Το «ψυγείο» αναμονής και οι «τυφλές» κάμερες ασφαλείας στο κελί.
Διακεκριμένη περίπτωση βασανιστηρίων που επέφεραν τον θάνατο, βασανιστήρια από κοινού και βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη είναι τα τρία βαρύτατα κακουργήματα που «είδε» ο εισαγγελέας πίσω από τον θάνατο του βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι. Κακουργήματα, που τελέστηκαν με τις κάμερες κλειστές, ώστε να παραμείνουν για πάντα στο σκοτάδι.
Μόνο που «κατεγράφησαν» ανεξίτηλα στο άψυχο σώμα του Αλβανού βαρυποινίτη προδίδοντας τους βασανιστές του. Μεταξύ άλλων κι εκείνους που φέρεται ότι του έδωσαν τη χαριστική βολή χτυπώντας τον αλύπητα στις 2,5 ώρες όπου παρέμεινε στο «ψυγείο», όπως ονομάζουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τον χώρο αναμονής των κρατουμένων.
Ολοκληρώνοντας την προκαταρκτική έρευνα, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αμφισσας Νίκος Αντωναράκος προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 14 σωφρονιστικών υπαλλήλων του καταστήματος κράτησης Νιγρίτας και του διευθυντή της φυλακής (για υπόθαλψη εγκληματία) καθώς και κατά παντός άλλου υπευθύνου των φυλακών Νιγρίτας, Μαλανδρίνου και του Αστυνομικού Τμήματος Ιτέας. Τα κακουργήματα της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων κατά συναυτουργία που επέφεραν τον θάνατο ατόμου και άμεση συνέργεια στην πράξη αυτή, βασανιστήρια από κοινού και βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού και τα πλημμελήματα της υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή, παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας και της παράνομης εισαγωγής όπλων σε φυλακή σηματοδοτούν τις καταιγιστικές εξελίξεις γύρω από τα αίτια και τις συνθήκες υπό τις οποίες άφησε την τελευταία του πνοή ο 42χρονος βαρυποινίτης Κουντρέτ Κουμέτ, γνωστός στην Ελλάδα ως Ιλία Καρέλι.
Οι εισαγγελικές Αρχές που ερευνούν την υπόθεση έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάθεσή τους αδιάσειστα στοιχεία και μαρτυρικές καταθέσεις που αποκαλύπτουν ότι ο βαρυποινίτης υπέστη διαδοχικά βασανιστήρια από τη στιγμή της στυγερής δολοφονίας του υπαρχιφύλακα Γιώργου Τσιρώνη μέχρι και τη στιγμή του θανάτου του. Συγκεκριμένα, ο 42χρονος Αλβανός κρατούμενος φέρεται να ξυλοκοπήθηκε αρχικά από σωφρονιστικούς υπαλλήλους στο Μαλανδρίνο, ενώ οι βίαιες επιθέσεις σε βάρος του φέρεται ότι συνεχίστηκαν τόσο κατά τη μεταγωγή του στο Α.Τ. Ιτέας όσο και στις φυλακές Νιγρίτας, όπου κατέληξε! Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σωφρονιστικός υπάλληλος από τη Νιγρίτα φέρεται ότι «λύγισε» από τις επίμονες ερωτήσεις των ανδρών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. ομολογώντας τα απάνθρωπα βασανιστήρια στα οποία υπεβλήθη ο Καρέλι.
Την ίδια ώρα, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αμφισσας η δικογραφία της υπόθεσης διαβιβάζεται σε αρμόδιο ανακριτή στις Σέρρες, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο βαρυποινίτης. Ο δικαστικός λειτουργός αναμένεται τις επόμενες ημέρες να λάβει τις απολογίες των εμπλεκομένων στην υπόθεση, ενώ οι κατηγορούμενοι για κακουργήματα σωφρονιστικοί υπάλληλοι απειλούνται και με αυτοδίκαιη αργία.
Στο μεταξύ, σε μία προσπάθεια να αποποιηθούν των ευθυνών τους, οι αστυνομικοί του Α.Τ. Ιτέας, όπου μεταφέρθηκε ο Καρέλι μετά τη δολοφονία του Αγρινιώτη υπαρχιφύλακα, ισχυρίστηκαν πως όταν παρέλαβαν τον 42χρονο βαρυποινίτη δεν είχε έντονα σημάδια ξυλοδαρμού. Εξήγησαν ωστόσο πως ενδεχόμενες αμυχές και μώλωπες να είχαν προκληθεί κατά την προσπάθεια ακινητοποίησής του από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους στο Μαλανδρίνο αμέσως μετά το έγκλημα. Την ίδια ώρα «καίνε» τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους στη Νιγρίτα, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως «τον παρέδωσαν σε ένα εξαγριωμένο μπουλούκι σωφρονιστικών»!
