Ερχεται… light «ηλεκτροσόκ» για τους οικιακούς καταναλωτές

Τη λαϊκή ρήση «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» θυμίζει η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να αυξήσει από την 1η Απριλίου κατά 26,4% το τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές.

Τη λαϊκή ρήση «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» θυμίζει η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να αυξήσει από την 1η Απριλίου κατά 26,4% το τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές. Αυτό σημαίνει ότι κάθε νοικοκυριό θα επιβαρυνθεί ετησίως με επιπλέον 22 ευρώ, όταν και το ένα ευρώ είναι σήμερα για πολλούς πολύτιμο.


Οι αυξήσεις ανά κατηγορία καταναλωτών κλιμακώνονται μέχρι 55%, ενώ μεσοσταθμικά κυμαίνονται στο 30% και θα ήταν πολύ μεγαλύτερες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, αν δεν είχαν ψηφιστεί εν τω μεταξύ τα μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ, την περασμένη Κυριακή με το πολυνομοσχέδιο.


Οι αποφάσεις της ΡΑΕ συγκλίνουν με τις προβλέψεις του ΥΠΕΚΑ, στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, κατά 5 ευρώ τη μεγαβατώρα μεσοσταθμικά. Αναλυτικά οι χρεώσεις είναι:


Για την υψηλή τάση 2,23 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 1,79 (αύξηση 24,5%). Για αγροτικές χρήσεις μέσης τάσης 10,83 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 6,97 (αύξηση 55,3%). Για αγροτικές χρήσεις χαμηλής τάσης 11,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 7,3 (αύξηση 55,3%). Για το οικιακό ρεύμα 26,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 20,8 (αύξηση 26,4%). Για λοιπές χρήσεις χαμηλής τάσης 30,89 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 21,17 (αύξηση 45,9%).


Το τέλος ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού και καλύπτει μέρος της δαπάνης για τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ.


Η αυξημένη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών, σε συνδυασμό με τις υψηλές εγγυημένες τιμές απορρόφησης της ενέργειας που θεσπίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, δημιούργησε μαύρη τρύπα στον λογαριασμό για τις ΑΠΕ, η οποία -σύμφωνα με τις προβλέψεις- θα κλείσει στο τέλος του 2014 με την εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στον πολυνόμο.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