη και στον ιδιοκτήτη.

Από τη μεριά του, ο διοικητής του ΙΚΑ εκλήθη για εξηγήσεις και στο υπόμνημά του φέρεται να ανέφερε πως ζήτησε την προσωρινή άρση της κατάσχεσης προκειμένου να τακτοποιήσει η εταιρία ληξιπρόθεσμες οφειλές της και κυρίως οφειλές προς το προσωπικό και να κάνει ρύθμιση, με απώτερο στόχο βέβαια να μην κλείσει για εταιρία και χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Υποστηρίζει δε πως οι ενέργειές του προβλέπονται νομικά. Οι εισαγγελείς όμως φέρεται να διαπιστώνουν πως τα μεγάλα ποσά δεν κατέληξαν σε μισθοδοσία εργαζομένων, τελικά. Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή Διαφθοράς, ο οποίος θα καλέσει σε απολογία τον διοικητή του ΙΚΑ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