«Πρόκειται για βάναυσες, απάνθρωπες και αποτρόπαιες πράξεις κρατικών υπαλλήλων που προσβάλλουν την έννοια του κράτους δικαίου και την οφειλόμενη προστασία της ανθρώπινης ζωής. Τέτοιες συμπεριφορές βγαλμένες από τα πιο σκοτεινά χρόνια της Ιστορίας λαμβάνουν την απάντησή τους από την ελληνική Δικαιοσύνη και την Πολιτεία. Ο νόμος θα εφαρμοστεί υποδειγματικά και κατά παντός υπευθύνου» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης.
ΝΤΕΜΗ ΝΤΑΒΑΡΗ,ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ
Στο επίκεντρο των ερευνών το χρονικό διάστημα που δεν «έγραφαν» οι κάμερες ασφαλείας
Στο κενό των 2,5 ωρών που οι κάμερες ασφαλείας του σωφρονιστικού καταστήματος Νιγρίτας Σερρών δεν «έγραφαν» εστιάζουν τις έρευνές τους οι άνδρες της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία, στις 4 το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, οπότε ο Ιλία Καρέλι μετήχθη στις φυλακές, οι σωφρονιστικοί τον τοποθέτησαν σε κλειστό δωμάτιο όπου δεν υπήρχε κάμερα. Δυόμισι ώρες αργότερα δύο από αυτούς τον έβγαλαν έξω από αυτό σέρνοντάς τον κυριολεκτικά. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι συνέβη κατά τη διάρκεια παραμονής του Καρέλι στο δωμάτιο-«ψυγείο» των φυλακών.
Ο γ.γ. της Ενωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων και υποδιευθυντής των φυλακών Νιγρίτας, Παναγιώτης Ραδόπουλος, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι αφού έγινε η φωτογράφιση του κρατουμένου, μεταφέρθηκε και παρέμεινε σε χώρο αναμονής μέχρι να πάει στο κελί του, το οποίο βρισκόταν απέναντι:
«Εκεί δεν έχουμε εικόνα και δεν μπορούμε να αποδείξουμε, να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε κάτι. Στο δωμάτιο αυτό ο κρατούμενος παρέμεινε μέχρι τις 6.30 το απόγευμα, μετά μπήκε στο κελί του. Από εκεί δεν έχουμε εικόνα, και αυτό είναι που εξετάζει και το Εσωτερικών Υποθέσεων, γιατί μετά όλα έχουν καταγραφεί. Σε εκείνες τις 2,5 ώρες δεν ξέρω κι εγώ τι έγινε.
Οι συνάδελφοι όλοι αρνούνται ότι τον πλησίασαν. “Δεν κάναμε τίποτα, δεν τον πειράξαμε” μας είπαν οι συνάδελφοι που μπήκαν στον χώρο…» επισήμανε και πρόσθεσε: «Φαίνεται από τις κάμερες ότι υπάρχει κίνηση μέσα στο “ψυγείο”, όμως δεν φαίνεται τι έγινε».
Προβληματισμό, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της εξωτερικής φρουράς των φυλακών Νιγρίτας, μιλώντας στην «Espresso», έσπευσαν τις προηγούμενες ημέρες να επισημάνουν ότι ο κρατούμενος βρισκόταν υπό τη διαρκή επιτήρηση των καμερών ασφαλείας από την ώρα που αποβιβάστηκε από το όχημα της μεταγωγής μέχρι τη στιγμή που βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του κελιού του!
Σε ψυχιατρική κλινική ο πρόεδρος των σωφρονιστικών της Νιγρίτας
Στην ψυχιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών νοσηλεύεται από το μεσημέρι της Δευτέρας με εισαγγελική παραγγελία ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων Νιγρίτας, Χάρης Κονσολίδης, ο οποίος κατέρρευσε λίγο μετά την πολύωρη εξέτασή του από τους άνδρες του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της προανάκρισης για τον θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλια Καρέλι.
Η πολύωρη κατάθεση σε συνθήκες απομόνωσης ακολούθησε τη 48ωρη παραμονή του στις φυλακές λόγω επιφυλακής, υποστηρίζει ο γραμματέας της Ενωσης και υποδιευθυντής των φυλακών Νιγρίτας, Παναγιώτης Ραδόπουλος, ο οποίος του μίλησε στο τηλέφωνο:
«“Δεν ξέρω τι γίνεται”, μου είπε, “από το πρωί με έχουν εδώ χωρίς να καταθέσω, δεν μου επιτρέπουν να πάω ούτε στην τουαλέτα και όταν γίνεται αυτό με συνοδεύουν”. Η συμπεριφορά αυτή ήταν σε όλους τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που κλήθηκαν να καταθέσουν η ίδια…» λέει.
