Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες...

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...

«Next please» μόνο τα Σαββατοκύριακα

Τέλος η Αννίτα Πάνια τις καθημερινές από το ψυχαγωγικό...

Η Ναταλία ετοιμάζει εκπλήξεις για το «Secret song»

H Ναταλία θα δείξει τη δύναμή της! Ονόματα πρώτης...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της...

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Στα… άδυτα του CSI (!) της Ελλάδας

Τα εργαστήρια του Γιώργου Φιτσιάλου διαλευκάνουν υποθέσεις που παρέμεναν άλυτες για χρόνια και βάζουν τους πραγματικούς ενόχους (!) πίσω από τα κάγκελα.

Πέρα από την αλήθεια που βλέπεις, πέρα από την αλήθεια που ακούς, πέρα από την αλήθεια του θύτη και του θύματος, υπάρχει και μία άλλη αλήθεια. Αυτή που δεν χωρά απολύτως καμία αμφισβήτηση… Και που πολλές φορές έχει φέρει την ανατροπή βγάζοντας αθώους από τη φυλακή και βάζοντας πίσω από τα κάγκελα τους πραγματικούς ενόχους…


Αναζητώντας αυτήν ακριβώς την αλήθεια, η «Espresso της Κυριακής» εισχώρησε στα άδυτα των εργαστηρίων που κάποιοι αποκαλούν το «ελληνικό CSI». Στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA του διδάκτορα γενετιστή και πραγματογνώμονα των ελληνικών δικαστικών Αρχών Γιώργου Φιτσιάλου. Εκεί όπου και το πιο μικρό εύρημα μπορεί να οδηγήσει στην εξιχνίαση ακόμη και ενός καλά οργανωμένου εγκλήματος. Σιωπηλοί μάρτυρες που δεν εκβιάζονται, δεν απειλούνται, δεν τρομοκρατούνται, τα ευρήματα του εργαστηρίου φωτίζουν τις σκοτεινές πλευρές εγκλημάτων και αποδεικνύουν ότι όσο και αν οι δράστες προσπαθούν να καλύψουν τα ίχνη τους και να κάνουν το τέλειο έγκλημα, υπάρχει πάντα το μικρό και απρόβλεπτο λάθος.


Για το «ελληνικό CSI» κάθε στοιχείο είναι μια νέα αρχή. Οπως στην πολύκροτη υπόθεση απαγωγής του Μάριου Παπαγεωργίου, που θα παρέμενε άλυτη, αν ο Γιώργος Φιτσιάλος με τη βοήθεια της σύγχρονης επιστήμης δεν είχε φέρει στην επιφάνεια σημαντικά στοιχεία που οδήγησαν στην καταδίκη του εγκεφάλου του εγκλήματος, χωρίς να υπάρχει ομολογία και κυρίως χωρίς να υπάρχει πτώμα!


Η συνταρακτική αυτή υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο δεν ήταν για τον ειδικό παρά μία από τις εκατοντάδες που έχει χειριστεί στη χώρα μας τα τελευταία επτά χρόνια. «Τα Εργαστήρια Γενετικής DNAlogy παρέχουν πλέον και στην Ελλάδα όλες τις σύγχρονες επιστημονικές τεχνικές ανάλυσης DNA. Το “ελληνικό CSI”, όπως το αποκαλείτε εσείς, ιδρύθηκε κατόπιν μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από τα μητρικά εργαστήρια στη Γαλλία, με σκοπό να καλύψουμε τις νέες ανάγκες στον τομέα των αναλύσεων DNA και να συμβάλουμε στην εναρμόνιση την ελληνικής πρακτικής με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα» αναφέρει στην «Espresso της Κυριακής» ο Γιώργος Φιτσιάλος και προσθέτει:


