Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Ο δεκάλογος της προστασίας των (πολύτιμων) νεφρών μας

Συμβουλές για να μείνουν καθαρά τα «φίλτρα» του οργανισμού μας.

Να διατηρούμε καθαρά τα «φίλτρα» του οργανισμού μας ,τα νεφρά, προειδοποιούν οι γιατροί και έχουν τους λόγους τους. Τα προβλήματα των νεφρών -εκτός από τους λίθους- που προκαλούν δυνατούς κολικούς πόνους και θες δεν θες σε στέλνουν στον γιατρό, συνήθως δρουν ύπουλα. Η νεφρική ανεπάρκεια έχει μια αργή αλλά προοδευτική πορεία, στη διάρκεια της οποίας μειώνεται η λειτουργία των νεφρών, τα οποία δεν είναι πλέον σε θέση να φιλτράρουν το αίμα και να διασφαλίζουν τους φυσιολογικούς μηχανισμούς ελέγχου των υγρών του σώματος. Είναι φορές που οι ασθενείς φτάνουν στον γιατρό όταν πια πρέπει να καταφύγουν στην αιμοκάθαρση. Υπάρχει όμως τρόπος να λειτουργήσουμε αποτρεπτικά!

1. Αντιμετωπίστε ασθένειες που προκαλούν βλάβες στα νεφρά, όπως η υπέρταση, η αρτηριοσκλήρυνση και ο διαβήτης. Πρωτίστως βέβαια θα πρέπει να προσέξετε το βάρος σας, να αποφεύγετε την καθιστική ζωή και να προλάβετε το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο τροφοδοτείται από τη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και το λιπώδες ήπαρ.

2. Βγάλτε από τη διατροφή σας τις τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, τη ζάχαρη, τα γλυκά, τα ζωικά λίπη και το αλάτι. Προσοχή στις πολύ επεξεργασμένες τροφές, στο πρόχειρο φαγητό (fast food) και στα προμαγειρεμένα έτοιμα φαγητά.

3. Απομακρύνετε την αλατιέρα από το τραπέζι σας και προσπαθήστε να καταναλώνετε ακόμα και ανάλατο ψωμί. Πίνετε άφθονο νερό, δηλαδή ενάμισι με δύο λίτρα την ημέρα.27f2f863

4. Μειώστε τα ζαχαρώδη αναψυκτικά που περιέχουν και χρωστικές ουσίες, επειδή αυξάνουν το ουρικό οξύ και είναι πολύ πλούσια σε φώσφορο.

5. Κόψτε το κάπνισμα και ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση. Μπορείτε να είστε, ήσυχοι αν αυτή είναι ίση ή μικρότερη από 12 η υψηλή και από 8 η χαμηλή.

6. Σε περίπτωση διαβήτη, προσπαθήστε να διατηρήσετε υπό έλεγχο τα γλυκαιμικά επίπεδα, προσέχοντας επίσης την αρτηριακή πίεση και το βάρος σας.

7. Απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό για να σας δώσει θεραπεία σε περίπτωση λοιμώξεων, λίθων στα νεφρά ή αν έχετε χρόνιο πρόβλημα αποφρακτικών καταστάσεων του ουροποιητικού σας συστήματος.

8. Αποφύγετε τη μακρά χρήση φαρμάκων, τα οποία είναι δυνητικά τοξικά για τα νεφρά, όπως τα αναλγητικά και τα αντιφλεγμονώδη.

9. Κάθε δύο χρόνια πρέπει να κάνετε μια εξέταση ούρων. Ελέγξτε τη λειτουργικότητα των νεφρών με μια εξέταση προσδιορισμού της κρεατινίνης στο αίμα.

10. Προσοχή ακόμη και στα μικρά συμπτώματα νεφρικής νόσου: οίδημα στις γάμπες, περιστασιακή υπέρταση, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, αλλαγή στο χρώμα των ούρων ή διαφορετική οσμή απ’ ό,τι συνήθως.

ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...