Το πρωί της Δευτέρας ο Κονσολίδης επέστρεψε στο σπίτι του, αλλά δεν ήταν καλά: «Αρχισε να μην έχει επαφή με το περιβάλλον, καθόταν σαν χαμένος. Ζητήσαμε από τον εισαγγελέα να παρέμβει, βγήκε εισαγγελική παραγγελία και μεταφέρθηκε από τους συγγενείς του στην ψυχιατρική κλινική» λέει ο εκπρόσωπος των σωφρονιστικών.
Η μεταφορά στο ψυχιατρείο, πάντως, δεν εμπόδισε τον εισαγγελέα να εκδώσει σε βάρος του Χάρη Κονσολίδη (και εφτά ακόμη συναδέλφων του) ένταλμα σύλληψης για τρία κακουργήματα.
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστός ο θάνατος του Αλβανού βαρυποινίτη ο πρόεδρος των σωφρονιστικών Νιγρίτας δήλωνε ότι ο Καρέλι δεν είχε έρθει σε επαφή με κανέναν υπάλληλο ή κρατούμενο και ότι τα πάντα έχουν καταγραφεί σε βίντεο. Υποστήριζε ακόμη πως ο Καρέλι ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση όταν μεταφέρθηκε στις φυλακές και πως «ζητούσε σκοινί να κρεμαστεί».
Μίσος από τα Τίρανα εναντίον της Ελλάδας
Σε παραλήρημα μίσους κατά της Ελλάδας, με αιχμές για βασανιστήρια τύπου… Γκεστάπο, ξέσπασαν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα Αλβανούς ιατροδικαστές που διενήργησαν νεκροτομή στο πτώμα του 42χρονου βαρυποινίτη και «ανακάλυψαν» σπασμένα πλευρά, βγαλμένα νύχια και απόπειρα ευνουχισμού!
Πηγές της ελληνικής ιατροδικαστικής υπηρεσίας πάντως μιλώντας στην «Espresso» διέψευσαν κατηγορηματικά όσα έχουν διαρρεύσει από την αλβανική πλευρά, χαρακτηρίζοντάς τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
«Τα περί βασανιστηρίων είναι όλα ανυπόστατα. Οταν υποστηρίζεις κάτι τέτοιο θα πρέπει να το αποδεικνύεις, διαφορετικά αποτελεί ποινικό αδίκημα» τόνισαν, κάνοντας λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες. Πρώτος έσπευσε να εκμεταλλευτεί τα δήθεν ευρήματα νέας ιατροδικαστικής εξέτασης στη σορό του Ιλία Καρέλι ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, που χαρακτήρισε στη σελίδα του στο facebook τον θάνατο του σφαγέα του Γιώργου Τσιρώνη «στυγερό κρατικό έγκλημα» και ζήτησε από τις ελληνικές Αρχές τη διαλεύκανσή του. Δεν παρέλειψε όμως να καταδικάσει τη δολοφονία του άτυχου υπαρχιφύλακα και να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του.
Μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών η σορός του Καρέλι μεταφέρθηκε στην πατρίδα του προκειμένου να παραδοθεί στην οικογένειά του για την ταφή. Η γενική εισαγγελία της Αλβανίας διέταξε νέα ιατροδικαστική εξέταση, καθώς -όπως ισχυρίστηκε- οι ελληνικές Αρχές δεν παρέδωσαν τα αποτελέσματα της αυτοψίας, αλλά μόνο την πράξη θανάτου. Το άψυχο σώμα εξετάστηκε από ιατροδικαστές, που αποφάνθηκαν ότι έφερε σημάδια πρωτοφανών βασανιστηρίων.
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Gazeta Shqiptare» γίνεται λόγος για σοβαρά τραύματα στο κεφάλι του θύματος, κατάγματα στα πλευρά, απουσία νυχιών, σπασμένα πέλματα ποδιών, καθώς και ότι τα χέρια του ήταν καμένα και αλυσοδεμένα, ενώ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι βασανιστές του προσπάθησαν να του κόψουν τα γεννητικά του όργανα! Ωστόσο, ο εισαγγελέας της πόλης Φιέρι, Αρντιαν Ιλι, ανέφερε ότι το επίσημο αποτέλεσμα της έρευνας θα ανακοινωθεί στις επόμενες δύο εβδομάδες.
«Προς το παρόν μπορώ να σας πω μόνο ότι το σώμα έχει πολλά κατάγματα και ο θάνατος προήλθε ως αποτέλεσμα βίας» δήλωσε αρνούμενος να σχολιάσει περαιτέρω. Στο μεταξύ, η κηδεία του Ιλία Καρέλι στο χωριό του κοντά στο Φιέρι εξελίχθηκε σε ανθελληνική διαμαρτυρία, με εξαιρετικά τεταμένο κλίμα, σήμερα. Δεκάδες παρευρισκόμενοι φώναζαν συνθήματα κατά της χώρας μας, την ώρα που το τυλιγμένο με την αλβανική σημαία φέρετρο του 42χρονου βαρυποινίτη έμπαινε στο χώμα.
Ε. ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ – ΝΤ. ΝΤΑΒΑΡΗ