«Χειριζόμαστε περιπτώσεις στο πλαίσιο δικαστικών και ιδιωτικών υποθέσεων ποινικού ή αστικού χαρακτήρα. Στο ποινικό κομμάτι ασχολούμαστε με υποθέσεις που συνδέονται με εγκληματικές έρευνες -όπως δολοφονίες, βιασμοί, ληστείες, απαγωγές- παρέχοντας υπηρεσίες ανίχνευσης βιολογικού υλικού (αίματος, σιέλου, σπέρματος κ.λπ.) και ταυτοποίησης DNA με τη χρήση εξειδικευμένης τεχνολογίας. Και προσφέρουμε τη δυνατότητα επεξεργασίας οποιουδήποτε πειστηρίου, από έγγραφα, όπλα, κουκούλες, ρούχα και εσώρουχα έως τσίχλες, αποτσίγαρα, τρίχες, νύχια, ποτήρια και οδοντόβουρτσες, αλλά και οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο πάνω στο οποίο θα ανιχνευτεί έστω και ελάχιστη ποσότητα βιολογικού υλικού. Από την άλλη, στο αστικό κομμάτι κάνουμε αναλύσεις για την επιβεβαίωση των βιολογικών δεσμών πρώτου έως έκτου βαθμού, δηλαδή τεστ πατρότητας/μητρότητας, τεστ αδερφών, τεστ συγγένειας παππού και γιαγιάς, θείου, θείας κ.λπ.».


Ο δικαστικός πραγματογνώμονας Γιώργος Φιτσιάλος, με το που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα επιστρέφοντας από τη Γαλλία, άρχισε να δουλεύει πάνω σε δύσκολες υποθέσεις, τις οποίες κατάφερε να εξιχνιάσει με τα νέα εξειδικευμένα εργαλεία που έφερε μαζί του. Οπως την εξαιρετικά σπάνια υπόθεση των δίδυμων παιδιών που αποδείχτηκε ότι προέρχονταν από διαφορετικό πατέρα! Μια ιστορία που καταγράφτηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά και ως 13ο περιστατικό παγκοσμίως.


Οπως μας εξηγεί ο ίδιος, ο πατέρας των παιδιών είχε αμφιβολίες ως προς την πατρότητα. Οταν όμως έγινε γενετικός έλεγχος, όλοι έπεσαν από τα σύννεφα, αφού από το τεστ DNA διαπιστώθηκε ότι ο ενδιαφερόμενος ήταν πατέρας μόνο του ενός παιδιού. «Αν και το συγκεκριμένο περιστατικό είναι σπάνιο, μπορεί να συμβεί αν η γυναίκα συλλάβει από διαφορετικούς άνδρες εντός περίπου 48 ωρών. Η αλήθεια άφησε άναυδους και εμάς και τον πατέρα» σημειώνει ο Γιώργος Φιτσιάλος. Του ζητάμε να μας πει χαρακτηριστικές υποθέσεις που αφορούν το ποινικό κομμάτι.


«Εκτός από την υπόθεση του Μάριου Παπαγεωργίου, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν επιστημονικές τεχνολογίες τελευταίας γενιάς, όπως η Bluestar (τεχνική ανίχνευσης πλυμένου αίματος), υπάρχουν και άλλες σημαντικές περιπτώσεις που αξίζει να αναφερθούν. Οπως μια υπόθεση βιασμού που χάρη στις αναλύσεις μας ανετράπη. Η γυναίκα είχε υποδείξει ως βιαστή της έναν συγκεκριμένο άνδρα, ο οποίος δήλωνε αθώος. Στον κόλπο της είχε βρεθεί μια τρίχα χωρίς ρίζα. Το μοναδικό εργαστήριο στην Ελλάδα που μπορεί να ταυτοποιήσει γενετικό υλικό χωρίς ρίζα είναι το δικό μας.


Από την ανάλυση προέκυψε ότι ο άνδρας που κατηγορούνταν και είχε προφυλακιστεί ήταν τελικά αθώος. Ετσι βγήκε από τη φυλακή, ενώ συνελήφθη ο πραγματικός ένοχος, ο οποίος αποκαλύφθηκε από την έρευνά μας». Και αυτή δεν είναι η μοναδική ανατροπή που έχει γίνει στη χώρα μας, όπως τονίζει ο κ. Φιτσιάλος: «Εχουμε ανατρέψει δεκάδες καταδίκες και έχουν αθωωθεί άνθρωποι που βρίσκονταν στη φυλακή. Πλέον οι Ελληνες έχουν μια δεύτερη επιλογή. Είτε για εξέταση πειστηρίων είτε για αντεξέταση ή για έλεγχο ορθότητας στις υπάρχουσες πραγματογνωμοσύνες».


Καυτές ιστορίες


Εκτός από αστυνομικές και δικαστικές υποθέσεις, τα εργαστήρια αναλαμβάνουν όλο και περισσότερες υποθέσεις ιδιωτών, που ζητούν να διαπιστώσουν αν το έτερόν τους ήμισυ τους είναι πιστό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός άνδρα που το μυαλό του βασάνιζαν υποψίες ότι η γυναίκα του τον απατά. Για να το μάθει, έφτασε να κόψει με πριόνι το πάνω μέρος του στρώματος και κατέφυγε στα υπερσύγχρονα εργαστήρια ζητώντας βοήθεια. Τελικά πάνω στο στρώμα δεν ανιχνεύθηκε ούτε ένα ούτε δύο, αλλά περισσότερα από 15 διαφορετικά σπέρματα ανδρών. Η συνέχεια… άγνωστη! Δεκάδες είναι και τα περιστατικά με ιδιώτες που πηγαίνουν για ανάλυση τα αυτοκίνητα των συντρόφων τους προκειμένου να διαπιστώσουν ποιος καθόταν στο κάθισμα του συνοδηγού ή αν υπάρχει γενετικό υλικό εραστή στα καθίσματα!


Ο γκουρού και το «ανθρώπινο όργανο»!


Ανατριχίλα προκαλεί και μια υπόθεση υποτιθέμενης εγχείρησης σε καρκινοπαθή. Πολύ γνωστός και εύπορος Ελληνας που δεν άντεχε άλλο να βλέπει τον αδελφό του να σβήνει από καρκίνο εναπόθεσε τις ελπίδες του σε έναν γκουρού στις Φιλιππίνες. Ετσι, πληρώνοντας αδρά, έφτασαν στη μακρινή χώρα και αφού επισκέφθηκαν ένα χωριό, κατάφεραν να δουν τον γκουρού, ο οποίος έπιασε τον ασθενή στη μέση και τράβηξε έξω ένα… τμήμα από έντερο. «Βγήκε αίμα, βγήκε και αυτό το τμήμα εντέρου και τους είπαν ότι πλέον ο ασθενής είναι καλά. Ομως ο άνθρωπος που πλήρωσε το ταξίδι, προτού φύγει από το χωριό πήρε μαζί το σεντόνι με τα αίματα και αυτό το κομμάτι του εντέρου και, όταν ήρθαν στην Ελλάδα, μου το έφερε για ανάλυση. Ετσι αποδείχτηκε η απάτη σε όλο το μεγαλείο της. Το αίμα και το κομμάτι δεν ήταν ανθρώπινα, ανήκαν σε ζώο» διηγείται ο κ. Φιτσιάλος και προσθέτει:


«Μία άλλη σημαντική υπόθεση είναι αυτή που εκδικάστηκε το 2013 στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Για περισσότερα από 15 χρόνια παρέμενε άλυτη μια υπόθεση εξακρίβωσης ιδιόχειρης διαθήκης. Η γνησιότητά της αμφισβητούνταν και οι γραφολόγοι δεν μπορούσαν να δώσουν λύση. Τελικά εμείς καταφέραμε να κάνουμε εξακρίβωση μέσω γενετικών αποτυπωμάτων. Στη διαθήκη βρέθηκε γενετικό υλικό της γιαγιάς και έτσι αποδείχτηκε ότι η διαθήκη ήταν γνήσια».


ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ – Φωτ.: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΣΙΑΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...

Φωτογράφος ήρθε μια ανάσα με τον φακό της με το φερόμενο ως τέρας του Λοχ Νες

Την πιο καθαρή και πιο κοντινή φωτογραφία από το...